Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Pytam o to wszystko, bo z mojego amatorskiego punktu widzenia wożenie monitorów, laptopów itp. do kalibracji jest trochę przerostem formy
Absolutnie nie.
mozer napisał/a:
w końcu zdjęcia robię głównie dla siebie
To znaczy, że nie lubisz widzieć co robisz?
mozer napisał/a:
a fotolaby z reguły nie korzystają z profili (a na takie co korzystają mnie nie stać przy masowych odbitkach;)
To jest kompletnie nieistotne. Chyba nie rozumiesz czym są profile. Lab pracuje na zdjęciu uznając je za sRGB (zazwyczaj) i powinien używając wewnętrznego profilu przetłumaczyć sobie kolory na odpowiednie parametry własne.
mozer napisał/a:
A czy zwykłą atramentową drukarkę jest prościej skalibrować?
Trudniej, potrzebny jest spektrofotometr i wzorce. Dlatego zazwyczaj korzysta się z firmowych tuszy i profili papieru. Jeśli używasz zamienników, trzeba je profilować we własnym zakresie.
hijax_pl napisał/a:
Tę rzeźnię łatwo można zobaczyć używając tego obrazka: http://members.chello.pl/...eznik_lcduf.png (trzeba go oglądać w skali 100%)
Na idealnie skalibrowanym monitorze powinny to być szare paski.
No chyba, że używasz matrycy TN, wtedy to zależy od kąta...
no chcę, ale mówię, że z reguły fotolaby nie podają profili i nie mają skalibrowanych urządzeń.
No wiesz... Takie laby to nie laby i zapewne nikt, kto chce mieć porządne odbitki tam swoich prac nie zanosi. Ja zanoszę do laba, który nie dość, że daje profil to jeszcze kalibrują maszynę raz na jakiś czas no i wiedzą co robią i po co to robią.
że z reguły fotolaby nie podają profili i nie mają skalibrowanych urządzeń.
Z reguły udostępniają profil urządzenia na życzenie, ale służy on głównie do tego by zrobić sobie symulację wyglądu po wydruku w Photoshopie. A to, czy mają urządzenie skalibrowane i czy udostępniany profil jest aktualny, to inna sprawa.
A czy Spyder3express, nie wystarczyłby mi? Pisze, że można go używać zarówno do CRT jak i LCD. Mógłbym sobie najpierw skalibrować mój CRT, a później ewentualnie pomyśleć o zakupie jakiegoś lepszego monitora....
A ten cały proces kalibracji jest skomplikowany? Dodają do tego instrukcję kalibracji (najlepiej po Polsku)?
Nie używałem wersji 3 Expressa, dwójka była fatalna.
siosio napisał/a:
A ten cały proces kalibracji jest skomplikowany?
To zależy, od stopnia ingerencji w domyślne ustawienia, zaawansowania oprogramowania i użytkownika. Zazwyczaj można wybrać jakiś "easy mode", w którym oprogramowanie prowadzi Cię praktycznie za rękę.
siosio napisał/a:
Dodają do tego instrukcję kalibracji (najlepiej po Polsku)?
Nie spotkałem się, ale nigdy nie miałem w ręce kalibratora kupionego w polskiej dystrybucji.
siosio napisał/a:
Dodają do tego instrukcję kalibracji (najlepiej po Polsku)?
Nie spotkałem się, ale nigdy nie miałem w ręce kalibratora kupionego w polskiej dystrybucji.
Jeżeli kupujesz w sklepie, w Polsce, z oficjalnej dystrybucji - instrukcja w jęz. polskim musi być dołączona. Inną sprawą jest jakość tłumaczenia, a przez to jej zrozumiałość/przejrzystość
Sprawdziłem i ponoć jedyna różnica, to czujnik światła otoczenia i oczywiście okrojone oprogramowanie, ale jeśli używałbyś niezależnego, to nie robi to różnicy. Nie wiem na ile to prawda. BTW, ponoć Spyder3 to nie jest najlepszy wybór do CRT...
[ Dodano: Czw 22 Wrz, 2011 07:46 ]
Różnica w czujnikach pomiaru światła.... mocno to się to przekłada na jakość kalibracji? Oprogramowanie pewnie mogłoby być dla mnie okrojona, bo nie chcę nic specjalnego wyczyniać tylko sobie pod zdjęcia kalibrować.
