Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Luneta za 1 500 zł
Autor Wiadomość
szar 
Nowy

Wysłany: Czw 23 Wrz, 2010   

Właśnie doszła dostawa regali i do delty i do fotozaky.pl, sprawdziłem.
Oglądałem MAKa i niestety mam wrażenie, ze szybko bym go zniszczył w terenie...
Podchodzę do tego zakupu, że ma to być na kilka ładnych lat. Jestem w terenie czasem raz - dwa razy w tygodniu i sprzęt ma mi służyć.
Chodzi mi już teraz co wybrać regala czy nikona RA, ceny będą podobne, pozostaje kwestia obrazy. Czy Regal w połączeniu z dobrym okularem, kupionym za jakiś czas, będzie lepszy?

Reklama

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Sro 13 Paź, 2010   

Nie widzialem na oczy zadnej z nich, ale podejrzewam, ze Regal bedzie mial lepszy obraz nawet z oryginalnym okularem, ktory jak widac na zdjeciach jest wiekszy i ktory w necie jest dobrze oceniany. On jest porownywany do Pentaxa pf, ktory jest swietny:
http://www.birdphotograph...threadid=147180

Poza tym kompatybilnosc przemawia tez za Regal... Jest za to o 0,5 kg ciezszy.

AMB 
Początkujący

Wysłany: Sro 26 Sty, 2011   

A miał ktoś do czynienia z opticronem is70 i deltą titanium 65ED jeżeli tak to jakie wrażenia, co daje lepszy obraz?

kivirovi 
Optyczny

Wysłany: Wto 01 Lut, 2011   

Widzialem nikona RA, jest jednak bardzo dobry. Regala moze w najblizszym tygodniu obejrze.

Pilaris 
Nowy

Wysłany: Nie 06 Maj, 2012   

Witam wszystkich!
Tak jak w temacie ja również poszukuję lunety wraz z okularem za nie więcej niż 1500zł.
Luneta będzie wykorzystywana tylko i wyłącznie do birdwatchingu.

Po lekturze tego co byłem w stanie znaleźć w sieci lunety które pozostały w kręgu mojego zainteresowania to:
- Nikon Spotting Scope RAIII 65 wraz z okularem zmiennoogniskowym 16-48x
http://www.sklepfotografi...RA-III-65-A-WP/

- Delta Optical Titanium 65ED z okularem 15-45x
http://deltaoptical.pl/lu...65ed,d1892.html

Najbardziej interesowałoby mnie czy ktoś miał do czynienia z obydwoma lunetami i może udzielić mi informacji jak wypada ich porównanie?

A może ktoś jest w stanie polecić coś innego w tym przedziale cenowym?

Z góry dzięki odpowiedź i udzielone informacje.

Dawid1984 
Entuzjasta

kivirovi napisał/a:
Widzialem nikona RA, jest jednak bardzo dobry.

Potwierdzam, ostatnio miałem okazje poobserwować.

Pilaris napisał/a:
Po lekturze tego co byłem w stanie znaleźć w sieci lunety które pozostały w kręgu mojego zainteresowania to:
- Nikon Spotting Scope RAIII 65 wraz z okularem zmiennoogniskowym 16-48x

Lunetka bardzo fajna i mogę ja z czystym sumieniem polecić.Ostatnio przez nią obserwowałem tyle że była ze stałką .

kivirovi 
Optyczny

Tylko RA III widziałem z jakimś stałoogniskowcem i warto kupić. Luneta jest jasna, obraz czysty, wady brzegowe czy aberracja bardzo niskie.
Ale bez digiscopingu w ptakach to ani rusz. Od razu kup zestaw i bedzie z głowy:
http://www.cyfrowe.pl/lor...wa-zielona.html
A zoom kiedys dokupisz (albo nie)

