Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 04 Maj, 2012 Jaki TANI obiektyw dla amatora?
Od roku jestem posiadaczem canona 550d. Do tej pory używałem wyłącznie kit'a 18-55. Niestety jakimś cudem wdarł się kurz do środka i na zdjęciach widoczna jest mała plamka.
Dlatego powoli dorastam do decyzji o zakupie nowej optyki. Znalazłem kilka obiektywów na allegro, sprawdziłem jednak opinie o nich na optyczne.pl i się załamałem.
Czy do 800-1000 zł można kupić "dobry" obiektyw? Zdaje sobię sprawę, że jakość idzie w parze z ceną - jednak nie chcę przeznaczać większych sum, przynajmniej na razie.
Chciałbym aby to było szkiełko w miarę uniwersalne tak aby zastąpiło kit'a i dołożyło swoje 12 groszy. Myślałem o jakimś pokroju tamrona 18-200, jednak chyba nie ma dobrych recenzji.
Mogę liczyć na pomoc bardziej doświadczonych osób?
Zainteresował mnie:
Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS
Jednak czy z takim przedziałem 55-250 da się używać obiektywu jako "głównego"? Domyślam się, że zrobić zdjęcie jakiegoś krajobrazu jest praktycznie niewykonalne.
czy z takim przedziałem 55-250 da się używać obiektywu jako "głównego"?
Da się, ale po co się męczyć.
bons napisał/a:
Czy do 800-1000 zł można kupić "dobry" obiektyw?
Proponuję tamrona AF SP 17-50/2,8 XR Di-II - nowy za trochę ponad 1200pln, ale używany nawet poniżej 1000pln można trafić. Oczywiście najlepiej z odbiorem osobistym i sprawdzeniem poprawności ostrzenia.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Pią 04 Maj, 2012
bons, a ja proponuję żebyś sprawdził i wyczyścił matrycę...
no chyba,że masz 0,5kg piachu w szkiełku...
Sunders ale kolega pytal o zamiane kita. Proponujesz zamiane 18-55 na 17-50?
Moze nie jestem jakims znawca, ale z wlasnego doswiadczenia widze ze optymalnym zakupem bedzie chyba jako w miare uniwersalny 18-135. Przy tym nie traci sie szerokiego kata a zoomik jest wystarczajacy do zdecydowanej wiekszosci ujec.
Nic złego w zamianie ciemnego plastikowego 18-55 na jasny f/2,8 obiektyw 17-50 o lepszej jednak jakości wykonania. Wymiana kita nie musi polegać na zwiększeniu „zooma”.
Racja. Ale z posta pytajacego wnioskuje iz szuka on wlasnie czegos o dluzszej ogniskowej co pozwoli na ominiecie przekladania obiektywow ( pytanie o 55-250 ) i jako dla amatora poprawi komfort uzytkowania. Ja wlasnie z pozycji takiego amatora spogladam.
ashley, czyli kupiłeś aparat mający możliwość wymiany obiektywów po to, żeby ich nie wymieniać
bons [Usunięty]
Wysłany: Sob 05 Maj, 2012
krisv740 napisał/a:
bons, a ja proponuję żebyś sprawdził i wyczyścił matrycę...
no chyba,że masz 0,5kg piachu w szkiełku...
Niestety nie. JEDEN paproch wpadł za pierwsze szkiełko jest widoczny w obiektywie i na 100% on powoduje plamę na zdjęciu. Dziwi mnie tylko fakt, że strasznie dbam o sprzęt a tu taka niespodzianka.
ashley napisał/a:
Sunders ale kolega pytal o zamiane kita. Proponujesz zamiane 18-55 na 17-50?
Moze nie jestem jakims znawca, ale z wlasnego doswiadczenia widze ze optymalnym zakupem bedzie chyba jako w miare uniwersalny 18-135. Przy tym nie traci sie szerokiego kata a zoomik jest wystarczajacy do zdecydowanej wiekszosci ujec.
18-135 to na chwilę obecną chyba numer 1. Uniwersalny a takiego właśnie szukam
Gdyby w jakiś sposób udało mi się pozbyć plamki z obiektywu to skłaniałbym się do pozostania przy kicie + 55-250 - lub coś podobnego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14