Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
nikon action 10-40 kontra permafocus 10 50
Autor Wiadomość
siobak 
Początkujący

Wysłany: Czw 17 Maj, 2012   nikon action 10-40 kontra permafocus 10 50

interesują mnie te modele
oczywiście myślałem o breserze 10 50 bak4
ale...... wiadomo o co chodzi, temat bardzo często oblegany .

nikon ma przybliżenie większe niż w specyfikacji -prawie 11-
nie jestem pewien jak z obszarem widzenia , 6 st ?
jakość .....zapewne jak zawsze -super
cena 220 zł
ale........męczy mnie perma focus 10 50
pole ma 130m,obraz ? .......mam 7-35 i jestem właściwie bardzo zadowolony
tylko ta ostrość łapie trochę dalej
(może dlatego bo nie miałem -nikosia w reku) tak bardzo każdy go chwali
szukam czegoś mocniejszego

odkładać do 450zł na permę ?
za 250 mogę kupić nikona 12 50 ale obszar widzenia około 105 m

Reklama

rafal_m007 
Uczestnik
rafal_m007

Wysłany: Pią 18 Maj, 2012   

Może idź do jakiegoś sklepu i obejrzyj nikona porównaj sobie z innymi lornetkami, bo kupowanie w ciemno może skończyć się niezadowoleniem. To, że inni chwalą nie znaczy, ze Ty też będziesz chwalić.

madibar 
Bywalec

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Pią 18 Maj, 2012   

......jeżeli już masz lornetkę 7x,to do tandemu szukaj 12x,lepiej się uzupełnią niż 7x i 10x.
celuj w Nikona,Bresser w lornetkach to się nie popisał(patrz.testy),a nikon jak to nikon,skośne oczy ma....

puni 
Bywalec
Węszyciel

Wysłany: Sob 19 Maj, 2012   

Odradzam nikona Action VII miałem - sprzedałem. To kiepska lornetka w stosunku do nikona EX. Bressera bym nawet nie oglądał będzie gorszy od nikona, pełno błędów optycznych, obraz pokrzywiony, rozjechany.

Zbierałbym na nikona EX. kasuje każdą lornetkę w obrazie do 800 PLN. A kosztuje dużo mniej.

Problem jest taki, że w sklepie jak oglądałem to pięknie się patrzy przez lornetki, ale na zewnątrz już wychodża wszystkie wady. Dlatego tak się nacialem na nikona VII, tak samo na lornetkę Delta Optical Entry. Rosyjskich lornetek nawet nie dotykaj, to chłam w obrazie (miałem 2 w super stanie).

Przez lornetkę z powiększeniem x12 mało co zobaczysz na dalej, ponieważ drga obraz i nie możesz normalnie obserwować. Max powiększenie x10 ale to i tak za dużo, też ręce drgają. 7x super się obserwuje i wszystko widać, nic nie drga.

rafal_m007 
Uczestnik
rafal_m007

Tak jak napisał puni, że w sklepie jest wszystko pięknie i ładnie. Zgadzam się z tym, wszystko wychodzi potem w terenie.

siobak 
Początkujący

skoro nikony różnią się od siebie
to ten stosunkowo świeży model- Nikon Action VII 10x40 CF- może nie jest taki zły ,
w porównaniu do poprzednika o szkłach 50mm

perma jest naprawdę dobra jeżeli chodzi o gotowość do użycia,a ten bajer- 3D - jeszcze to potęguje
niedawno zakupiłem lornetkę tego samego typu tylko 10-50
perma ma trochę lepsza głębie i ostrość obrazu ale jakiś ogromnych różnic się
nie dopatrzyłęm
oglądanie sprzętu w sklepie jeszcze przez laika, takiego jak ja
nie wróży zbyt dobrze
więc zdałbym się na ludzi znających temat
może ktoś miał okazje porównać nikona do perma focus ?