[ Dodano: Czw 22 Wrz, 2011 07:49 ]
A tak w ogóle to czy przy kalibracji ustawiam coś gałkami monitora??? Czy zostawiam gałki tak jak jest - bo to nie ma większego znaczenia - jak te krańcowe wartości w monitorze są poustawiane?
[ Dodano: Czw 22 Wrz, 2011 08:02 ]
A np. Color Munki create ? Lepszy od tego Spydera3expresso? Żeby był też na CRT.
Ewentualnie jest jeszcze Display... - dużo lepszy od tańszego create?
[ Dodano: Czw 22 Wrz, 2011 10:01 ]
Generalnie to i tak najpierw wolę kupić kalibrator.... potem monitor...
W opisie do tych skypów pisze, że są również pod CRT.... Zastanawiam się nad czymś tańśzym np. skyper3exprese albo SKYPE3Pro lub Color Munki Create (jest za około 450 zł więc cenowo bardziej odpowiada od skype3pro)....
Ten mój CRT 8 lat temu kosztował koło 1700 zł i szkoda mi go wymienić na jakiś tańszy lcd do foto. Nad wymianą lcd to bym musiał dłuzej pomyśleć i się do tego finansowo, mentalnie i merytorycznie lepiej przygotować.
Pisałem Ci - różnica w oprogramowaniu i czujniku światła otoczenia.
siosio napisał/a:
Różnica w czujnikach pomiaru światła.... mocno to się to przekłada na jakość kalibracji?
Osobiście wogóle nie używam czujnika ambientu. Teoretycznie powinieneś mieć różne kalibracje i profile dla różnych warunków zewnętrznych, ale nie korzystam z tego.
siosio napisał/a:
A tak w ogóle to czy przy kalibracji ustawiam coś gałkami monitora??? Czy zostawiam gałki tak jak jest - bo to nie ma większego znaczenia - jak te krańcowe wartości w monitorze są poustawiane?
Podczas kalibracji używasz gałek monitora (zazwyczaj), po oprofilowaniu już ich nie używasz, do czasu kolejnej kalibracji.
siosio napisał/a:
A np. Color Munki create ? Lepszy od tego Spydera3expresso? Żeby był też na CRT.
Nie wiem.
siosio napisał/a:
Ewentualnie jest jeszcze Display... - dużo lepszy od tańszego create?
Pantone huey - chyba najtańszy za 3 stówy jest..... Warto?
IMHO - nie.
siosio napisał/a:
Generalnie to i tak najpierw wolę kupić kalibrator.... potem monitor...
Nie jestem przekonany, czy to dobra kolejność...
siosio napisał/a:
W opisie do tych skypów pisze, że są również pod CRT.... Zastanawiam się nad czymś tańśzym np. skyper3exprese albo SKYPE3Pro lub Color Munki Create (jest za około 450 zł więc cenowo bardziej odpowiada od skype3pro)....
Spyderów...
Ja bym zdecydowanie wybrał Spydera w tym przypadku. Jest uniwersalniejszy.
siosio napisał/a:
Ten mój CRT 8 lat temu kosztował koło 1700 zł i szkoda mi go wymienić na jakiś tańszy lcd do foto. Nad wymianą lcd to bym musiał dłuzej pomyśleć i się do tego finansowo, mentalnie i merytorycznie lepiej przygotować.
8 lat temu... Czyli zapewne jest już mocno wyeksploatowany, więc jest duża szansa, że nawet tańsze LCD na IPS-ie, czy VA da Ci bardziej wiarygodny obraz.
Hehe… W tym roku, przy okazji przeprowadzki biura do domu, pozbyłem się dwóch CRT za które dałem dwa razy więcej (za każdego), nieco mniej niż 8 lat temu. Bez smutku i żalu oraz bez wahania. Moim zdaniem szkoda oczu. Zamiast kupować kalibrator do tego CRT, kup pierwszy z brzegu w miarę przyzwoity LCD, niekoniecznie fotograficzny, a lepiej na tym wyjdziesz. Ostatnio Jaad podawał jakiś typ zaskakująco dobrego LCD za niewielkie pieniądze.
i wychodzi, że w większości to można ale obiektywy Eizo kalibrować sprzętowo, a przy innych firmach trzeba się naszukać - trzeba znaleźć model, który ma możliwość sprzętowej kalibracji....