pietr007 
Nowy

Wysłany: Pon 04 Cze, 2012   

Kivirovi mam pytanie głównie do ciebie. Problem podobny do szar..Zamówiełem miesiąc temu celestrona c5 ale ciągle go nie mają. Więc zastanawiam się nad alternatywą w postaci C 90 lub regal . Regal troche mnie już szarpie finansowo. i zastanawiam się czy warto dodać tysiaka. Chcę obserwować głównie na dużych zbiornikach. Mam już statyw manfrotto do 7 kg więc mogę wsadzić tam kawał gnata. Wiem że zarówno c90, c5 czy regala można rozbudować o dobry okular potem jak np ten hyperion. Teraz pytania:
1.Czy po założeniu hyperiona lub innego sprzętu do c5 lub c90 ,tak koło paru stów wartego, zwiększy mi się porządnie pole widzenia do wartości które oferują zwykłe soczewkowe sprzęty typu regal właśnie?
2. Czy dobrze liczę że c 90 jest trochę jaśniejszy niż soczewkowa luneta 80mm
3. Czy widziałeś tego regala w realu? Może jednak warto odżałować tego tysiaka i kupić regala a z czasem doładować mu okular dobry. a potem mieć sprzęt jednak bardziej uniwersalny..
4. Czy w c90 i c5 można fotografować tylko lustrzanką czy małpką cyfrową też?
5. Czy fotografowanie małpką (fotografowanie nie jest dla mnie priorytetem ale fajnie by było zrobić dobrą fotę) z regalem będzie w miarę możliwe. Czy są kompatybilne zestawy dobrej jakości do fotografii na regalu?
Kusi mnie ten open source i sie zastanawiam czy nie zamowic na probe c90 a jak co to oddam..

kivirovi 
Optyczny

Wysłany: Wto 05 Cze, 2012   

szar, RAIII 65 jest porównywalny Regal 65. Nikon moze miec wyzsza AC w zoomie na max. Nikon daje ograniczone (lub drogie) mozliwosci modyfikacji. Kazdy okular jest drogi a niektórych nie ma. Regal 65 z zoomem lantanowym na pewno przebije RAIII ale to nie jest opcja za 1500zł. Tam po prostu nie ma AC. Nikon jest lżejszy od Regal. Wykonanie chyba zblizone.

pietr007, Ja mam C5, Hyperion 21, Hyperion 24, Ploesl 32, reduktor x0,63, kątówkę pryzmatyczną WO 1,25", kątówkę 2" lustrzaną Denkmeier S2.

1. Trzeba odroznic pole pozorne, ktore zalezy od okularu i to sie zwiekszy, od rzeczywistego a to zalezy bardziej od powiekszenia i tu bedzie słabo. Mozna włożyc okular graniczny, np. Antares 25mm, Hyperiona 24mm 1,25" ale wtedy trzeba wymienic pryzmat bo kitowy bedzie winietował. Zdaje sie, ze nie ma takiego problemu z lustrzanym 1,25". Pole widzenia bedzie 1,3st przy powiekszeniu 52x. W lunecie 80mm nawet z zoomem można zejsc do 20x i 2st. a z wszelkimi innymi osiagnac 3. Tyle, ze to 50x jest w odbiuorze równie przyjemne co 30x gdzie indziej. Roznica pola jest znaczna.

To samo pole 1,3st ale przy 39x można osiagnąc z tanim Ploesslem 32mm i to bym proponował. Jakosc obrazu jest wciaz bardzo dobra. Pozorne pole widzenia 50 st. jest jednak mniej wypasione niz 70. To opcja bardzo dobra do digiscopingu. Hyp24 daje czesto za duze powiekszenie.
Można zastosowac reduktor 0,63 i pole wzrasta do tych refraktorowych ok. 2 st.

mozna wymienic wyciag na 2" ale jest to przede wszystkim ciezkie i drogie. Wtedy można włożyc okular np. Scopos lub Hyperion 31 i uzyskac 70st pola. Policz sobie jednak w kg...

2. C90 jest wyraznie ciemniejszy niz soczewkowa luneta 80mm
3. Tak, i tez porównywałem Regal 100mm z C5. Niestety Hyperion 21 nie działał w Regalu, nie dało się wyostrzyć, 24 może działać ale może winietować. Regal 100+Hyp24 to zdecydowanie bardzo kuszaca opcja do digiscopingu.
C5 ma przewage w dwóch sprawach: fotografia i filmowanie lustrzanką i powiększenia ultraduże np. 100x, które C5 daje niemal od niechcenia. Moim zdaniem warto kupic Regala.
4. małpką też. dzieki bardziej swobodnemu wyborowi okularów jest to łatwiejsze niz w soczewkowcach. Soczewkowce sie do lustrzanki bardzo słabo nadają, wbrew temu co sie pisze w folderach.
5. jest to możliwe i łatwe.

