Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
wadliwy canon 40d ? pomożecie ?
Autor Wiadomość
Carrera
[Usunięty]

Wysłany: Czw 17 Maj, 2012   

kozidron, postaram się pożyczyć podobną puszkę i podpiąć tą sigmę na próbę, coś ma feler nie ma tak że aparat za kilka tyś ma tak słabe wszystkie programy tematyczne

Reklama

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Carrera, aparaty tej klasy nie służą do używania programów tematycznych...

Carrera
[Usunięty]

mozer, oczywiście że nie służą ale to nie jest przecież profesionalny aparat, miałem przez tydzień 50d nowszy model i robił zdjęcia jak powinien, szkoda ze nie zachowałem zdjęć tych samych obiektów dla pokazania, na takim samym ustawieniu itd. różnica była ogromna

komor 
Moderator

Miałem 40D, mam 50D, może i jakaś różnica w pracy światłomierza jest na korzyść 50D, ale czy ogromna? Fakt, że trybów automatycznych nie użyłem ani w jednym ani w drugim, więc może czegoś nie wiem.

mozer 
bo Pentax

Carrera, a sprawdzałeś dokładnie te zdjęcia czy na ekranikach aparatów?

Carrera
[Usunięty]

mozer, pewnie że sprawdziłem, postawiłem statyw i w tym samym miejscu na tych samych obiektywach na tych samych tematach robiłem zdjęcia, zresztą mam katalog ze zdjęciami z 50d i to inna bajka, zdjęcia są ładne takie plastyczne, przynajmniej wg. mojej oceny są bez porównania lepsze, oczywiście robione tym samym obiektywem.

albo tak poprawili zaskakująco automatykę w 50d albo mój 40d ma wadę

Zaraz poszukam coś dla porównania

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Pią 18 Maj, 2012   

Carrera, jak sam widzisz w kwestii korzystania z trybów automatycznych i tego jak pracuje w nich automatyka nie za wiele Ci pomozemy.

Przestawiłem własnie w 50D na te tryby "kulturalne" (dopadła mnie trauma :wink: ) okazuje się, ze pomiar tam jest z automatu ustawiony na wielosegmentowy.
Carrera, pomiar ten działa na zasadzie odniesienia do jakiejś porównawczej bazy w aparacie ma to niewiele wspólnego z precyzyjnym dobraniem parametrów do sytuacji fotograficznej. Możliwe, że ta biblioteka w nikonie d50 była wieksza. Generalnie jest tak, że czym bardziej zaawansowany aparat tym ta biblioteka jest mniejsza :smile: a może się myle i przepisuje bzdury przeczytane wielokrotnie na necie.

Generalnie radzę ci po raz drugi przestać korzystać z tych wesołych trybów.

mozer 
bo Pentax

Carrera, ja Ci mogę sprawdzić u siebie działanie trybów tematycznych, tylko musisz mi wymyślić jakąś powtarzalną scenkę ;)

Carrera
[Usunięty]

w takim razie mam prośbę do kogokolwiek o wstawienie zdjęcia na trybie tematycznym oraz na manualnych ustawieniach, zrobionego najlepiej obiektywem nie lepszym od mojego (powiedzmy w ciągu dnia pogoda jest dziś ładna widok za oknem)

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Carrera napisał/a:
w takim razie mam prośbę do kogokolwiek o wstawienie zdjęcia na trybie tematycznym oraz na manualnych ustawieniach, zrobionego najlepiej obiektywem nie lepszym od mojego (powiedzmy w ciągu dnia pogoda jest dziś ładna widok za oknem)

A jaki dokładnie masz obiektyw? Tj. starsza sigma 17-70 czy nowsza, ze stabilizacją.
Pytam, ponieważ od półtora roku mam zestaw 40D + 17-70 OS HSM i sprawuje się świetnie. Jak by co, to jakieś porównanie mogę zrobić.

Carrera
[Usunięty]

ryszardo, mam starszą bez stabilizacji

mozer 
bo Pentax

Mogę pstryknąć 50/1.8. Nie mam obecnie żadnych zoomów standardowych.

Carrera
[Usunięty]

mozer, to nie będzie za dobre porównanie raczej nie ma sensu

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Jadę jutro na małą wycieczkę rowerową z aparatem, więc mogę jakieś testowe też porobić.
Na jakich ustawieniach (rozumiem, że chodzi o tryby tematyczne)?
I jakie sceny?

Mogę przetestować na swojej sigmie i na manualnym MIRze 24M (35/2,0).

Przejrzałem dotychczasowe zdjęcia i raczej nic do porównania nie znajdę, bo w zasadzie od początku robię w RAWach.

Odpowiedz do tematu