Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikkor Af 28-85mm/3.5-4.5 czy warto?
Autor Wiadomość
dcs
[Usunięty]

Wysłany: Czw 31 Maj, 2012   

"Junior" -niby dobrze, ale płot mógłbyś rozostrzyć
"Chata" -na dach

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

111lisu, przede wszystkim przestan uzywac trybu auto to bedziesz wiedzial, co od czego zalezy i zaczniesz swiadomiej dobierac pewne parametry. zalezy ci na nieporuszonym zdjeciu - jak najkrotszy czas, tryb priorytetu migawki. ma byc wszystko ostre przy dobrych warunkach oswietleniowych - przymykasz przyslone (choc tez bez przesady bo zacznie sie mydlo), tryb priorytetu przyslony

111lisu 
Rozmowny
Wyznawca Debiana

Dodałem inne zobacz.
Robię na A rzadko S ostatnio M i czasem P w exif widać Automat wiem,
ale wydaj mi się, że nie rozumiem do końca mojego body.

moronica 

na chlopcu ostrosc nie jest trafiona (na oko najostrzejszy jest wystajacy zza glowy pasek czapki). ponadto f/8 do portretow to sredni pomysl no ale skoro zostawiles wybor aparatowi to takie dziwne rzeczy potem wylaza

na zdjeciu chatki z kolei przyslona zbyt przymknieta (no i niedoswietlone cale zdjecie), zdjecie byloby ostrzejsze gdybys przymknal mniej

111lisu 
Rozmowny
Wyznawca Debiana

Czyli nie cofnąłeś się daję jeszcze raz

A tu inny obiektyw Biometar 80/2.8 te mi się bardziej podobają

Zdjęcie zrobione przez mojego syna 5,5r nieskończoność
Mój synek ;)
Pączki

dcs
[Usunięty]

Jeśli nie wiesz jaki czas i jaka przysłona co daje lepiej używaj programów tematycznych.

moronica 

jak dla mnie to te zdjecia sa mniej ostre (poza drugim choc ostrosc jest nie tam, gdzie byc powinna) tyle ze przyslona bardziej otwarta i moze to po prostu ci sie w nich podoba

111lisu 
Rozmowny
Wyznawca Debiana

Może faktycznie masz rację z ta przysłoną ale jak popstrykałem tym Biometaram to jakieś ostrzejsze.

dcs
[Usunięty]

111lisu napisał/a:
"zrobione przez mojego syna 5,5r nieskończoność

- z CCD -inny aparat ?
Ostatnio zmieniony przez dcs Czw 31 Maj, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

111lisu 
Rozmowny
Wyznawca Debiana

Nie tu akurat D90tką przez chwile miał D60, ale już mu przeszło bo nie nagrywał filmów.

[ Dodano: Czw 31 Maj, 2012 01:06 ]
dcs napisał/a:
"Junior" -niby dobrze, ale płot mógłbyś rozostrzyć
"Chata" -na dach

Celowałem w oczy pomiar punktowy a ostrość na płocie :-)

A tu ostrość jest ok czy też przegiąłem z przysłoną?
chatka
krótki duch
fontanna
rynek

dragossani 
Entuzjasta

fontanna: Zdecydowanie za mocno przymknięta przysłona - przy f/25 dyfrakcja zżarła ostrość. Balans bieli ustawiony na "pochmurnie" silnie zażółcił zdjęcie. Co do balansu bieli to o ile nie był to celowy "zamysł artystyczny" to dla lamp sodowych należałoby ustawić ręcznie około 1800K lub wybrać "żarowe" (cieplejsze ale dość naturalne). Zakładając że wszystko miało być ostre to przy tej odległości do głównego tematu (parę metrów) optymalnie należało przysłonę dać na f/5.6 (optimum dla ostrości). Hiperfokalna przy tej ogniskowej jest na 5,5m więc po ustawieniu ostrości ciut za hiperfokalną miałbyś wszystko ostre.

rynek: Kadr leci na bok, zbyt przymknięta przysłona, przepał na środku z powodu pomiaru matrycowego. Główny temat jest daleko więc tutaj podobnie - przysłona na f/5.6 i pomiar światła punktowy na zegar na ratuszu z korektą na +2EV. Najlepiej RAW i korekta w komputerze z uwagi na dużą dynamikę sceny.

Jak ma być ostre przy długich ekspozycjach ze statywu to nie zapomnij o wężyku i trybie z uniesieniem lustra.

111lisu 
Rozmowny
Wyznawca Debiana

Chmury dodają czerwieni nie zawsze można to włączyć,
ale mnie się to akurat podoba bo są cieplejsze zdjęcia.
Co do przysłony popstrykałem dzisiaj z większą dziurą
i jest chyba lepiej. Pstrykam pilotem RAW zawsze włączony.

Odpowiedz do tematu