Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikkor Af 28-85mm/3.5-4.5 czy warto?
Autor Wiadomość
111lisu 
Rozmowny
Wyznawca Debiana

Wysłany: Sro 30 Maj, 2012   Nikkor Af 28-85mm/3.5-4.5 czy warto?

Witam
Mam takie pytanko odnośnie starszego obiektywu Af 28-85mm/3.5-4.5, czy warto go kupić?
Cena jest nie wielka. Aktualnie posiadam obiektyw i "podobnych" ogniskowych AFS 18-105.
Czytałem dość pochlebne opinie na temat tego szkiełka np:
http://www.kenrockwell.com/nikon/2885af.htm
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=208528
...

Więc czy jest li to sens?

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 30 Maj, 2012   

Pewnie warto, ale celowałbym w obiektyw "standardowy" ze światłem 2.8 pod APS-C.

111lisu 
Rozmowny
Wyznawca Debiana

ale mnie chodziło o ten ciemniejszy stary słoiczek 28-85 3.5-4.5

moronica 

Pomogła: 106 razy

111lisu, skoro masz 18-105 to nie ma sensu kupowac 28-85 o podobnym swietle i zapewne gorszych wlasciwosciach optycznych

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

111lisu napisał/a:
Cena jest nie wielka. Aktualnie posiadam obiektyw i "podobnych" ogniskowych AFS 18-105.
Nie warto. Kompletnie nic nie zyskasz oprócz aspektu kolekcjonerskiego...

111lisu 
Rozmowny
Wyznawca Debiana

No właśnie bo gdzieś wyczytałem, że ostrzejszy niby od kita
i tak się zastanawiałem czy to nie bujda.

moronica 

111lisu, 18-105 to ostre szklo, moze autor opinii ze 28-85 jest ostrzejszy mial walniety egzemplarz? w kazdym razie brakuje ci ostrosci uzywajac go?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

111lisu napisał/a:
No właśnie bo gdzieś wyczytałem, że ostrzejszy niby od kita
i tak się zastanawiałem czy to nie bujda.
Tego to nie wiem. Mam 28-80/3.5-5.6D i faktycznie to zacne optycznie szkiełko.

No ale nie ma VR i IFa ;)

111lisu 
Rozmowny
Wyznawca Debiana

Ja jakoś nie używam VR w tym 18-105 z resztą w 50/1,8D nie mam wcale,
ale jakoś mi to nie przeszkadza.
Mam wrażenie, że ostrość na nieskończoności w tych obiektywach jest jakaś taka :?: .
Z bliska jest OK np: przy portrecie można wągry na nosie liczyć ;)
Zacząłem trochę szperać po mało budżetowych szkiełkach (wiadomo amatorszczyzna)
i wyczytałem ze Nikkor 24-50/3,3 jest porównywalny ze stalką idąc dalej okazało się,
że 28-85/3,5 nie ten jaśniejszy jest jeszcze lepszy optycznie.

Zobacz sam np:
Nikon AF-n Nikkor 28-85mm f/3.5-4.5. get it used here
This early AF lens was my favorite midrange zoom until the autofocus became sticky.
I replaced it with the 24-85 AFS. I can't be sure if it's just the luck of sample-to-sample
variation or a truth valid for all lenses, but this old lens for me and my F100 is much
better than any of the newer and similar 24-120, 24-85 f/2.8-4, 28-70 f/3.5-4.5 or 28-105 lenses
I have tried and reviewed. The only lens that came close was the cheap $90 28-80.

Dlatego pytam o potwierdzenie tutaj, żeby nie nakupić plecak złomu zamiast jednego dobrego ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

111lisu napisał/a:
Mam wrażenie, że ostrość na nieskończoności w tych obiektywach jest jakaś taka :?: .
Możesz rozwinąć tę myśl? Jakiś przykład?

moronica 

111lisu, ale Ken nie porownuje go do 18-105 tylko do tych wymienionych a to wszystko sa starocie

111lisu 
Rozmowny
Wyznawca Debiana

moronica napisał/a:
111lisu, ale Ken nie porownuje go do 18-105 tylko do tych wymienionych a to wszystko sa starocie

Przeca dla tego piszę, nie mogę teraz znaleźć tego wpisu na nikoniarzach tak gość pisał o kitach w porównaniu z tym .

No właśnie jak robię zdjęcie z bliska ogniskowa w zasadzie nie ważna, ale nie najdłuższa
Zdjęcia są super ostre jak wspominałem, ale np: krajobraz to jest niby ostre, jednak nie do końca.
W wizjerze jak pstrykam to ostre jest jak cholera mówię o tym 105, może szukam sobie biedy.
Sprawdzałem aparat na "karteluszkach" czy nie ma FF, BF, niby też wszytko OK.

moronica 

na nieskonczonosci to bierz pod uwage, ze ogromna role odgrywa przejrzystosc powietrza

111lisu 
Rozmowny
Wyznawca Debiana

Wiem, jednak w kościele powinno wyjść ostre z chóru a jest jakies
takie jakbym iso na maxa podkręcił.

Dzięki za informacje, zapewne macie racje i nie kupie tego słoika.

Z innej beczki a w Tamrona 1-50/2.8 warto jest zainwestować mając na uwadze
moje zabawki, tj 18-105, 50/1,8 no i Biometar 80/2.8 z ciekawości?
Czy też szukam sobie szkła w ...

Pozdrawiam

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

111lisu napisał/a:
Czy też szukam sobie szkła w ...
To w końcu czego szukasz? Czego Ci brakuje w tej szklarni co posiadasz?

Odpowiedz do tematu