Z C90 możesz użyc tylko okularów 1.25" a zatem Pl32 da Ci 40x i 1,3st. Nie da sie tego zredukowac i rozszerzyc. Stad odradzam.

Wada lustrzanych katadrioptykow jest mała głębia ostrości. Co wnerwia gdy sa ptaki blisko i daleko jednoczesnie.

Zamiast kupowac na próbe c90 przyjedz do Wrocławia, zrobimy porównanie na zywca Regal 100 i C5 we wszelkich konfiguracjach.

pietr007 
Nowy

Wysłany: Sro 06 Cze, 2012   

Okej. dziś zaskoczył mnie człowiek z fotozakupów i mówi że ma celestrona C5, szczrze mówiąc nie wierzyłem już że go ściągną bo zamawiałem chyba ze 2 miesiące temu spokojnie jak nie 3 miechy temu. Wiesz kivirovi nawet rozważałem poważnie czy nie pojechać do wrocka i zobaczyć to u ciebie bo zakup poważny, mimo że mieszkam nad morzem;] Ale teraz jak zadzwonił ze sklepu to muszew sie zdecydować co biorę.
Ciekawe czemu hyperion 21 nie ostrzył. Rozumiem ze teraz używasz go do c5.
To mając do wyboru albo C5 albo regala co byś wybrał dla siebie? bo rozumiem ptaki też oglądasz. ja nie nastawiam się na jakąś super mobilność z tym sprzętem bo od tego mam lornete. Ani regal ani C5 nie jest sprzętem do wyścigów po krzakach, ale na pewno regal ciut bardziej.
I co proponowałbyś do fotografii za pomocą małpki cyfrowej do każdego z nich.
Chyba się troche zdam na ciebie bo widziałeś te sprzęty obydwa.

kivirovi 
Optyczny

Kup Regala 100, to sie zamienie za C5 ;)

Zalezy od okularu.
Aparaty tulejkowe sa obecnie rzadkie, a te ktore sa, sa drogie (LX5, X10, P6100, XZ-1). Warto z nimi poprobowac jak starczy kasy ale bez prób bym nie kupował, bo moga nie działać. Szukajac ostatnio do Kowy 88mm zadziałął tylko LX5 i stary Nikon P5100.
Jak nie to uniwersalne adaptery i tanie małpka działaja bez problemu. Ogłoszony dzis Sony RX-100 tez sie zapowiada dobrze, ale nie ma tulei. Takze jaki budzet?

pietr007 
Nowy

czyli powaznie z tych dwojga polecasz rogala?

kivirovi 
Optyczny

Rogala, a zwlaszcza 100. Tak.

edit:
w astrokraku sa tanie
Ostatnio zmieniony przez kivirovi Sro 06 Cze, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

RB 
Temu Panu już podziękujemy

A ja, dla odmiany, jak na duże zbiorniki - i gdy opcja niskich powiększeń nie jest konieczna - to jednak c5.
Aparat się do obu będzie przyłączało tak samo. Jaki... zależy głownie od okularu jaki założysz. Będziesz trochę musiał popróbować...

pietr007 
Nowy

Aparat mam już panasonica jakiegos, makro robi fajne ale fotografia to dla mnie poboczna sprawa. Jak sie zdecyduje na jakąś lunetę to do niej będę dobierał reszte sprzętu do digiscopingu. Jeśli kupie c5 to najpierw z tym fabrycznym okularem bede go używał. Chyba nie jest zły z tego co u was czytałem. Oraz dokupię tylko ten reduktor 0.63 co ma dać 2 stopnie pola widzenia. (on daje tylko wieksze pole widzenia czy zmniejsza też powiększenie??)
A jeśli wezme rogala to dokupie tego ploesla...
tylko wybrać musze którą lunete z dwuch i to już jedyny dylemat;]

Odpowiedz do tematu