Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
[quote="AuThoR"] czornyj - z chęcią skorzystam z twojej pomocy, na bank się odezwę na PW lub przedzwonię. [quote]
szkoda, że się nie dowiemy czy się da czy nie da i jak i czy zostało to potwierdzone przez AuThoRa.
Też chcemy kupić dobry monitor i móc go poprawnie kalibrować.
szkoda, że się nie dowiemy czy się da czy nie da i jak i czy zostało to potwierdzone przez AuThoRa.
Wstępnie możemy tu poruszyć ten problem....no chyba, że moderatorzy potraktują to jako OFT.
W każdym bądź razie w poniedziałek dostaję wycenę sprzętu foto i wtedy będę wiedział czy już zamawiamy monitor czy z kolejnej wypłaty.
jaad75 napisał/a:
AuThoR napisał/a:
Odpowiedź otrzymałem jednoznaczną, że nie da się go skalibrować moim oprogramowaniem srzętowo i nie dostanę nigdzie takiego oprogramowania
To już masz conajmniej dwie opinie mówiące, że to nieprawda...
Nie ukrywam, że liczyłem na was
Czyli rozumie, że skoro da się kalibrować to nie ma najmniejszego sensu zamawiać go z kalibracją, która kosztuje 350zł.
[quote="fatman"][quote="AuThoR"] czornyj - z chęcią skorzystam z twojej pomocy, na bank się odezwę na PW lub przedzwonię.
Cytat:
Nie jest to wiedza tajemna, w wolnej chwili postaram się rozwinąć temat - trochę to niestety abstrakcyjne i zawiłe, trzeba dłuższego elaboratu, niestety dzień ma 24h, a z wiekiem zarywanie nocek toleruję coraz gorzej...
fatman, ja to dopisałem wczoraj
Jutro chce go zamówić jeśli mają na stanie no i jeśli czornyj będzie w stanie mi go sprawdzić.
Ze względu na to, że mój DELL jakiś czas będzie stał u mnie (bo szwagier już zapłacił, ale odbierze go za ok 2 miesiące) z wielką chęcią mocniej przyjże się różnicom tych dwóch monitorów.
Rano lecę na zaproszenie Canona na targi do Düsseldorfu, ale wrócę koło środy i będę mógł go sprawdzić.
Ok...ja pewnie dzisiaj od nich otrzymam info czy mają na stanie magazynowym więc zamówie najwcześniej jutro. Zadzwonie tam dzisiaj żeby pogadać i ustale co i jak.
Tak sobie zacząłem czytać ten temat i w trakcie czytania chyba dojrzałem do wymiany monitora... Wprawdzie do wydania 3k na P241W (tym bardziej 5k na PA241W) mentalnie nie jestem gotowy, ale głos wewnętrzny mi mówi, że po zakupie PA231W długo moralniaka bym nie miał. Z drugiej strony głos rozsądku szepcze mi do uszka że P221W wcale nie jest taki zły. Szczególnie że obecnie tez mam monitor 22" o tej samej rozdzielczości i całkowicie mi to odpowiada.
Mógłby mnie ktoś jakoś łopatologicznie przekonać że PA231 jest lepszy (a przez to droższy) od P221 nie tylko rozdzielczością ?
ps. Wiadomość z pierwszej ręki - na porównanie Authora nowego Neca do starego Della trzeba będzie jeszcze trochę poczekać
maput, nie wypowiem się na temat p221w bo o nim akurat nie czytałem za wiele, ale u mnie 23"16:9 odpadł - nie mam zamiaru zmieniać na ekran, który jest 1,5cm niższy niż to co mam.
Ps. no tak....trzeba poczekać na porównanie bo sklep ma pusty magazyn i na tą chwilę nie dostałem nawet odpowiedzi kiedy będzie miał P241W
Tak sobie zacząłem czytać ten temat i w trakcie czytania chyba dojrzałem do wymiany monitora... Wprawdzie do wydania 3k na P241W (tym bardziej 5k na PA241W) mentalnie nie jestem gotowy, ale głos wewnętrzny mi mówi, że po zakupie PA231W długo moralniaka bym nie miał. Z drugiej strony głos rozsądku szepcze mi do uszka że P221W wcale nie jest taki zły. Szczególnie że obecnie tez mam monitor 22" o tej samej rozdzielczości i całkowicie mi to odpowiada.
Mógłby mnie ktoś jakoś łopatologicznie przekonać że PA231 jest lepszy (a przez to droższy) od P221 nie tylko rozdzielczością ?
PA231W wyposażony jest w normalnogamutową matrycę IPS sterowaną 14-o bitową 3D LUT o 16-o bitowej precyzji przeliczania, z elektroniczną kompensacją równomierności podświetlenia.
P221W posiada zaś matrycę szerokogamutową PVA sterowaną zwykłą, 10-o bitową 1D LUT bez kompensacji równomierności podświetlenia.
Problem polega na tym, że im bardziej szerokogamutwy i kontrastowy monitor, tym bardzie potrzebuje on precyzyjnego sterowania i kompensacji równomierności podświetlenia, co stanowi mankament P221W.
Z punktu widzenia typowej fotografii (internet i minilab) wyraźnie lepszy więc będzie PA231W, którego matryca jest mniej wymagająca, a i tak sterowana z chirurgiczną, obsesyjną wręcz precyzją wystarczającą nawet we wściekle szerokogamutowych konstrukcjach.
Szeroki gamut przyda nam się dopiero przy druku offsetowym, cyfrowym, atramentowym, głównie w przypadku zdjęć z nasyconymi granatami, błękitami, turkusami, zieleniami - wtedy jednak najlepiej rozważać monitory od SX2262W lub PA241W wzwyż.
Monitor zakupiony....mam nadzieję, że w piątek już trafi do mnie. Jak już dojdzie to na pewno napiszę jakie są pierwsze wrażenia...teraz czekamy...
[ Dodano: Pią 01 Cze, 2012 20:46 ]
Monitor już w domu....takie pierwsze spostrzeżenie po godzinie porównywania - ten DELL 2209WA to naprawdę kawał dobrej roboty - brawo dla DELLA.
[ Dodano: Nie 03 Cze, 2012 19:29 ]
No więc tak...z tego względu, że czornyj się nie odzywa postanowiłem sam przeprowadzić kalibrację tego nec'a.
Po kalibracji wygląda to tak (jeśli chodzi o cyferki):
Monitory postawione mam obok siebie - dell 2209WA oraz nec P241W.
Po kalibracji kolorystyka jest można powiedzieć idealnie taka sama na dwóch monitorach - różnice są mało zauważalne.
Szczegóły obydwa monitory oddają tak samo...
Reasumując nie mogę powiedzieć "o kurcze...tutaj to jest obraz"
AuThoR, ja właśnie czekam na kuriera który ma mi przytaszczyć NEC'a PA231W
między innymi
Mam teraz LG W2252S i też nie spodziewam się że krzyknę : O K.... to jest dopiero obraz.
Kupiłem go po to aby później uniknąć niespodzianek przy oglądaniu wydrukowanych fotek, no i komfort pracy czyli kąty patrzenia na matryce... ale najważniejsze to ta kwestia zaufania jeśli chodzi o kolory itp
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9