Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 28 Maj, 2012 D5100 klamka zapadła:) Co dokupić na start??
Witam wszystkich.
Po przewertowaniu licznych forów, mój wybór padł na D5100 + 18-105 (2990 w euroRTVAGD).
Chciałem was zapytać co polecilibyście mi jako dodatek na dobry start. CHodzi mi o akcesoria które waszym zdaniem są niezbędne na początek. Myślałem nad kartą 16GB + jakaś torba + ew.jakiśfiltr UV. Ponieważ z kasą nie ma szału więc na początek tylko rzeczy niezbędne. Stopniowo jak już złape bakcyla będe rozbudowywał arsenał.
xanavi, karte owszem, kup, sandiska chociazby, najlepiej extreme a jak za droga to ultra. filtr UV sobie daruj. po torbe sie przejdz do jakiegos MM, itp i zobacz, co maja, przymierz i wybierz, to zadna filozofia
Co myślisz o tym zestawie?
Przy dobrych wiatrach może uda mi sie wydębić statyw za darmo, podobno można sie targować z nimi?
Aszex [Usunięty]
Wysłany: Pon 28 Maj, 2012
moronica napisał/a:
filtr UV sobie daruj.
ja jestem za ochroną (wiele już dyskusji było), a więcej można doczytać w teście na optyczne
statyw to już lepiej velbon df; różnią się wysokością, ale i tak lepiej kupić droższy
kozidron [Usunięty]
Aszex napisał/a:
ja jestem za ochroną (wiele już dyskusji było), a więcej można doczytać w teście na optyczne
Ochroną czego, przedniej soczewki obiektywu zestawowego, jak spadnie na glebę to filtr mu nie pomoże.
xanavi, skorzystaj z rady koleżanki moronicai (kurde jak odmienić tego nika, najpewniej będzie wiedział to Komor )
Aszex [Usunięty]
kozidron, ot prosty przykład: paprochy, maleńkie ziarnko piasku, czyszczenie ścierką bez wstępnego przedmuchania>ładne ryski...
z mojej strony eot z tematem, bo znowu będzie bzdurna dyskusja o wyższości pomidora nad ogórkiem...
Cytat:
Ochrona obiektywu
Jednak to nie jedyne zastosowanie tego rodzaju filtrów. Na przestrzeni wielu lat zyskały one miano filtrów ochronnych. To dlatego, że szkło kosztujące kilkadziesiąt czy kilkaset złotych chroni przednią soczewkę obiektywu kosztującego często kilka tysięcy złotych. Wówczas to głównie filtr, a nie obiektyw, narażony jest na zachlapanie czy zarysowanie. To dlatego wiele osób używa filtrów UV w codziennej fotografii traktując je, nie jako coś wycinającego ultrafiolet, lecz bardziej jako element ochronny, nie mający wpływu na jakość obrazu.
To ostanie zdanie jest jednak nie do końca prawdziwe. Należy pamiętać, że każdy filtr to dodatkowy element optyczny, który niesie ze sobą groźbę zwiększania podatności na odblaski, może znacząco obniżać transmisję światła, zmieniać odwzorowanie kolorów czy powodować winietowanie. Dlatego, nakładając filtr na obiektyw, należy pamiętać, że staje się on jego integralną częścią. Warto go zatem dobrać w taki sposób, by nie ograniczał on możliwości całego układu. Kupując obiektyw za 5000 zł, nie powinniśmy więc bać się wydania nawet kilkuset złotych na jego solidną ochronę. Kuriozalne jest bowiem kupowanie najtańszego filtra do drogiego obiektywu, bo tym samym możemy nasz instrument sprowadzić optycznie o jedną lub dwie klasy niżej.
xanavi, ja bym radzila statyw tyle ze odloz na niego troche wiecej niz 200zl
a jak koniecznie filtr to kup chociazby polara, niech ten filtr spelnia jakas fotograficzna role
UV Filters are Thin
It’s very easy to break an UV filter, as they are made by a very thin layer of glass. If the filter breaks it can shatter and damage/scratch the front element of your lens. This is something to think about as you can get a problem where you didn’t have one.
to lepiej kup sobie piwo, bedzie wiecej korzysci
Taki statyw sluzy tylko do podoszenia cisnienia fotografa.
kozidron [Usunięty]
Aszex napisał/a:
kozidron, ot prosty przykład: paprochy, maleńkie ziarnko piasku, czyszczenie ścierką bez wstępnego przedmuchania>ładne ryski...
tak nie porysujesz obiektywu, chcesz nakręcę ci filmik jak czyszcze przednią soczewkę uwaloną od błota czapką z wełny zresztą kolega muzyk potwierdzi
Aszex napisał/a:
z mojej strony eot z tematem, bo znowu będzie bzdurna dyskusja o wyższości pomidora nad ogórkiem...
Nie będzie żadnej dyskusji o ogórku, trzeba mieć wybitne zdolności, żeby porysować obiektyw w wyżej opisanej przez Ciebie sytuacji.
Aszex, czy ty czytasz co sam przytaczasz
...."chroni przednią soczewkę obiektywu kosztującego często kilka tysięcy złotych."
Żaden z moich obiektywów, nie nosi filtra UV i jak kupię sobie w końcu 24L też tego badziewia nie założę. Aszex, zacznij doradzać z wiedzy nabytej przez doswiadczenie a nie napisanej przez przezornego redaktora.
Powiem tak, na tani obiektyw szkoda kasy na filtr UV a na drogi szkoda zakładać, żeby nie tracić jakości
Aszex [Usunięty]
kozidron, jak myślisz-czyja opinia jest dla mniej bardziej wartościowa i wiarygodna? Twoja czy optycznych.pl? Mi osobiście porysowała się uvałka od paru ziaren piasku, które dostało się do torby na aparat.
Jeśli obiektyw kosztuje 40% body, to raczej jest drogi. Jeśli o mnie chodzi, to możesz sobie kupić sigmę 200-500 i nosić na szyi.
Aszex, no dobra, ale przednia soczewka jest chyba trochę tańsza od całego obiektywu
A szkła obiektywu są trwalsze niż UVki.
kozidron [Usunięty]
Aszex napisał/a:
Mi osobiście porysowała się uvałka od paru ziaren piasku, które dostało się do torby na aparat.
gó.wnia UV-ka, to tylko dowodzi, że nie masz racji
Aszex napisał/a:
Twoja czy optycznych.pl
Zacznij mieć swoją, tak jest najlepiej, takie artykuły pisane są "grzecznie". Przed wyjęciem baterii z aparatu też przestawiasz wyłącznik na "off", bo tak jest w instrukcji ?
dcs [Usunięty]
Tulipan ochroni przednią soczewkę przed uderzeniem/otarciem, a "do torby" jest dekielek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10