Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Moje pytanie brzmi: czy ten obiektyw da się podpiąć do np sony Alfy ? Pytam z czystej ciekawości, bo nie potrafię rozpoznać nawet tego bagnetu. M42 to nie jest bo przejściówka nie pasuje, MD też nie bo ma styki (złącza przy mocowaniu bagnetu) na autofokus oraz przycisk. W środku też jest trochę elektroniki bo zajrzałem Czy może jednak MD ? Sądzę, że nie dlatego że na allegro obiektywy MD nie mają elektroniki i AF.
Jeśli ktoś z Was wie jaki to bagnet to proszę o info. Pod jednym linkiem znalazłem jakieś info że to jest system APS. Podejrzewam, że może on pasować tylko do jakiegoś aparatu minolty i teraz jest to bardziej eksponat dla kolekcjonera ale spytać warto
ozon111, najistotniejsza w nawie tych obiektywów jest literka V, którą (chyba przez przypadek) pominąłeś.
ozon111 napisał/a:
Jeśli ktoś z Was wie jaki to bagnet to proszę o info
Co do samej literki V (od Vectis) to możesz o niej poczytać tu
Cytat:
Moje pytanie brzmi: czy ten obiektyw da się podpiąć do np sony Alfy ?
O adapterach w tę stronę ani widu ani słychu u wujka google. Co też nie dziwi z uwagi na odległość bagnetową. Już szybciej coś by się znalazło do NEXa zapewne.
Szkoda, bo obiektyw ma niezły design W takim razie jeszcze pytanko mam - czy mogę sobie kupić obiektyw minolty z gwintem M42 i na 100% będzie działał z alfą ? Oczywiście z przejściówką M42->A (w sumie kawał blachy ta przejściówka )
Na allegro jest cała kategoria obiektywów M42 więc zastanawiam się czy mogę przebierać do woli czy na coś zwrócić szczególną uwagę ?
PS: tę minoltę 80-240 oddam za 110zł z wysyłką paczką prio.
tak, czytałem ale wolę mieć pewność bo sprzedający sam nie wie jak sie go w mailu zapytałem. Ten obiektyw 80-240 też ma mocowanie minolta No dobra, to tyle. Dzięki
Dobra to jeszcze coś mam - czytałem, że przy przejściówce minolta MD->A jest soczewka i jest duża strata jakości. Przy takim telekonwerterze 2x będzie też strata co ?
ozon111, zdjecia wydaja sie dosc miekkie a i tak byly robione na przymknietej przyslonie (wyrazne szesciokaty w tle). moim zdaniem efekty adekwatne do ceny
czy mozna go bez przeszkod uzywac na twoim korpusie bez koniecznosci uzycia przejsciowki z soczewka?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9