Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam wszystkich.
Fotografią interesuję się od 2-3 lat. Dotychczas używałem Canon A610, jestem z niego bardzo zadowolony ale chciałbym kupić coś lepszego. Zależy mi na:
- bardzo dobrej jakości zdjęć w formacie jpg
- szybkim i dobrym autofocusie
- raw mile widziany
- możliwości użycia polara i szarej połówki
Aparat ma być używany do krajobrazów (góry) oraz do robienia zdjęć mojej kilkumiesięcznej córeczce. Poziom moich zdjęć można określić wybierając na plfoto użytkownika kyniu78.
Dodam jeszcze, że narazie nie zamierzam dokupywać obiektywów, jeżeli to miałby być bezlusterkowiec, ale w przyszłości chciałbym dokupić jakiś zoom.
I tutaj mam wątpliwość, w co ulokować kaskę, czy to ma być zaawansowany kompakt, bezlusterkowiec czy może lustrzanka, której wolałbym uniknąć ze względu na wielkość ale patrząc na ceny lustrzanek jest to opcja kusząca.
Chciałbym się rozwijać w fotogafii, pobawić się głębiej bracketingiem itp. Hybrydy z dużym zoomem i wielką ilością pixeli raczej mnie nie interesują.
budżet to około 2000, z możliwością dokupienia czegoś w niedalekiej przyszłości
dcs [Usunięty]
Wysłany: Pon 28 Maj, 2012
Potrzebujesz wizjer, czy kadrujesz na wyświetlaczu?
Obiektyw na maksymalnym przybliżeniu wystarczał? /często używałeś maksymalnego tele?/
Szeroki kąt pewnie nie wystarczał.
Ostatnio zmieniony przez dcs Pon 28 Maj, 2012, w całości zmieniany 2 razy
Tutaj właśnie jest problem. Dotychczasowy zoom przeważnie był wystarczający ale były chwile kiedy przydałby się większy. Przydałby się optyczny od 6-8 ale zdaję sobie sprawę, że w przypadku bezlusterkowców z tym będzie jeszcze większy problem i bez dokupienia czegoś się nie obejdzie (chyba, że się mylę i są kity z szerszym kątem i większym zoomem). Szeroki kąt, też przydałby się większy. I tutaj pole do popisu mają hybrydy ale nie sądzę, żebym wyciągnął z nich coś więcej niż z A610.
W chwili obecnej najważniejsze jest jednak połączenie szerokiego kąta z szybkim ostrzeniem fotek ruchliwego dziecka. Zoom schodzi na drugi plan.
Za 2tys może być NX10 z kitem i stałką albo NX5 lub NX100 z kitem krótkim i długim i stałką 30/2
NX100 z kitem 20-50 widziałem normalnie w sklepie za 900 PLN!
Pozstaje kwestia oceny "dobre jpg", która dla każdego co innego oznacza.
Dokupić można 20/2,8 za mniej niż 400 PLN i 16/2,4 za mniej niż 800 PLN.
Za mniej niż 2000 można dokupić 60/2,8 macro a za ciut więcej portretówkę z AF 85/1,4.
IMO najlepsza opcja w relacji cena/jakość.
Można sie tez szzarpnąć na korpusy NX200 lub NX20 ale na optyke braknie.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Wto 29 Maj, 2012
Chris62,
Chris62 napisał/a:
Za mniej niż 2000 można dokupić 60/2,8 macro a za ciut więcej portretówkę z AF 85/1,4.
Te "ciut więcej" to min. 3300zł. -gdzie indziej 3750zł
-------------
Poza tym kyniu chciał coś dłuższego niż te "kity", w sumie za 2000zł.
Pod dobrą jakościa jpg miałem na myśli ostrość, brak szumów i zniekształceń przy rogach.
Coś mi się wydaje, że jeszcze troche poczytam zanim coś wybiorę, pierwszy krok to decyzja czy będzie to zaawansowany kompakt czy ten z wymienna optyką.
Dzięki za dotychczasowego porady.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Wto 29 Maj, 2012
kyniu,
To jak już przebrnąłeś przez test, to przeczytaj kolejne /klasowych konkurentów/:
http://www.optyczne.pl/po...=1288&add3=1152 -one mają krótsze zoomy.
Linki na dole.
W m4/3 też będzie krzywić i szumieć. W C PS S100 matryca jest najlepsza z kompaktów poza Canon G1 X.
Interesujący jest ten Canon Powershot S100, tylko martwi mnie to 5.9 przy maks zoomie. Dałeś mi dsc jednak sporo do myślenia i czytania
dcs [Usunięty]
Wysłany: Sro 30 Maj, 2012
kyniu,
A tu masz test obiektywu do bezlusterkowca m4/3:
http://www.optyczne.pl/25...-6.3_ED_EZ.html -ekwiwalent 24-100mm -też zniekształca, na końcu ma światło f/6.3 / i kosztuje 1450zł -sam obiektyw/.
Jeżeli nie zamierzasz kupować do np. takiego Olympusa Pen obiektywów stało ogniskowych, to lepiej kup kompakta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 11