Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Luneta do obserwacji nieba i przyrody.
Autor Wiadomość
misiu36 
Nowy

Wysłany: Czw 19 Sty, 2012   Luneta do obserwacji nieba i przyrody.

Witam pierwszy raz, wiele czytałem na tym forum i mam pytanie.Interesuje mnie luneta powiedzmy do 1200 obserwacja przyrody i nieba.Ważne żeby można było podpiąć aparat lustrzankę mój aparat to Olympus e520.

Reklama

Dawid1984 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 19 Sty, 2012   

misiu36 napisał/a:
Ważne żeby można było podpiąć aparat lustrzankę mój aparat to Olympus e520.
Będzie ciężko nie lepiej jakiś kompakt podłączyć,na czym zamierzasz to w ogóle postawić bo to ważne?Co do lunety ile w ogóle możesz na całość przeznaczyć?

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Czw 19 Sty, 2012   

Jesli oczekujesz zdjec jako takich, to jedyne do czego warto lustrzanke podlaczyc to Celestron C5 (1800zl). Poza tuba do obserwacji przyda ci sie reduktor ogniskowej x0,63 za ok. 700zl i adaptery za ok. 150zl, wtedy fotografujesz w ognisku glownym, gdzie telep jest obiektywem manualnym 1250/10 lub 787/6,3 z reduktorem. Biorac pod uwage duzy crop, i tak masz barzo dluga ogniskowa.
http://deltaoptical.pl/lu...-xlt,d1230.html
http://deltaoptical.pl/ko...n-f63,d875.html
Fotografowanie lustrzanka przez okular jest porazkowe, a przez barlowy tez daje bardzo kiepskie wyniki na ptakach. Mozliwe, jesli masz jakis staloogniskowy, nalesnikowaty o ekwiwalencie 70-100mm.

Raczej bym sie nie pchal w laczenie lustrzanki z luneta.

misiu36 
Nowy

Wysłany: Pią 20 Sty, 2012   

No to wszystko jasne,Pytanie jaka luneta do przyrody i astronomii pomijając sprawę podpinania aparat.Warta jest zakupu Luneta Celestron Ultima 80 20-60x80 lub co proponujecie.

Miszelos 
Uczestnik

Wysłany: Wto 08 Maj, 2012   

To i ja się podepnę pod temat:
Szukam sprzętu do obserwacji przyrody i kosmosu (Księżyc, inne planety). Po przestudiowaniu tego forum zastanawiam się nad następującymi sprzętami:

1. Luneta Delta Optical Titanium 65ED
2. Luneta Celestron Ultima 80ED

Pozostaje jeszcze wybór statywu. Kompletnie nie wiem. Zdaję się na Waszą poradę.
Nie znam się kompletnie na tego rodzaju sprzęcie więc kolejne moje pytanie to czy mogę dokupić (i jeśli tak to jakie) akcesoria do zwiększenia zoomu?

Pozdrawiam,
Michał

Arek 
Redaktor

Wysłany: Sro 09 Maj, 2012   

Miszelos, obie lunety fajne. Do astro zawsze większa średnica będzie lepsza. W DO 65ED możesz stosować okulary 1.25 cala więc zawsze dokupisz jakiś model o ogniskowej 4-5 mm, żeby uzyskać powiększenie na poziomie 80-100x. Większego przy tym obiektywie nie warto stosować. Nie wiem czy Ultima pozwala na stosowanie standardowych okularów 1.25"...

Statyw polecam solidny np. z dobrą głowicą olejową. Pomyśl nad połączeniem jakiegoś Al-Mg Sirui z głowicą olejową Manfrotto lub głowicą z mikroruchami.

Miszelos 
Uczestnik

Dzięki za odpowiedź. Właśnie mam dylemat ponieważ nie wiem na który się zdecydować.
Czy warto jednak dopłacić prawie drugie tyle do Ultimy 80ED, czy kupić tańszy DO 65 z okularem?
Czy chodziło Ci o te okulary?

http://deltaoptical.pl/ok...65ed,d2148.html
http://deltaoptical.pl/ok...65ed,d2149.html

Który będzie lepszy?

Pozdrawiam, Michał

kivirovi 
Optyczny

Jak Ultima ED to lepiej nowszą Celestron Regal. Przynajmniej obsługuje 1,25 cala bezproblemowo. Dylemat średnicy pozostaje.

Miszelos 
Uczestnik

Jeszcze myślałem o Lunecie Celestron C5 Spotter. Jak to się ma do 80ED?

[ Dodano: Sro 09 Maj, 2012 21:00 ]
Co w takim razie zyskuję kupując Celestron Regal 80F-ED ? Jest droższa, to napewno - tylko czy warto?
Do tego zestawu nada się ten statyw?
http://fotozakupy.pl/stat...pokrowiec,9875s

a może ten (cena zabija)
http://www.foto-tip.pl/sk..._mg-p-2091.html

kivirovi 
Optyczny

Ten velbon sie do niczego nie nadaje. Siuri to jest absolutne minimum.

