Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Sro 09 Maj, 2012
Sony a57
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sob 05 Maj, 2012   

johndoe napisał/a:
No jak dla mnie to nie jest pytanie skierowane do "parę osób na forum, które pracują w serwisach i/lub Sony".
Nie jest, ale jak to już na forumach bywa odpowiada zwykle więcej osób niepytanych - to pierwszy Twój kontakt z forum?
johndoe napisał/a:
Ty się zdecyduj, czy Agat1 Ci poziom forum zaniża,
Nie mnie to oceniać - nie jestem właścicielem tego forum.

Reklama

agat1 
Rozmowny

hijax_pl napisał/a:

agat1 napisał/a:
jednak sugerowanie Hijaxa że czynia to wciskając kit i oszukując "tępych/naiwnych" polskich klientów uważam za niestosowne
Gdzie taką sugestię wyczytałaś? Możesz zacytować? A jak nie potrafisz i znów znikniesz na tydzień to następnym razem proszę nie wkładaj w moje usta takich słów!

Czynicie to w każdym wątku sony, sugerując że obecny produkt sprzedawany przez sony... nie jest wart kupna a sprzedaje sie tylko przez historyczny marketing telewizorowy i triki marketingowe niekoniecznie zwiazane z produktem "oglednie mówiac przez wciskanie przez marketing sony klientowi kitu"

Ty zrobiłeś to także w tym wątku w Twojej przypowieści jakoby tylko Polacy mieli aparaty sony" czyli inni w domyśle madrzejsi , zagraniczni, mniej naiwni, lepiej poinformowani itd mieli inne marki i nie dawali sie nabierać

To dlatego dostałeś klasyka
http://www.youtube.com/watch?v=Z9VQ089v9VQ

A Twój cytat w tym stylu masz tutaj

hijax_pl napisał/a:
Kiedyś kineskopy Trinitron ... ... wyznaczały standardy. I tak pozostało w świadomości ludzkiej - marketing ma ułatwione zadanie ;)
Wyobraźcie sobie, że z aparatami Sony chodzili tam po szlakach tylko Polacy. Coś w tym jest...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

agat1 napisał/a:
"oglednie mówiac przez wciskanie przez marketing sony klientowi kitu"
Robisz to cały czas.
1) Deprecjonujesz wszelkie minusy
2) unosisz do poziomu cudu techniki wszelkie plusy
3) udawadniasz, że klasycznym SLR czy DSLR robienie zdjęć to droga przez mękę (drgania lustra, kurz, drgania migawki, małe wizjery itp)
4) udzielasz się tylko wtedy gdy pojawia się wątek dotyczący produktu Sony.
agat1 napisał/a:
A Twój cytat w tym stylu masz tutaj

agat1,
1) gdzie tam masz o tępocie klienteli? Podaj cytat gdzie sugerowałem coś takiego. Bez wicia się jak piskorz...
2) uważasz, że odniesienie do Trinitrona jest negatywne?
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Sob 05 Maj, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

johndoe 
Bywalec

hijax_pl napisał/a:
Nie mnie to oceniać - nie jestem właścicielem tego forum.

Czyli wg. Ciebie nie zaniża => czyli Twoje "ponoć" i "podobno", aby do niej dorównać, to zapewne podniesienie poziomu. Ciekawym tedy, jaki jest Twój normalny poziom.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

agat1 napisał/a:

Wiem o tym.... jednak sugerowanie Hijaxa że czynia to wciskając kit i oszukując "tępych/naiwnych" polskich klientów uważam za niestosowne, widze dużą zbieżność do przypowieści jakoby podobnie polscy klienci kupowali sony... na podobnych zasadach. Troche to wygląda tak pogardliwie... patrz następny Polak z soniakiem ... pewnie przyjechał octawią... to jest wartościowanie ludzi na podstawie prymitywnych kryteriów

widzisz, hijax tego wszystkiego explicite nie napisał... więc Ty się nie daj wpuszczać w maliny i nie dokonuj egzegezy jego domniemanych przemyśleń.

agat1 napisał/a:
Natomiast fenomen skody (która mnie ani nie ziembi ani nie grzeje) w Polsce byłby rzeczywiście kuriozalny gdyby nie fakt że oni generalnie odnieśli sukces także w Europie zachodniej (nie ta skala jak w Polsce oczywiście) ale jednak.

