Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
czy powyższe obala teorię, że "wielokrotny zapis tego samego pliku JPG przez LR przy najmniejszej kompresji powoduje szybką degradację jakości"?
Nie obala bo to nie jest dowód. Ale nie wim czy jest to warte sprawdzania.
Co do degradacji to jakakolwiek kompresją nie będzie to obraz i tak się pogorszy. Nawet 100% jakość daje kompresję (stratną) na poziomie 2:1. I na tym zakończymy.
[ Dodano: Wto 15 Maj, 2012 22:36 ] 4motion, jak dodajesz pliki do LR bez przenoszenia do jego katalogu, te pliki stają się dla LR źródłowymi. Naturalnym jest zatem, że nie pozwoli ich nadpisać, bo spowoduje to rekurencyjną jego edycję (podmienione źródło ponownie zostanie zmodyfikowane). To dlatego, że LR nie zapisuje wynikowego obrazu, ale tylko przepis jak ten wynikowy obraz uzyskać (to właśnie to co jest w tym panelu historii edycji) - i jest to najcenniejsza jego cecha.
Czy przy eksporcie z LR jest możliwość wybrania informacji, które mają się pojawić w EXIF? Nie potrafię tego odnaleźć, a chciałbym aby np. podane były tylko parametry ekspozycji i ogniskowa.
Mi też się to przyda, dzięki:) Gdzie to dokładnie skopiować?
Ja mam pytanie dotyczące współpracy z PS Elements. Załóżmy że muszę wystemplować kilka rzeczy.
- Wczytuje Raw do LR, robie swoje
- Eksportuję do tiff 8, z normalnym wyostrzaniem tak jak to zazwyczaj robie
- Wczytuje do PS Elements. robie swoje <- 1. Czy eksportując z tiff w ps do jpg tez muszę wyostrzać?
2. Czy może lepiej w LR dać "edytuj w ps" wtedy sam zrobi mi tiffa, i jak skonczę w PS, to w lightroomie będzie już wyedytowany plik. I dalej pracować w LR i dopiero po edycji końcowej w LR , wyostrzyć w LR.
Wiadomo mógłbym się bawić w testy i zobaczyć czy są jakieś różnice. Ale po prostu nie mam czasu ostatnio na robienie zdjęć a już tym bardziej na jakieś testowania. Więc jestem ciekaw jak forumowicze sobie z tym radzą.
1. Czy eksportując z tiff w ps do jpg tez muszę wyostrzać?
Jeśli nie zmieniasz rozmiaru, to po co?
Pazuzu napisał/a:
2. Czy może lepiej w LR dać "edytuj w ps" wtedy sam zrobi mi tiffa, i jak skonczę w PS, to w lightroomie będzie już wyedytowany plik. I dalej pracować w LR i dopiero po edycji końcowej w LR , wyostrzyć w LR.
To praktyczniejszy sposób, bo masz zaktualizowaną biblitekę w LR (po save as w PS), tylko wciąż nie ma potrzeby wyostrzać ponownie jeśli nie zmieniasz rozmiaru.
BTW, do edycji eksportuje się 16-bitowe TIFF-y lub Smart Objects (wtedy masz pliki PSD) jeśli wersje ACR w Lightroomie i w PS są zgodne.
BTW, do edycji eksportuje się 16-bitowe TIFF-y lub Smart Objects (wtedy masz pliki PSD) jeśli wersje ACR w Lightroomie i w PS są zgodne.
G woli informacji: PSE nie obsługuje 16bit plików (tzn da się załadować, jakieś pluginy odpalić, ale warstw nie zrobi) oraz SmartObject (w tym przypadku pomóc może pakiet Elements+)
Pazuzu [Usunięty]
Wysłany: Pią 18 Maj, 2012
Niestety zwykły PS CS odpada z racji ceny. Pozostaje elements w którym praca sprowadza sie do:
- łączenia panoram
- stemplowania, usuwania niewielkich skaz itd
- łączenia kilku ekspozycji (nie hdr) poprzez warstwy i maski
Z czystej ciekawości spytam czy różnica jest aż tak kolosalna przy 16-bit.
Dodam że robię zdjęcia pentaxem k-r w rawach, i przy eksporcie skaluje do okolic 3 Mpix. Drukuje głównie na 10x15, na 100 zdjęć jest 5 formatu A4
hijax_pl, nawet nie wiedziałem - nie używam Elements. Widzę, że słusznie...
Pazuzu napisał/a:
Z czystej ciekawości spytam czy różnica jest aż tak kolosalna przy 16-bit.
Przy głębszej edycji - tak. Jeśli jednak głębszą edycję robisz w RAW, a w PS tylko stemplowanie, to może faktycznie nie ma sensu, choć zawsze dobrze mieć maksymalną jakość do dalszej obróbki IMHO.
Pazuzu napisał/a:
przy eksporcie skaluje do okolic 3 Mpix.
I na tych zeskalowanych robisz dalszą obróbkę? To jest akurat bez sensu - skalowanie do docelowego rozmiaru i ostrzenie to zawsze powinien być ostatni krok obróbki.
Pazuzu [Usunięty]
Wysłany: Pią 18 Maj, 2012
jaad75 napisał/a:
I na tych zeskalowanych robisz dalszą obróbkę? To jest akurat bez sensu - skalowanie do docelowego rozmiaru i ostrzenie to zawsze powinien być ostatni krok obróbki.
Nie, skalowanie to ostatni etap.
Jesli praca kończy sie na etapie LR, to skaluje z wyostrzaniem właśnie w nim.
Jeśli mam zamiar robić coś jeszcze w PS, to eksportuje to tiff 8 bez skalowania. Otwieram w PS, robie cos tam. Zapisuje i wczytuje znowu w LR i coś tam jeszcze obrabiam i dopiero wtedy skaluje do tych 3Mpix
Zapisuje i wczytuje znowu w LR i coś tam jeszcze obrabiam i dopiero wtedy skaluje do tych 3Mpix
No to wtedy możesz ostrzyć przy eksporcie (w oknie eksportu LR, nie w zakładce Details).
[ Dodano: Pią 18 Maj, 2012 17:42 ]
Tyle, że właśnie jeśli coś tam jeszcze obrabiasz w LR, to przydałby się plik 16-bitowy - niepotrzebnie tracisz dane na przejściu do 8-bitowego TIFF-a.
Chcę przygotować zdjęcie do wydruku na płótnie. Chciałbym wstawić na nim dodatkowo symbol. Korzystając z modułu PRINT dodaję "Identity Plate" i drukuję to coś do jpg.
Mam wątpliwości czy to właściwa metoda gdyż powstały plik jest o 30% "lżejszy" od swoich odpowiedników wyeksportowanych z modułu LIBRARY, co wydaje mi się wpływa na jakość tego obrazu.
W jaki sposób powinienem poprawnie to zrobić?
I jeszcze jedno.
Skoro będę zdjęcie drukował w rozmiarze ok 100cm x 60 cm, to ze względu na jego powiększanie przez lab powinienem jpg przygotować o rozdzielczości powyżej 300dpi czy to nie ma sensu?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9