Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Czy kupując np DO 65ED bez szukacza (tak jak np. w nikonie) nie będę miał utrudnionej obserwacji np przelatujących samolotów albo ptactwa? Czasem znalezienie "z ręki" lornetką interesującego celu w ruchu jest utrudnione...
Tak, widziałem ten zestaw. Jednak w porównaniu do DO 65ED wypada gorzej ponieważ ma okular x20 a DO w regulacji do x48. A w przypadku obserwacji astronomicznych ( i nie tylko) odczuję boleśnie tą różnicę.
Tak, widziałem ten zestaw. Jednak w porównaniu do DO 65ED wypada gorzej ponieważ ma okular x20 a DO w regulacji do x48. A w przypadku obserwacji astronomicznych ( i nie tylko) odczuję boleśnie tą różnicę.
Ja mogę Ci podpowiedzieć w kwestii obserwacji ptaków na astronomii się niestety nie znam .
Ok. Zmiana planów:) Stwierdziłem, że DO 65ED będzie za słaba i czaję się teraz na Celestron Regal 80F-ED albo 100 F-ED. Pytanie tylko czy warto wejść w 100-kę ? Co zyskam kupując większe szkło w tym przypadku?
Ostatnio byłem w salonie Delty i wnikliwie sobie porównałem w warunkach sklepowych Regal 65 i DOT 65. Powiem tak. To są zbliżone lunety.
Wielkie pole widzenia w DOT (60-70 st.) poraża. Zas sama luneta jest mała i krótka, a zaskakujaco solidnie wykonana. Zdjecia Delty tego nie oddają. W okularze zoom widac znikomą aberrację na brzegu pola. Obraz praktycznie po sam koniec nie traci na uzyteczności, nieznacznie ciemnieje powyzej 40. Niestety na minus zaskoczyły mnie okulary 22x i 38x. Bardzo podbijają aberracje chromatyczną i zwłaszcza 38x nie warto kupować.
Co do Regala, to zoom jest nieznacznie gorszy pod względem jakości obrazu i wyraznie pod względem pola widzenia (40-60 st.). Jest za to wolny od aberracji chromatycznej i to jest znaczaca różnica. Tu obraz ciemnieje nieco wcześniej, ale nie jest to jakas wielka różnica. Wstawiłem okular DOT 22x i 38x (nie pasują) i okazało się, ze z Regalem sa od AC wolne. To pokazuje klase Regala.
Co sie zas tyczy średnicy, to zdolność rozdzielcza, jak i jasność zmianiają sie z polem powierzchni obiektywu, co znaczy, że 65mm ma 2,3x mniej niż 100mm. Zestaw w zasadzie robi sie cieższy o róznice mas lunet ( 100-65 to ok. 1kg ), bo nie zamierzasz stosować montażu z przeciwwagą. Do astro 100 to jest to.
Dzięki Kolego za cenne informacje. W takim razie jeżeli chcę użyć lunety bardziej do astro to nie ma sensu pchać się w 65-tki. Pozostaje nadal dylemat czy Regal 80 czy 100mm?
I pytanie laika: czy do obserwacji np. Księżyca, Saturna itp stosuje się w lunetach jakiś filtr?
tak, stosuje sie całą mase filtrów, do Księżyca stosuje sie filtry szare, bo Księżyc jest za jasny, do planet i mgławic poprawijące kontrast. Są tez filtry blokujące część widma, która zaburza obserwację. Sa one nakręcane na okular od wewnątrz. Nie wiem, czy zoom w Regalu ma taki gwint. Może być problem z tym, czy okular z filtrem bedzie pasował do gniazda w lunecie. Regal jest lunetą dość uniwersalną, ale raczej do mglawic niż do planet.
Kivirovi czyli Luneta delty do zastosowań obserwacyjno-ziemskich się nadaje znakomicie. Nie mam kiedy podjechać do salonu delty i chyba się skuszę na sprzedaż wysyłkową. Obawiałem się trochę o jakość wykonania ale jak piszesz że jest ok to bardzo dobra informacja.
No właśnie czego nie zobaczę w kosmosie kupując DO 65ED zamiast Celestrona Regala 80 F-ED?
I czy naprawdę warto dać 2x tyle za niego co za Deltę? Bo jeśli różnica będzie niewielka to wybór jest prosty i ekonomiczny...
Luneta jest bardzo dobrze wykonana. Regla zresztą jak na takie pieniądze też. Wątpię, żeby ktoś kupując Regala lub DOT oddał ją i kupił coś lepszego za podobne pieniądze.
Jesli miałbym określić czym się różni zadowolony użytkownik DOT i Regala, to tym, że ten od DOT bedzie miał tylko zooma kupionego w zestawie, a ten od Regala kupi jeszcze kilka okularów astro lub foto. Na tym polega niewielka przewaga Regala.
Miszelos, Twoje pytanie sprowadza się do tego, po co komu wieksza średnica. Na tej podstawie się oblicza zasięg gwiazdowy. Przy mniejszej średnicy będzie niższy i niektórych obiektów znajdujących sie blisko siebie nie odróżnisz jako odrębnych. Podobnie pierścienie Saturna.. zapewne, bo jestem astroteoretykiem tylko... Dlatego ludzie kupują APO do 125mm i wtedy osiągają, ze zacytuję RB, "satisfakszjon".
Słyszałem, że Regal 80 ciemnieje ze wzrostem zooma mniej więcej od ok.40x. Wybór jest ciężki jak dla mnie, ponieważ z jednej strony cena, z drugiej waga x2 - jednak, obraz - jak mi się wydaje - na 80mm będzie bez porównania do 65mm. Chodzi mi o zasięg kątowy, jasność i szczegółowość. Czy mam rację?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13