Niemcy, Austria, we Francji obecnośc raczej śladowa... W italii podobnie, brytole raczej też...
Sukces jest. Jednak nie przesadzajmy, postminoltowskie aparaty Sony odniosły znacznie większy sukces na świecie niż Skoda. I nie były nigdy z założenia wersjami folkswagenów dla jeszcze bardziej "ludu".

P.S. Spoko auta, ja tam jednak nie zmienię produktów francuskiej motoryzacji na helmuta zw wschodnich rubiezy Najświętszego Cesarstwa... Ze wzgledów subiektywnych. Szybciej juz Najkona bym kupił (to kwestia tylko i wyłacznie ceny, u Nikona nie stac mnie będzie na to co chcę mieć...)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

johndoe napisał/a:
Czyli wg. Ciebie nie zaniża
Gdzie to napisałem?

Ech...
Wątek do zamknięcia

agat1 
Rozmowny

Wysłany: Wto 08 Maj, 2012   

hijax_pl napisał/a:
Ech...
Wątek do zamknięcia

No pieknie ..

Dyskusja cywilizowana nie ma najmnieszego sensu kiedy dyskutant wykorzystuje zamkniecie wątku czym wykasowuje moją przygotowaną odpowiedz, bo nie było mozliwości jej załączenia a za pare dni zacznie mieć pretensje ze znikam i nie odpowiadam. Może jeszcze dacie informacje "skargi prosze wpisać w książce zażaleń na zapleczu. Zamkniecie zupełnie bez powodu tak samo uzasadnione zresztą jak otwarcie wątku z powrotem. To kpina nie dyskusja. Zrobiono to zreszta któryś raz z kolei. Mogła bym to zrozumieć gdyby ktoś mnie wcześniej ostrzegł że łamie jakieś zasady regulaminu itp ale działanie w ten sposób jest po prostu nie fair. Można było wyciąć tą cześć wypowiedzi która komus nie pasowała, dać mi uzasadnione ostrzezenie itp

Mam zresztą wrażenie że kiedyś zwiekszenie wizjera w aparatach apsc o kilka procent było witane z zadowoleniem, o kilkanaście procent to był aplauz bo wizjery o tej wielkości były montowane w aparatach APSC 200% droższych, wielkie wizjery aparatów FF to wogóle kosmos. Podobnie precyzja kadru z OVF , wiadomo że oddanie kadru precyzyjnie 100% do czego producenci dążyli w aparatach z najwyzszej półki i za grube pieniadze i bardzo bardzo rzadko osiagali w praktyce i ponosili duże koszty tylko po to żeby wizjer był precyzyjniejszy o dodatkowe 1 -2 %. Nagle ponieważ SLT maja jasne wizjery wielkości FF w aparatach APSC pokazujące 100% kadru wielkość wizjera dla wielu forumowiczów przestała mieć jakiekolwiek znaczenie (niedługo bedzie wadą :) a podanie tej informacji w watku o aparacie SLT, jest dla wielu niedopuszczalne, niegodne, nieuczciwe, opłacone przez lobbystów, marketing bla bla

Sorry ale komuś z zazdrości czy nienawiści zaczyna chyba rozum odbierać i to raczej nie mnie , niektórzy przestaja racjonalnie mysleć bo ich elitarny markowy sprzęt może już nie pozwalać na patrzenie z politowaniem na innych z góry a czasami po prostu wysmiewanie , do którego dochodziło także na tym forum

Wielki i precyzyjny wizjer wyraźnie przeszkadza a inni żeby sie nie narazić przymykają oko na błedne liczenie powierzchni bo nie wypada sie narazić forumowym "liderom" w ich krucjacie. Owszem stosunek liczbowy uzytkowników Canononikona może wynosić na rynku 8:1 a na forum sprzetowym pewnie 25:1 co nie znaczy że wiekszość ma rację.