Regal nie jest droższy do Ultima ED. Zyskujesz kompatybilność z okularami astronomicznymi 1,25"cala, ktore sa tanie i latwiej dostepne rónież na rynku wtórnym. Przy zastosowaniach astro jest to bardzo wazne. Producent deklaruje tez fluoryt zamiast ED. Nie porównywałem bezpośrednio, ale Regal ma ładniejszy obraz niz Ultima ED. Ja bym wolał Regal o wiele bardziej.

Co do C5 to mam go. Do astro jak najbardziej sie nadaje, do ptaków tez jako zastosowanie poboczne. Goły C5 trzeba docelowo doposazyc w kolejne okulary, kątówki, Regal tego nie wymaga. W stosunku do Regal 80, C5 bedzie wymiatał w astro. W stosunku do 100mm juz sie zrównają. Regal jest dodatkowo mniejszy (nie jest lżejszy) i uszczelniony. W skrócie przy priorytecie astro C5 ma większy sens niz Regal 80, przy priorytecie ptaki chyba jednak Regal.

Z lustrzanką tylko C5 ma sens. Podpiąć się da. Warto od razu pomyśleć o bardzo dobrym montażu, jesli zdjęcia mają byc astro. W takim wypadku SE5 ma większy sens niż spotter, ale cena przeraża. Poza tym w astro też Omni c5 jest dobra opcja z paralaktykiem. Ze względu na znaczny crop Olympusa warto kupić reduktor-korektor x0,63 za 700zł.

Miszelos 
Uczestnik

Wysłany: Czw 10 Maj, 2012   

Jasny gwint! To już się pomału robi 3000zł. I przy okazji nowy dylamat: czy spottera C5 czy Regal 80F-ED? Chciałbym uniwersalny przyrząd: podpatrzeć gwiazdy i przyrodę.
Teraz już kompletnie mam mętlik w głowie.

kivirovi 
Optyczny

W sytuacji niebo i przyroda ja polecam 100mm refraktor. I jesli dodasz ED to rzeczywiscie robi sie 3000zł a wciąż nie podłączysz tego ze swoim aparatem. Ja bym radził opcję używania lustrzanki odpuścić. Bez ED kosztuje to zakładane 1500zł a aberrację chromatyczną dostajesz gratis w pakiecie.

Jesli ma byc pod wspomniany aparat, to C5 rzeczywiscie ma sens. Trudno jednak powiedzieć, czy zdjęcia 1250/10 cie zadowolą z cropem x2. Dostaniesz też tylko lunetę 50x127 i w zasadzie taka konfiguracja jest do zniesienia przy obserwacjach nieba ale do przyrody standardowo potrzebujesz większego pola widzenia a mniejszego powiekszenia. Reduktor o którym wspomniałem pod aparat i tak musisz kupic, więc załóżmy, że to jedyny wydatek na początek (700zł). Z nim uzyskasz w wizualu 32x127 co sie w miare nadaje do przyrody. Potem dokupisz 2. okular: albo zoom albo krótki (400-600zł).

W porównaniu z nimi zakup DO TItanium jest w zasadzie zamknięty i co najważniejsze masz dobry zoom na pokładzie. Mozesz dokupic jeszcze 2 okulary delty, ale to na początek niekonieczne. Bedziesz miał lunete, ktora sie super nadaje do przyrody ale w astro ma ograniczony średnicą zasięg gwiazdowy. Nie nadaje się ona zupełnie do wspomnianego aparatu, ale ponieważ jest teraz z lunetą adapter na gwint T w promocji to po zakupie T2-Olympus (50zł) sam się bedziesz mogł o tym przekonać. Nie ma też co dramatyzować, jak za 5 lat bedziesz miał więcej kasy to kupisz coś większego (80-100ED lub Newton 8"), a DO zostanie jako luneta podróżna.
Ostatnio zmieniony przez kivirovi Czw 10 Maj, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

Miszelos 
Uczestnik

Powiem tak: nie muszę podłączać aparatu photo. Zależy mi tylko na obserwacjach nieba i przyrody i tu muszę znaleźć "złoty środek". Czyli ostatecznie na co postawić?

RB 
Temu Panu już podziękujemy

No, na astronomii to się absolutnie nie znam, ale do przyrody to C5 jest raczej hardkorem a nie jakims tam kompromisem. Fakt, obraz na duzym powiekszeniu jest bardzo dobry (gorzej z małymi powiększeniami, które dość niełatwo osiągnąc... ), zdjęcia tym wyjdą dobrze, ale mobilność tego jest mocno żadna. I wymaga dużej, solidnej i drogiej podpórki z naprawdę nietanią głowicą.

jutomi 
Bywalec

Jeśli zależy Ci na mobilnym, "plecakowym" refraktorze 100ED f/6
Jeśli potrzebujesz czegoś uniwersalnego do do obserwacji asrtronomicznych w powiększeniu 12-240x,
Jeśli potrzebujesz obiektywu 600/6 do podpięcia dowolnej lustrzanki,
Jeśli bez problemu uniesiesz 11kg szpeju optycznego w plecaku 60l,

To polecam Ci moje sprawdzone rozwiązanie:
http://astropolis.pl/topi...-1006-recenzja/

Pozdrawiam. :wink:

Odpowiedz do tematu