Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Czy Nikon D300 bedzie odpowiedni ?
Autor Wiadomość
minimalguy
[Usunięty]

Wysłany: Sob 17 Maj, 2008   

Jak ja zaczynałem to D80 to był prawie "profesjonał" :D Uczyłem się na D50 i do tego właśnie body dokupiłem 17-55. Efekty - zarąbiste fotki, ostre, żywe, plastyczne. D300 w pierwszej chwili jak go uruchomiłem to i mnie przestraszył, więc ktoś kto z kompakta by się od razu przesiadł na ten aparat to będzie płakał "gdzie jest auto"... otóż auto ani typów dziecko itd nie ma :) D300 daje ogromną wygodę pracy jak już ktoś jest wtajemniczony, więc też się zgodzę, że na początek to taki aparat może nawet "zabić" dobre chęci. Moim zdaniem D80 do nauki daje BARDZO dużo i na początek więcej nie trzeba. Szkło dobrze od razu mieć porządne, że o lampie nie wspomnę :)

Reklama

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Czyli 17-55/2.8 i najlepszy możliwy aparat do tego byłby spoko :)

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Ale fajna dyskusja. Fajnie jest tak pisać, że na początek słabszy korpus. Ale jak ktoś chce mieć super korpus i ma na to kaskę to co? Niech kupuje, nawet wbrew zdrowemu rozsądkowi.

krisv740
[Usunięty]

pstrykacz!
dokładnie tak i mam tu przykład mojego brata który po pół roku użytkowania przesiadł się z 30d na 40d, a po trzech miesiącach na 1Ds III :mrgreen:
ile ja mu tłumaczyłem :twisted:
a teraz jedynka wraca z serwisu i znowu się zacznie.
z tego co wiem (8tys.km. różnicy) to częście chyba uzywa 40, ale 1Ds to fajny sprzęt :razz: :idea: :cool:

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Wysłany: Nie 18 Maj, 2008   

Pstrykacz, dlaczego się wyłamałeś ? :( :lol:

MM 
GORSZY SORT POLAKA

mnich napisał/a:
Pstrykacz, dlaczego się wyłamałeś ? :( :lol:

Ale ja też jestem za kupnem D300. Ta puszka jest warta swojej ceny i swoimi możliwościami przerasta D80 o dwie klasy. Do tego Nikon ma świetne i tanie szkła na początek, choć jasna optyka oczywiście będzie lepsza.
Natomiast jak ktoś chce wydać tyle pieniędzy i mieć JAKOŚĆ to jedynym wyborem jest obecnie Canon 5D :razz:

krisv740
[Usunięty]

idąc dalej jak nasz kolega ma w zamiarach reporterke to może 1D? bez s i same L na początek? - szybko się nie zestarzeje i jest większe :razz:

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Ja mając określony budżet kupiłbym jednak teoretycznie słabsze body i lepszejsze szkło. No chyba żeby mnie poniosło.

mavierk 
never knows best

Czyli

jak masz mało kasy - dobre szkło + średnie body
jak masz 5k na szkło i 5k na body => 5d + 24-105 + 85/1.8 i 50/1.4 albo coś w ten deseń:)
albo d300 + 17-55/2.8 + 50/1.4 :)

Chyba każdy widzi, co jest ciekawszym rozwiązaniem :)

dawid_
[Usunięty]

Wysłany: Sro 21 Maj, 2008   

Cytat:
Ale ja też jestem za kupnem D300. Ta puszka jest warta swojej ceny i swoimi możliwościami przerasta D80 o dwie klasy.

Zgadzam się, ale D80 przerasta o dwie klasy fotografa :razz:
Wolałbym nawet D200 i lepszą optykę. Z czasem umiejętności i wymagania wzrosną (a może i nie, kto wie), dobra optyka pozostanie, tylko body się zmieni.

Chyba że budżet pozwala na jednoczesny zakup D300 i dobrych szkieł. Wtedy nie ma o czym dyskutować.

Odpowiedz do tematu