Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Smola, może jednak nie ma aż takiego popytu? Taka stałka, żeby mieć sens, musiałaby być jaśniejsza niż f/2.8, bo po co komu stałka skoro są dobre obiektywy klasy 10-22, 11-16? Pewnie, że stałka mogłaby być jeszcze lepsza, ale coś za coś.
A wg mnie to po prostu kwestia polityki producentów. Na przykład Canon ma tylko jedną stałkę dedykowaną dla APS-C. Nikon chyba więcej, ale wciąż większość obiektywów DX to ciemne zoomy. Co do innych producentówn, to nie mam wiedzy.
Zresztą, jak ktoś chcę kupić lepszą/jaśniejszą optykę (i co za tym idzie stać go na to), to pewnie rozważy jednak zakup pełnoklatkowego aparatu, jeśli w swoim systemie ma taką opcję.
to pewnie rozważy jednak zakup pełnoklatkowego aparatu, jeśli w swoim systemie ma taką opcję
Dlaczego tylko we własnym systemie? I tak trzeba kupować dwa komplety obiektywów.
Nikt normalny nie będzie nosił małego korpusu aps z wielkimi stałkami czy zoomami od FF. Z kolei przypinanie do korpusu FF małych obiektywów pod aps też jest bez sensu.
Ja używam małych korpusów aps pentaxa i małych obiektywów na co dzień i korpusu FF canona z kilkoma jasnymi stałkami gdy mam taką potrzebę. Canon nie oferuje mi wystarczająco dobrego małego korpusu i małych, solidnych stałek więc ciężko byłoby mi skompletować to co potrzebuję wyłącznie na canonie. Tym bardziej, że nie ma średnich cenowo dobrze wykonanych obiektywów. Są albo stare plastiki albo cholernie drogie eLki.
W nikonie sprawa wygląda jeszcze gorzej, bo do tej pory nie było sensownego filmującego korpusu ani na ff ani na aps. Nie mówiąc o dobrych apsowych stałkach Moim zdaniem APS i FF to tak czy siak dwa systemy i to że ktoś chciałby skompletować z jednym znaczkiem to wiele mu nie da, a będzie bardziej ograniczony.
Euzebiusz, czy ja wiem? Od 50 mm chyba wszystko co jest w C i N pasuje zarówno do FF jak i APS-C, tylko z krótszymi szkłami zaczynają się problemy. Oczywiście nie deprecjonuje to wcale Twojego wywodu o współużywaniu P z małą matrycą i C z dużą. Ale dla większości taki wariant to zbyt duży koszt.
czy ja wiem? Od 50 mm chyba wszystko co jest w C i N pasuje zarówno do FF jak i APS-C
Trzeba się zastanowić po co komu to FF. Mi tylko po to, czego nie mam w APS. Realnie w moim przypadku są to 24mm f1.4 i 50 1.2. Już 85 1.2 mnie nie kręci. Podpinanie tego pod poręczny korpus aps (gdyby taki był) jest i tak bez sensu.
A przypinanie czegoś do czegoś tylko dlatego że pasuje? Podobnie nie widzę zastosowania ciemnych zoomów f4 z canonem 5dII. Nic nie zyskuję, a nosić trzeba.
W takim wypadku wolę właśnie k5 i garść limitedów.
Podobnie nie widzę zastosowania ciemnych zoomów f4 z canonem 5dII.
Eh...
Jeśli potrzebny Ci takowy na śluby itp. - to owszem 2.8 i jaśniej, a jeśli nie?
Nie rozumiem, co takiego złego jest w "elce dla ubogich" czyli 70-200 f4 podpiętej do 5DII?
Kala go, czy jak? Przecież to tylko ... sprzęt fotograficzny.
Euzebiusz napisał/a:
Z kolei przypinanie do korpusu FF małych obiektywów pod aps też jest bez sensu.
Który obiektyw pod apsc (konkretnie: EF-S) pasuje w Canonie do FF?
Jest taki? Chętnie przypnę - póki co do analogowego FF.
Euzebiusz napisał/a:
Nikt normalny nie będzie nosił małego korpusu aps z wielkimi stałkami czy zoomami od FF.
A skąd takie teorie? I co to za podział "stałki czy zoomy" od FF?
Tzn. że jak, obiektywy EF są zarezerwowane tylko pod FF???
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10