niekiedy okazyjnie można kupić jakąś firmówkę
i sporo tańszą od tych nowych sprzętów
żałuje ,bo miesiąc temu mogłem kupić permę 10-50 za 150zł
w bardzo dobrym stanie,
ale co mi odwaliło że pokusiłem się na CONSTANT focus :evil:

madibar 
Bywalec

siobak napisał/a:
oglądanie sprzętu w sklepie jeszcze przez laika, takiego jak ja
nie wróży zbyt dobrze

w sumach którymi operujesz nie kupisz nic co będzie optyką na poziomie wysokim....nawet średnim.
sugeruję kupić sprzęt,który będzie dla Ciebie osiągalny finansowo i zaspokoi Twoje subiektywne wrażenia obserwacyjne-rozumiesz,podoba mi się to więc to biorę,bo wiem że dwieście nic innego(lepszego)nie kupię-.....
nie szukasz wad,nie testujesz,nie porównujesz,po prostu obserwujesz,używasz,cieszysz się........

Abs 
Optyczny

Wysłany: Nie 20 Maj, 2012   

Kup najlepszą na jaką cię stać. podoba ci się Perma - kupuj. Odnośnie analizy wad optycznych - im człowiek więcej szuka tym więcej znajduje. Ostatnio porównywałem kilka Nikonów VII - zaskakuje jak bardzo różnią się korekcją optyczną poszczególne modele. Perma nie będzie bez wad - ale może ich nie znajdziesz lub będą dla ciebie pomijalne.

siobak 
Początkujący

zdecydowałem się na sprzęt, połączenie tradycji z wygodą
zwykła stało ogniskowa i koniecznie z systemem focus
np buschnell falcon 10 50 ale raczej będę szukał szerokokątnej
ostrość pewnie będę łapał od 7m bo w permie miałbym chyba od 30m
a focus wyostrzy głębie obrazu ,z nikona raczej zrezydnuje
myślę że będę zadowolony

rafal_m007 
Uczestnik
rafal_m007

A nie znalazłeś czegoś gorszego za tą cenę? :grin:

siobak 
Początkujący

Wysłany: Pon 21 Maj, 2012   

nie rozumiem

madibar 
Bywalec

Wysłany: Pon 21 Maj, 2012   

heheh

siobak 
Początkujący

Wysłany: Sro 23 Maj, 2012   

......... madibar

twoje nędzne poczucie humoru
wyprzedza twoje IQ
myśl co piszesz.......
jak chcesz mi pomóc,
to pomóż ........a nie rób sobie jaj,
a,........ja nie muszę na wszystkim się znać

ogólnie, dzięki wszystkim za pomoc

rafal_m007 
Uczestnik
rafal_m007

Wysłany: Sro 23 Maj, 2012   

Ja na Twoim miejscu zamiast tego buschnella wybrałbym nikona VII 10x50 chociażby ze względu na pryzmaty, większe pole, gwarancję i podobną cenę. Może jak bym rozważał kupno którejś z nich znalazłbym więcej za nikonem. Jednak decyzja należy do Ciebie.

[ Dodano: Sro 23 Maj, 2012 22:05 ]
http://www.optyczne.pl/po...0=845&add1=1012

Abs 
Optyczny

Wysłany: Czw 24 Maj, 2012   

Parametry wypisane przez dystrybutora to jedno a jakość optyki, (tzn. rozdzielczość, dystorsja, nieostrość brzegowa) to często zupełnie inna sprawa. Focus free to wygodna sprawa ale zapewne także oparta na kompromisach. Ja przez Bushnella nie miałem okazji patrzeć ale być może to przyzwoity sprzęt. Może trochę martwić te Bk7. Przy tym budżecie jesteś bardzo blisko sprawdzonych lornetek, np. Ex 10x50 (12x50), DO Titanium 10x42, Forest II 10x42...Biorąc pod uwagę jakość pryzmatów należy się spodziewać, że będą dawały lepszy obraz.

Odpowiedz do tematu