Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Zamierzam kupić pierwszą lustrzankę. Używałem parę razy Sony A330 i pomyślałem o kupnie właśnie jej, ale za 200 zł więcej można mieć a390. Więc chcę zadać wam pytanie która lustrzanka będzie lepsza?
Używał bym jej głównie do:
-zdjęcia przyrody
-wypadów ze znajomymi
-różne okazje np. urodziny
-wakacje
-wyjazdy rodzinne
-portrety
itd
Słyszałem, że a330 ma mniejszy poziom szumów niż a390 przez mniejszą rozdzielczość matrycy. Czy to prawda?
Sama lustrzanka to początek.
Podałeś różną tematykę zdjęć, gdzie przynajmniej w dwóch przypadkach, warto by mieć bardziej specjalistyczne szkła - w przypadku portretów i przyrody.
Potrzebuję czegoś mocniejszego niż obecny paro letni kompakt. Nie kupię następnego kompakta bo nie mam zamiaru zmieniać ich co parę lat. Chcę rozpocząć przygodę z bardziej 'profesjonalnym' fotografowaniem.
Obiektywy jak na razie brak planów.
czyli zakup ciężkej i drogiej lustrzanki jest zupelnie bez sensu . Mi samemu czesto nie chce sie wyjmować lustra i foce tanim kompaktem sony . . Lepiej kupić porządny kompat z jasnym obiektywem idużą matrycą . Za 2000 już coś znajdziesz dobrego . Ja bym sie sklanial za takin canonem gx1 , ale jest wiele innych dobrych aparatow.
Na dzień dzisiejszy jako osoba która parę razy miała lustrzankę w rękach nie powiem jakie zdjęcia będę robił jak się poduczę więc nie wiem co kupię.
Co sądzicie o Pentax K-r?
Vanderpool, kup w takim razie cokolwiek z oferty Canona, Nikona, Pentaxa, Sony (kolejność alfabetyczna)
Jak się już nauczysz to będziesz wiedział na co ją wymienić.
Jakie modele polecacie dla początkującego?
Czytałem o Pentax K-r według danej strony jest dobry dla początkujących i robi dobre zdjęcia. Co wy o nim sądzicie?
Znajomy ma Sony a330 i na kitowym obiektywie robi dobre zdjęcia. Wiem, że jest potrzebny obiektyw. Lecz ja nie potrzebuję wypasionego kompakta bo nim się nie nauczę robić zdjęć lustrzanką
Znajomy ma Sony a330 i na kitowym obiektywie robi dobre zdjęcia.
To znaczy, że Ty automatycznie też będziesz takie robił jak kupisz lustrzankę? A gdyby znajomy robił dobre zdjęcia komórką?
Vanderpool napisał/a:
ja nie potrzebuję wypasionego kompakta bo nim się nie nauczę robić zdjęć lustrzanką
Nie wdając się w niuanse, robienie zdjęć lustrzanką nie jest dramatycznie różne od robienia zdjęć dowolnym innym aparatem z matrycą podobnej wielkości...
dcs [Usunięty]
Wysłany: Pon 21 Maj, 2012
jaad75,
Szkoda tylko, że G1 X kosztuje więcej niż lustrzanka EL z podobnym obiektywem, a wizjerek tylko dla tych z sokolim wzrokiem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11