Wizjer A57 jest kilka procent (ok 4,5%) mniejszy niż ten w A65/A55 aczkolwiek ma wygodniejszy punkt oczny niż A55 i ciagle jego wielkość jest porównywalna z lustrzankami FF

http://www.dpreview.com/reviews/sonyslta65/3

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

agat1 napisał/a:
No pieknie ..
Wątek został zamknięty prewencyjnie na ostudzenie emocji oraz ze względu na brak merytorycznej dyskusji. Jeśli to trudno zrozumieć lub przyjąć do wiadomości po wielokrotnych takich zabiegach to szczerze współczuję.
Nota bene ciekawe, że do takich prewencyjnych akcji dochodzi najczęściej w wątkach Sony a prowokującymi do takich działań są wciąż te same osoby...

A moja prośba do Ciebie: mniej bełkotu marketingowego a więcej meteorytyki. Wiedzy a nie wiary.
agat1 napisał/a:
Mam zresztą wrażenie że kiedyś zwiekszenie wizjera w aparatach apsc o kilka procent było witane z zadowoleniem
I nadal jest. Ale nie chodzi tylko o wielkość. Przy okazji - precyzja kadru nie interesuje amatorów - a do nich skierowane są te aparaciki. O precyzję zawsze postulowali zawodowcy - Ci, którzy kadrują przed wciśnięciem spustu migawki, a nie w kompie.
Cytat:
Wizjer A57 jest kilka procent (ok 4,5%) mniejszy niż ten w A65/A55 aczkolwiek ma wygodniejszy punkt oczny niż A55 i ciagle jego wielkość jest porównywalna z lustrzankami FF
I co z tego? Fakt - jest większy niż w porównywalnych EL konkurencji. Ale - co z tego? Wielkość wizjera to nie wszystko. Tak samo jak z matrycami - co po 24 milionach pikseli, skoro zdolność rozdzielcza matrycy jest na duuuużo niższym poziomie? I nie ma co tu się spierać bo takie są fakty, ale UWAGA: nie odnoszę się to w żadnym wypadku do sławnego porównania A77 z 60D tylko do różnic w pojęciach rozdzielczość i zdolność rozdzielcza (popularnie nazywana rozdzielczością).
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Wto 08 Maj, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

kozidron
[Usunięty]

agat1 napisał/a:
Mam zresztą wrażenie że kiedyś zwiekszenie wizjera w aparatach apsc o kilka procent było witane z zadowoleniem, o kilkanaście procent to był aplauz bo wizjery o tej wielkości były montowane w aparatach APSC 200% droższych, wielkie wizjery aparatów FF to wogóle kosmos. Podobnie precyzja kadru z OVF , wiadomo że oddanie kadru precyzyjnie 100% do czego producenci dążyli w aparatach z najwyzszej półki i za grube pieniadze i bardzo bardzo rzadko osiagali w praktyce i ponosili duże koszty tylko po to żeby wizjer był precyzyjniejszy o dodatkowe 1 -2 %. Nagle ponieważ SLT maja jasne wizjery wielkości FF w aparatach APSC pokazujące 100% kadru wielkość wizjera dla wielu forumowiczów przestała mieć jakiekolwiek znaczenie (niedługo bedzie wadą :) a podanie tej informacji w watku o aparacie SLT, jest dla wielu niedopuszczalne, niegodne, nieuczciwe, opłacone przez lobbystów, marketing bla bla

Za bardzo emocjonalnie podchodzisz do tematów zwiazanych z sony.

