Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
cybertoman, patrz pan, czasem się przydaje gapostwo i tak zresztą jeszcze europejski oddział nie zaktualizował sklepu. Jak wciskam, że chcę kupić czwórkę, to mi wyskakuje koszyk z trójką za trzysta ojro
Mam pytanie jak ustawić w LR żeby nadpisywał zdjęcia na stare przy eksporcie bo teraz mi na to nie pozwala nawet jak w oknie eksportu wybiorę zapis w tym samym folderze i nadpisywanie plików to i tak wywala mi okienko że nie można było zapisać plików bo już istnieją.
Musisz mieć coś skopane w uprawnieniach do plików, po ustawieniu "Overwrite WITHOUT WARNING" powinien nadpisywać bez ostrzeżenia. U mnie działa. Jakiś konkretny komunikat Ci się pojawia? Dasz zrzut ekranowy?
"Overwrite WITHOUT WARNING" mam zaznaczone i nic więcej w LR. Możesz mieć rację z tymi uprawnieniami. Zdjęcia mam na dysku zewnętrznym ale moje konto jest adminem wieć sam nie wiem.
A to czekaj, czekaj. Ten komunikat wskazuje na to, że Twój eksport zastąpiłby fotkę (JPG), który znajduje się w bazie Lightrooma. Dlatego nie chce tego zrobić. Kliknij sobie „Show in Library” to pokaże Ci, gdzie tego JPG-a masz wciągniętego do bazy.
Innymi słowy: eksporty nie mogą zastępować fotek znajdujących się w bazie LR.
4motion, chcesz jakimś tymczasowym eksportem nadpisać sobie fotkę z bazy?? A może ten JPG, umieszczony w tym miejscu jest tam przez pomyłkę? Ogarnij temat, odpowiedz sobie na pytanie czy chcesz w bazie LR trzymać JPG-i (może to jest oryginał z aparatu, którego nie powinieneś nadpisywać), a przede wszystkich czy eksportować musisz do tego samego folderu w którym trzymasz zdjęcia?
Funkcja eksport służy raczej do robienia tymczasowych plików: do umieszczenia na WWW, do wysłania do labu, wysłania komuś mailem itd. Ja takie eksporty robię sobie do tymczasowego katalogu, który znajduje się gdzie indziej niż całe moje archiwum zdjęć. Po użyciu można taki eksport wywalić. Zaś chronić i nie nadpisywać należy pliki oryginalne z bazy.
4motion, chcesz jakimś tymczasowym eksportem nadpisać sobie fotkę z bazy?? A może ten JPG, umieszczony w tym miejscu jest tam przez pomyłkę? Ogarnij temat, odpowiedz sobie na pytanie czy chcesz w bazie LR trzymać JPG-i (może to jest oryginał z aparatu, którego nie powinieneś nadpisywać), a przede wszystkich czy eksportować musisz do tego samego folderu w którym trzymasz zdjęcia?
W sumę się tak nad tym nie zastanawiałem, generalnie część zdjęć oryginalnych i tak pokazuje dopiero po przetworzeniu i oryginały zazwyczaj nie są mi potrzebne bo tyle tych zdjęć robię że do starych później nie ma czasu powrócić.
komor napisał/a:
Funkcja eksport służy raczej do robienia tymczasowych plików: do umieszczenia na WWW, do wysłania do labu, wysłania komuś mailem itd. Ja takie eksporty robię sobie do tymczasowego katalogu, który znajduje się gdzie indziej niż całe moje archiwum zdjęć. Po użyciu można taki eksport wywalić. Zaś chronić i nie nadpisywać należy pliki oryginalne z bazy.
Mówisz że ty robisz eksport tylko jak wrzucasz fotki na np Flickra (całkiem fajne zresztą) i nie trzymasz ich na dysku tylko tymczasowe w LR?
bo tyle tych zdjęć robię że do starych później nie ma czasu powrócić.
<–––––– to jest znaczące spojrzenie oznaczające: no to może czas się zastanowić i robić zdjęć mniej oraz ostro je selekcjonować przed jakąkolwiek obróbką?
4motion napisał/a:
Mówisz że ty robisz eksport tylko jak wrzucasz fotki na np Flickra (całkiem fajne zresztą) i nie trzymasz ich na dysku tylko tymczasowe w LR?
Ja robię tylko RAW-y, więc siłą rzeczy ich nie modyfikuję i nie mam tego problemu z nadpisywaniem, od którego się zaczął wątek. A natura pracy w LR jest przecież taka, że wszelkie edycje trzyma on sobie jako historię przesuwania suwaków, a podglądy generowane wewnętrznie przez LR zawsze można wyrzucić i potem sobie odtworzyć. No i teraz: RAW-y leżą bezpiecznie na dysku oraz na backupie robionym raz na tydzień, a te tymczasowe pliki typu JPG o rozmiarze 800 czy 1000 pikseli przeważnie kasuję po wrzuceniu na Flicka, MobileMe Gallery czy wysłaniu do kogoś. Owszem, część z nich nadal mi zalega na dysku, bo czasem ktoś ponownie prosi o wysłanie, albo coś, ale po pierwsze leżą sobie w zupełnie innym miejscu niż zdjęcia RAW, a po drugie w każdej chwili mogę je wywalić, bo przecież w razie potrzeby wyeksportuję z LR ponownie.
Jeśli pracujesz w JPG-ach, to w sumie niewiele się zmienia. Ponieważ zapis JPG jest stratny, to ja bym nie nadpisywał oryginalnych plików z aparatu, tylko trzymał je w bazie, no i wykonywał kopię zapasową od czasu do czasu… Natomiast wszelkie edycje będą pamiętane przez LR. I teraz: jak potrzebujesz wrzucić zdjęcie na forum to robisz sobie do tymczasowego katalogu eksport JPG-a zmniejszonego do 800 czy 1000 pix z wyostrzeniem po przeskalowaniu, wrzucasz na Flickra, Photobucketa czy inną Fotkę.pl i potem do kubła, albo niech sobie leży, bo dużo miejsca nie zajmuje. Jak potrzebujesz wysłać zdjęcie do labu to robisz eksport JPG-a do odpowiedniego rozmiaru, wynikającego z rozmiaru odbitki, nagrywasz na płytę czy wysyłasz internetem i do kubła, bo marnuje miejsce. Itd. Dopiero kiedy do edycji chcesz włączyć Photoshopa czy inny program nie pracujący w sposób taki, jak Lightroom, czyli nieingerujący w pliki oryginalne, to trzeba coś zmienić. Np. zmodyfikowane JPG-i zapisywać z dopiskiem "-edit", albo pracować na TIFF-ach, albo po prostu na plikach Photoshopa, PSD.
W każdym razie wielokrotne nadpisywanie oryginalnego JPG-a prowadzi do utraty jakości, no chyba że ustawisz bardzo wysoki stopień kompresji, wtedy to jeszcze miałoby jakiś sens, choć ja nie chciałbym tak pracować.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10