Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lustrzanka do 2000zł (do nauki i profesjonalnej fotografii)
Autor Wiadomość
zigu007
[Usunięty]

Wysłany: Pią 04 Maj, 2012   Lustrzanka do 2000zł (do nauki i profesjonalnej fotografii)

Witam

Czego szukamy (rozważane modele lustrzanek)
Nikon lub Canon.
Wybrałem Nikona D3100 -> http://allegro.pl/nikon-d...2319040708.html
Jednak mój tata ma Canona EOS 450D. Dlatego myślę też o jakimś Canonie, co byśmy się wymieniali obiektywami.
Ale to zależy co lepszego znajdzie się w cenie 2000 zł.

Jeśli pytamy o zestaw (lustrzanka + obiektyw) należy podać także modele obiektywów którymi jesteśmy zainteresowani
Standardowy (+ zapewne w przyszłości Teleobiektyw).

Do jakich celów ma służyć lustrzanka (co chcemy fotografować)
Na początku do amatorskiego fotografowania wszystkiego, a potem zobaczymy.

Ile planujemy/możemy wydać na zakup
Nie chciałbym przekroczyć 2000 zł.

Jakie jest nasze doświadczenie z fotografią
Wcześniej miałem "hybrydę" Fuji FinePix S5600. Bawiłem się tym chwile i chciałbym bardziej zagłębić się w fotografie.

Czy zakup ma być jednorazowy czy w przyszłości planujemy rozwijać system.
Raczej tak, na razie o wspomniany teleobiektyw, a potem może i makro.

Coś tam wiem o fotografii, ale ogólnie mój poziom umiejętności to LAMA. Dlatego proszę o pomoc i nie szczędzić słów krytyki.

Pozdrawiam, Grzegorz :)
Ostatnio zmieniony przez komor Pią 04 Maj, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Wysłany: Pią 04 Maj, 2012   

W tym budżecie to u Canona jest tylko 1000D/1100D, choć osobiście wolałbym poodkładać ciut dłużej i dołożyć do 550D/600D. Korpusy z najniższych półek są dość mocno okrojone i szybko przestają wystarczać.

maput 
Optyczny

Do "professionalnej" fotografii w żadnym systemie z tym budżetem nic się nie znajdzie. No chyba, że to byłaby kasa na samo szkło, wtedy od biedy można by coś wybrać.

zigu007
[Usunięty]

mozer
A co myślisz o takim sprzęcie -> CANON EOS 550D z obiektywem EFS 18-135 mm? Za 2600 zł w sumie?
Czy wtedy miałbym z głowy kupno teleobiektywu (na jakiś czas)?
Wtedy byłbym w stanie zainwestować te 600zł więcej.

maput
Z tą "profesjonalnej" w tytule to się przyznam, że przesadziłem. Chodziło mi o solidy i z dobrymi parametrami sprzet za tę cenę.

Czy obiektyw ze stabilizacją widocznie mniej rozmazuje zdjęcia niż bez stabilizacji?
Ostatnio zmieniony przez zigu007 Pią 04 Maj, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

komor 
Moderator

zigu007, a przeczytałeś podobne wątki, które już są na forum?
Pierwsza lustrzanka do ok. 2500 zł (edycja 2011)
Cyfrowa lustrzanka + obiektyw do 2000 zł

zigu007
[Usunięty]

komor
Drugi cały, a pierwszy tylko fragmenty.

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

zigu007, na początek jest to dobra propozycja, tylko pamiętaj, że 135 mm to nie jest "duże" tele. Ustaw sobie odpowiednik pełnoklatkowego 216 mm w swoim Fuji i zobacz jakie przybliżenie to daje.

[ Dodano: Pią 04 Maj, 2012 09:36 ]
zigu007 napisał/a:
Czy obiektyw ze stabilizacją widocznie mniej rozmazuje zdjęcia niż bez stabilizacji?

Przy motywach statycznych - tak.

zigu007
[Usunięty]

mozer napisał/a:
tylko pamiętaj, że 135 mm to nie jest "duże" tele.

Kupuje go tez ze względu na to, że tata ma obiektyw 18-55mm, wiec kupowanie identycznego byłoby trochę bezsensowne. Kupując inny mam 2 różne w domu. A poza tym tata wspominał kiedyś, że chciałby zakupić 18-135mm ;)

Niestety Fuji się już sprzedał i sobie nie sprawdzę. Serdecznie dziękuję wszystkim za pomoc ;)

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Sob 05 Maj, 2012   

zigu007 napisał/a:

Co to znaczy "obiektyw mniej rozmazuje"? ;)
Stabilizacja służy do kompensacji drgań ręki fotografującego i o tyle rzeczywiście pozwala na użycie dłuższych czasów przy mniejszym prawdopodobieństwie poruszenia. Ale te dłuższe czasy mogą spowodować, że poruszający się w kadrze obiekt i tak będzie rozmyty - i tu już żadna stabilizacja nie pomoże ;)

Odpowiedz do tematu