Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lightroom 3
Autor Wiadomość
mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Wysłany: Nie 13 Maj, 2012   

hijax_pl, no ale właśnie mówię, że widziałem testy pokazujące, że przy mniejszej kompresji utrata następuje szybciej.

[ Dodano: Nie 13 Maj, 2012 20:01 ]
edit: http://www.fototv.pl/arty...akosci-jpg.html

Reklama

4motion 
Rozmowny

komor napisał/a:
może czas się zastanowić i robić zdjęć mniej oraz ostro je selekcjonować przed jakąkolwiek obróbką

Niestety nie jestem tak dobry aby robić mało zdjęć muszę trochę nastukać by było z czego wybrać, staram się coś zawsze pousuwać ale różnie z tym bywa.

komor 
Moderator

4motion napisał/a:
Niestety nie jestem tak dobry aby robić mało zdjęć muszę trochę nastukać by było z czego wybrać

Ale właśnie chodzi o to, żeby zostać „takim dobrym” to trzeba mniej stukać a bardziej pomyśleć i wyciągnąć wnioski z błędów. Jasne, że czasem trzeba nastukać, ale i tak radzę od razu robić selekcję i bez ceregieli wywalać połowę albo i więcej, szkoda dysk zapełniać, skoro sam zauważyłeś, że potem nawet nie ma czasu powrócić do starych zdjęć. Ale to już off-topic. :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mozer napisał/a:
no ale właśnie mówię, że widziałem testy pokazujące, że przy mniejszej kompresji utrata następuje szybciej.
Tyle, że suwaka w fotoszopie nie nazwałbym kontrolowaniem kompresji ;)

Swoją drogą nie wiem czy widziałeś to: http://regex.info/blog/li...es/jpeg-quality

mozer 
bo Pentax

Wysłany: Pon 14 Maj, 2012   

hijax_pl, przeinaczasz - mowa była o wielokrotnym zapisie tego samego pliku z najmniejszym stopniem kompresji.

Próbki ciekawe.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mozer, chodzi mi tylko o to jak działa nastawa kompresji w algorytmach Adobe. ;-)

A z matematycznego punktu widzenia tezy, które powtarzasz za stroną fototv są całkowicie błędne.

mozer 
bo Pentax

hijax_pl, ale chyba chodziło o praktyczne własności tych algorytmów. Z którą tezą z nimi związaną się nie zgadzasz?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mozer napisał/a:
Z którą tezą z nimi związaną się nie zgadzasz?
Nie zgadzam się z tezami wysuniętymi przez fototv. Nie mam pojęcia, skąd im to wyszło - obstawiam popełnienie jakiegoś podstawowego błąd w teście.
Przecież algorytm kompresji JPG jest ogólnie znany. Za utratę jakości odpowiada przede wszystkim krok kwantyzacji - każdy może zajrzeć do wzoru (jest też na wikipedii - to on odpowiada, za powstawanie "plam" ;) ).

komor 
Moderator

Może wyszło im, że jak w obrazku są plamy i brak jakości, to kolejne generacje zapisu z tak samo kiepską jakością nic już nie psują, bo powielają te same, dobrze widoczne artefakty. :) Wtedy rzeczywiście nie następuje już żaden spadek. ;)

mozer 
bo Pentax

hijax_pl, no dobra, a czy Ty wykonałeś taki test lub znasz wyniki innego takiego testu? Jak można zrobić błąd zapisując plik ciągle z tymi samymi ustawieniami? Adobe to czarna skrzynka - nie wiadomo co oni tam powsadzali do wzorów...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mozer napisał/a:
no dobra, a czy Ty wykonałeś taki test lub znasz wyniki innego takiego testu?
Kiedyś implementowałem algorytm kompresji JPG na potrzeby "pewnego sterownika". Nie znam wyników testu zapisu JPG przez PS. Ale znam kilka testów rekompresji JPGa jako takiego.
mozer napisał/a:
Jak można zrobić błąd zapisując plik ciągle z tymi samymi ustawieniami?
Może przez nieuwagę? O ile dobrze pamiętam to w PS maximum to jest 10, anie 12 i trzeba za każdym razem ręcznie "poprawiać" suwak.
mozer napisał/a:
Adobe to czarna skrzynka - nie wiadomo co oni tam powsadzali do wzorów...
Ano właśnie. Tym bardziej, że algorytm może działać progresywnie i to samo ustawienie "suwaka" przy każdej kolejnej iteracji może dawać inny wynik.

mozer 
bo Pentax

hijax_pl, ja to wszystko rozumiem, ale czy powyższe obala teorię, że "wielokrotny zapis tego samego pliku JPG przez LR przy najmniejszej kompresji powoduje szybką degradację jakości"?
Mi się tego sprawdzać nie chce, ale wg mnie kolega, który nadpisuje sobie JPEGi powinien mieć na uwadze taką możliwość.

4motion 
Rozmowny

Wysłany: Wto 15 Maj, 2012   

Dobra to po co jest możliwość wybrania "Overwrite WITHOUT WARNING" jeżeli nie działa.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Ależ... Działa.

mozer 
bo Pentax

4motion, wydaje mi się, że autorzy programu wyszli z założenia, że nikt nie będzie chciał sobie w ten sposób nadpisać plików z bazy... To raczej dotyczy istniejących, wyeksportowanych plików.

Odpowiedz do tematu