W dodatku czytam, że : "Możliwość sprzętowej kalibracji modeli serii FlexScan dotyczy sytuacji, gdy używany jest kalibrator EIZO EX1 oraz oprogramowanie EasyPIX w wersji 2"
Czyli w tańszych monitorach Eizo, które i tak są drogie można do kalibracji sprzętowej używać tylko konkretny model kalibratora...? Czy w innych firmach jest podobnie?
Mam jeszcze pytanie czy przed obróbką zdjęć należy skalibrować monitor pod balans bieli zdjęcia - chodzi mi tu - dam przykład: zdjęcia zrobione w temperaturze barw 5200 K - to trzeba skalibrować monitor pod tą temperaturę barw, a gdy się obrabia zdjęcia wykonane z lampą, to należy przed obróbką skalibrować monitor do temperatury barw 6000 K?
Zauważyłem, że tańsze kalibratory nie mają możliwości zmiany temperatury barw, a droższe mają - czemu?
A czy każdy monitor można sprzętowo kalibrować....?? Myślałem, że właściwie prawie każdy....
siosio, rozumiesz na czym polega kalibracja sprzętowa monitora, a na czym kalibracja programowa, również przy użyciu sprzętu, czyli kalibratora?...
siosio napisał/a:
Mam jeszcze pytanie czy przed obróbką zdjęć należy skalibrować monitor pod balans bieli zdjęcia - chodzi mi tu - dam przykład: zdjęcia zrobione w temperaturze barw 5200 K - to trzeba skalibrować monitor pod tą temperaturę barw, a gdy się obrabia zdjęcia wykonane z lampą, to należy przed obróbką skalibrować monitor do temperatury barw 6000 K?
Pytasz poważnie? Jeśli tak, to wróć jeszcze raz do absolutnych podstaw...
siosio napisał/a:
Zauważyłem, że tańsze kalibratory nie mają możliwości zmiany temperatury barw, a droższe mają - czemu?
Nie kalibratory, tylko oprogramowanie do nich dołączone. Widząc Twoje poprzednie pytanie nawet domyślam się dlaczego...
To gdzie ja znajdę te podstawy? W necie same wycinki informacji znajduję i trudno mi jest to złożyć w cały i jednocześnie prawidłowy obraz - tak jak jest rzeczywiście.
Dlatego też pytam - a dostaję wielce pomocną odpowiedź szukaj podstaw.
Głupsze pytania na tym forum padają, a jednak tłumaczy się w kółko, że np. mnożnik ogniskowej przy aps-c to jest 1,5 albo 1,59, czyż nie jest tak?
siosio, jak chcesz się czegoś dowiedzieć to proponuje zrobić to co ja zrobiłem za radą chłopaków - zanim zapytam o coś dziwnego. Skorzystałem z kilku stron i mimo, że na początku ciężko mnie było przekonać do lektury to teraz uważam, że bardzo dobrze zrobiłem zapoznając się z zagadnieniem.
5. http://monitory.mastiff.pl/faq - tutaj ktoś się poświęcił i stworzył fajne FAQ dotyczące różnych pytań związanych ogólnie z monitorami i kalibracją - podczas czytania tych pierwszych artykułów nieraz przydaje się jakieś wyjaśnienie, które tu zostało ujęte
NAPRAWDĘ WARTO POŚWIĘCIĆ ZE DWA WIECZORY ŻEBY TO PRZECZYTAĆ.
Ps.
Ogólnie też bym ci polecał zmianę CTR na nowy przyzwoity LCD, ale rozumie też ludzi, których boli bardzo wydanie kasy na takie udogodnienie - do momentu, w którym nie zobaczą czegoś na własne oczy - DO TAKICH JA SIĘ ZALICZAM ::)
Zobaczylem lepszy sprzęt....później kupiłem kalibrator....a teraz po przeczytaniu tych różnych artykułów podzielam zdanie chłopaków - NIE MA SENSU ZABAWA Z KALIBRACJĄ NA OKO....raczej tak samo jak kalibrowanie np nowego LCD za 300-400zł
siosio, wiem, że to nie jest odpowiedź "zrób tak i będzie świetnie", ale po walce z poznawaniem tematu sam już wiem, że tego nie da się tak w dwóch słowach wyjaśnić.
Dodatkowo bez zapoznania się z tematem zadawałem (teraz to widzę) bardzo głupie pytania.
Są tu dużo więksi znawcy niż ja, ale jakbyś potrzebował jakiejś pomocy to z chęcią pomogę wiedzą, którą nabyłem czytając i pytając.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10