Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 09 Maj, 2012 Nikon D90+18-105 vs D60+18-55
Witam
Mam problem:
W styczniu kupiłem D90 + 18-105 i staram się popełniać jakieś fotki
z większym lub mniejszym skutkiem. Dokupiłem sobie 50mm 1.8D
i jakieś tam manualki. Moje ulubione tryby to A, M i S czasem P.
Mam w domu konkurencję gość ma 5,5 roku brał mi D90 to mu dałem
Olympusa C740 spodobał mu się, ale po pewnym czasie stwierdził,
że musi mieć taki jak tato powiedziałem, że jeżeli będzie robił dobre
zdjęcia to mu kupię. Popstrykał dudkowi fotki przez szybę i znalazłem się bez wyjścia
http://www.occur.pl/image,d360cd1d64.html
W końcu nie wytrzymałem tego gderania i kupiłem uszkodzone D60 za 330 zeta
poszperałem w nim i działa tylko nie zauważyłem, że nie ma śrubokręta
i musiałem kupić 18-55, takiemu wystarczy. żona nie musiała już nic mówić...
Ku mojemu zdziwieniu gość robi fotki lepsze niż ja!!! Trochę wstyd.
Zdjęcia są ostre, dobrze naświetlone, kolo chodzi i pstryka.
Żona i córką chodzą i śmieją się ze mnie. ech...
Zainteresowałem się tym aparacikiem no ergonomia nie powala na kolana.
W D90 ustawić cokolwiek to pryszcz, tutaj trzeba się oklepać, ale za wiele w menu nie ma
Jednak co bym nie pstryknął D60 jest OK w D90 na A czy S przepala jak ...
jak pokombinuje z korekcją ekspozycji to nie doświetli albo droby widać.
najbardziej mnie mydło denerwuje no ch...j wie o co chodzi.
Jedynie M chodzi jak tako.
Tylko z Nissin Mark 2 obywa aparaty zachowują się podobnie zdjęcia są ostre
i dobrze naświetlone to samo dotyczy zdjęć nocnych są raczej OK
Czy jest jakieś ABC DLA LAMERA z D90, co robić aby był posłuszny tak jak ta D60?
Przekopałem ostatnio Ekspozycje i Czas Brayana Pitersona i D60 zachowuje się tak
jak gość pisze zawłaszcza na manualu, fotki klasa wychodzą, przynajmniej dla mnie a 90 nie.
Na matrycowym chyba najmniej przepala, ale punktowy pomiar czy centralny to masakra.
Czytałem na kilku forach forach o przepaleniach D90 ale każdy pisze co innego.
czy jest jakiś złoty środek aby temu zaradzić?
Zapinałem, nie na długo ale zapinałem, wiesz jeszcze raz to sprawdzę.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Sro 09 Maj, 2012
111lisu,
Oba.
Poza tym ustaw M /przysłony 8-16, czas 1s/ robiąc zdjęcia patrz na obiektywy, czy aparat przymyka przysłonę. Na D90 oczywiście. Sprawdź na różnych przysłonach.
W Nikkor 50 1.8 D przymyka w 18-105 widać tylko przy wciskaniu głębi ostrości, ale zmienia się
W Biometarze 80/2.8 nie zmienia
Obydwa w/w obiektywy w D60 też śmigają bez problemu
Bo zależy gdzie wcelujesz to pomiar za każdym razem inny pomiar.
W Zenicie, czy Minolcie x lat temu nie miałem takich problemów.
W tym D60 jes jakoś podobnie nie muszę się skupiać na pomiarach
tylko na sytuacji co chciałbym pokazać.
"Przydaje się przy ujęciach o bardzo kontrastowym oświetleniu, jednak wymaga dużej wprawy i świadomości sposobu jego działania. Ten sposób pomiaru światła jest zwykle wybierany przez bardziej doświadczonych fotografów."
Exactly - wydawało mi się, że umiem to używać niestety jak z wszystkim "trening czyni mistrza"
Przeglądam tak sobie tę dyskusję i muszę przyznać rację autorowi wątku, bo naprawdę D90, jeśli chodzi o pomiar światła jest dość nieposłuszny. Robiłem raz takim koncert i naprawdę wiele się namęczyłem, żeby uzyskać oczekiwane efekty.
hajhet, koncerty i inne problematyczne oswietleniowo sytuacje akurat najlepiej robic na manualu. poza tym wiekszosc sytuacji wymaga od operatora aparatu korekty ekspozycji dyktowanej przez swiatlomierz
moronica, koncertów już trochę obleciałem i różne warunki zastawałem, ale w Canonie, czy w starym D70s nie zdarzyło się, żeby pomiar aż w tak wielkim stopniu wariował.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10