...a teraz tak zastanów się na chłodno A77 ma wiekszy wizjer niż pewna lustrzanka FF która dodatkowo nie kryje 100% kadru, A57 ma mniejszy wizjer niż wspomniana wcześniej lustrzanka FF, z którego wizjera będzie się lepiej korzystało i który da ci lepszy komfort pracy w różnych warunkach, zgaduj zgadula :razz:

Zauważam ostatnio tendencję na tym forumie, że w wizjerach najważniejsze są milimetry kwadratowe ależ oczywiście każdy ma prawo do swojej subiektywnej opinii.
Ja mogę zrozumieć, że uzytkownik agat1, woli wizjery evf od porządnego wizjera optycznego w lustrzance FF, bo domyslam się że wynika to z tego iż nigdy w niego nie zajrzała.

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

A ja ogólnie uważam, że rola wielkości wizjera jest mocno przeceniana, bo i tak przy małych liczbach przysłony nie ocenimy dokładnie głębi ostrości. Przynajmniej przy "gołym" wizjerze.
Z tego względu funkcja "peakingu" może być obiecująca, choć przyznam, że nigdy nie widziałem jej w akcji.

agat1 
Rozmowny

kozidron napisał/a:
Ja mogę zrozumieć, że uzytkownik agat1, woli wizjery evf od porządnego wizjera optycznego w lustrzance FF, bo domyslam się że wynika to z tego iż nigdy w niego nie zajrzała.

Mój drogi, niestety zawiera nieprawdziwe założenie, nigdy nie napisałam że wizjer w A57 jest ogólnie lepszy niż w FF, napisałam ze wizjery A57 czy A65 maja wizjery duzo wieksze niż w odpowiadających im aparatach APSC z wizjerami OVF do tego stopnia ze wielkością dorównują bądz nawet przewyższają wizjery aparatów FF, oprócz tego mają całe mnóstwo innych cech w których zależnie od sytuacji mogą mieć ergonomiczną przewagę bądz odwrotnie nawet w stosunku do wizjerów ovF w aparatach FF.

Jeżeli jednak brać pod uwagę sam aspekt wielkości to absolutna racja że porównując do aparatów pełnoklatkowych FF wielkość wizjera SLT już nie jest już zaletą, bo wielkości są podobne. Inna kwestia że być może wzrasta waga aparatu FF z takim pryzmatem, wielkość aparatu, zwykle cięższe obiektywy ale lepsza jakość zdjęć itd itp Natomiast wielkość wizjera SLT w stosunku do tradycyjnych konstrukcji z sensorem APSC to jest zaleta

jak zresztą widać sa aparaty FF które, maja jeszcze wiekszy wizjer niż SLT, porównanie do takiego drogiego Canona jest chyba troche nie fair ale niech bedzie

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

- Dla jednych waga korpusu to wada dla drugich zaleta.
- Jedni potrzebują gąszczu ikonek na ekraniku inni cenią ascetyczny wizjer by skupić się na kadrze.
- Jedni kadrują patrząc przez wizjer a nawet jeszcze zanim przyłożą do niego oko, inni kadrują w kompie, albo nawet pomijają ten krok (po coś powstała przecież funkcja automatycznej kompozycji w A57)
- Nie znam nikogo, kto kupił FF dla wielkości wizjera (choć być może są takie przypadki), przeważały zupełnie inne cechy (i nie chodzi tu o 12fps ;) )
- itp itd...

Ogólnie jednak w aparatach serii EL (a takim jest właśnie A57) adresowanych do amatorów fotografii to jaki wizjer tam jest ma drugorzędne znaczenie. Ot - jest coś w specyfikacji czym można się chwalić (bo "mam więcej to lepiej").

Prz okazji - jak to w tym A57 jest z AF i przesłoną podczas strzelania 12fps?

dcs
[Usunięty]

agat1,
Tylko gdzie tu postęp, jak Sony w A57 dało wizjer o mniejszym powiększeniu niż w poprzedniku - A55, czy niższych modelach A33 i A35 dodatkowo zmniejszając możliwość jego korekcji.
Tak bardzo chwalą się się tym, że EVF XGA OLED Tru-Finder jest rewolucyjny i lepszy od poprzednika, jednak nie zamontowali go w A57. Miejsce jego w tym aparacie zajął pogorszony poprzednik.
Nie za bardzo tutaj Sony oszczędziło?
Ostatnio zmieniony przez dcs Wto 08 Maj, 2012, w całości zmieniany 2 razy  

agat1 
Rozmowny

mozer napisał/a:
choć przyznam, że nigdy nie widziałem jej w akcji.

Nie głupia rzecz przy wideo, manualnych obiektywach takiego np samyanga, przy ostrzeniu w trudniejszych warunkach miedzy np gałęziami czy po prostu jak obiektyw ma back focus i AF sie po prostu nie sprawdza, szybki fokus manualny kilka kolorów do wyboru i stopień czułości peakingu do ustawienia, moim zdaniem plus że działa to nie tylko na LCD ale na wizjerze... ups.... powiedziałam że sony z wizjerem ma plus pewnie zamkną wątek :(

W sony zarówno znana funkcja w video a nawet z aparatów kompaktowych (ja miałam to w kompakcie H5)

pomiń reklame na poczatku filiku

http://www.youtube.com/wa...feature=related

[ Dodano: Wto 08 Maj, 2012 13:09 ]
dcs napisał/a:
gdzie tu postęp

Może i fakt że uznali że w segmencie 600D/D5100 nie musza dawać wizjera wiekszego niż w optyczny w canonie 5D, stąd minimalnie go zmniejszyli w stosunku do A55 poprawiając jednoczesnie rozdzielczość wizjera ( 50% wiecej pikseli chyba), kontrast i znacznie punkt oczny... chyba gdzieś pod 24 - 25 mm ..., chyba tez reakcje wizjera poprawili itp

z drugiej strony cena A65 z oled jest bardzo zblizona...,

A praca na Iso 6400 mnie nie interesuje więc dla mnie zdecydowanie A65 jest lepszym wyborem, dla kogoś innego wazniejsze będzie milionowe iso i potrzebuje tylko cztery duże piksele pokrywajace cały sensor.... jego sprawa

To może być zmartwienie w kwestii wyboru dla kogoś, ale dla Ciebie dcs, problem nie istnieje

Są tacy pewnie na forum którzy moga sie upierać że sony powinno zmiejszyć wizjer do wielkości wizjera 600D, bo ta wielkość którą mają w ich aparatach 600D jest najlepsza itp

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

agat1 napisał/a:
fakt że uznali że w segmencie 600D/D5100 nie musza dawać wizjera wiekszego niż w optyczny w canonie 5D
agat1 napisał/a:
Są tacy pewnie na forum którzy moga sie upierać że sony powinno zmiejszyć wizjer do wielkości wizjera 600D, bo ta wielkość którą mają w ich aparatach 600D jest najlepsza

I tak w koło Macieju... :roll:

Jak już napisałem rozmiar to nie wszystko.

Wizjery SLT SĄ DUŻE, DUŻO WIĘKSZE od konkurencyjnych lustrzanek w tym samym segmencie amatorskim. To powiedziałem ja, hijax_pl.
(można cytować do woli :roll: )

... i na tym poprzestańmy.

To może teraz o czymś innym niż te piep.rzone kilka milimetrów będących -nastym cudem świata?

Ponawiam pytanie (merytoryczne): jak działa seria 12fps w A57? Czy jest zablokowany AF? A może zablokowana jest przysłona? Czy przysłona musi być maksymalnie otwarta podczas serii? Innymi słowy: czy te 12fps to użyteczne narzędzie we wszelkich warunkach, czy tylko chwyt marketingowy?

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi