Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
dcs, nie, nic, wodzu, ja tylko tak sobie, ależ co wódz…
dcs [Usunięty]
Wysłany: Pią 01 Cze, 2012
muzyk,
Odpłynąłeś na jakimś porównaniu do ułożenia ręki przy grze na instrumentach klawiszowych, potem wyśmiałeś potrzebę wirtuozerii do obsługi kółek i przycisków.
Migasz się od odpowiedzi na pytanie:
Do czego "skupiona dłoń" jest potrzebna przy fotografowaniu?
Ignorujesz małą pewność chwytu jedną ręką przy kręceniu talerzem.
Koniec.
[ Dodano: Pią 01 Cze, 2012 14:41 ] komor,
Mi się zestaw wysuwał i musiałem talerz obsługiwać lewym kciukiem -rewelacja.
kozidron [Usunięty]
dcs napisał/a:
Ignorujesz małą pewność chwytu jedną ręką przy kręceniu talerzem.
Mam przecietne dłonie i potrafię robić bez problemu zdjecia jedną ręką (zmieniając wszelkie nastawy) na sciance wspinaczkowej,do tego nie czuje żadnego dyskomfortu ani to "nie zmniejsza pewnosci mojego chwytu" (co najwyżej tej drugi ręki w której nie ma aparatu ) dcs, z czym masz problem, może po prostu nie umiesz aparatu trzymać albo canon to nie aparat ?
Odpłynąłeś na jakimś porównaniu do ułożenia ręki przy grze na instrumentach klawiszowych
No tak to jest, jak się podaje konkretny przykład, który odbierany jest jako "odpłynięcie"
dcs napisał/a:
potem wyśmiałeś potrzebę wirtuozerii do obsługi kółek i przycisków.
Przecież piszesz nieprawdę - nic nie wyśmiałem, tylko Ty nie rozumiesz, czym jest wirtuozeria, a czy technika, przy której ułożenie dłoni - skupione ułożenie jest priorytetowe. Stąd przykład z muzyki.
Jednak widzę, że to kosmos do zrozumienia. Zatem nie ma sensu takich przykładów podawać, z dziedziny, gdzie ustawienie pozycji dłoni jest rzeczą pierwszą, by po 10 minutach gry jakiegoś dynamicznego utworu mięśnie nie eksplodowały...
Proponuję: zapomnij o przykładzie z gry na klawiszach.
dcs napisał/a:
Do czego "skupiona dłoń" jest potrzebna przy fotografowaniu?
W muzyce służy do efektywniejszej gry, co za tym idzie panowaniu nad sposobem wydobycia dźwięku, czyli artykulacją.
Przy fotografowaniu, taki układ dłoni odpowiada za ergonomię w użyciu tylnego i przedniego pokrętła.
Z kręceniem talerzem nie próbowałem, choć nie sądzę, by był to jakiś problem.
dcs [Usunięty]
kozidron,
Widocznie mam ręce koślawe inaczej.
[ Dodano: Pią 01 Cze, 2012 15:12 ]
Nie wojuję z Canonem dla zasady.
Wysłany: Dzisiaj 11:07 http://forum.optyczne.pl/...p=358164#358164
/powinno być: "ostrzej zarysowane krzywe krawędzie"/
Guzikologia i porecznosc w N jest stworzona dla uzytkownika , natomiast w C dla serfujacych po menu .
To wyjaśnij mi, jak w D700 w ciągu jednej sekundy zmienić jednocześnie:
- tryb pracy AF z pojedynczego na ciągły
- wybór pola AF z pojedynczego na strefowy, czy jak on tam się w Nikonach zwie
- tryb zdjęć pojedynczych na seryjne
- górny próg auto iso z 3200 na 12800
- priorytet przysłony na priorytet migawki
Do menu w Canonie to zaglądam tylko po to, żeby od czasu do czasu włączyć czyszczenie matrycy albo bezprzewodowo sterować lampą.
W Nikonie na szybko tylu nastaw się nie zmieni. Tutaj faktycznie Canon górą.
Co do przedniego kółka... Jako człowiek używający C i N (ostatnio nawet więcej N niż C) napiszę z całą odpowiedzialnością, że przednie kółko jest do d u p y w Nikonie, choć wiele z innych aspektów ergonomicznych mi się podoba. Niech jaad75 pisze sobie swoje teoryjki. Kaczor też wierzy w to co mówi
Tak na marginesie to masa i rozmiary szkła ma duże znaczenie na to jak chwytamy aparat. Tylko co o tym może wiedzieć ktoś, kto całe życie przykręca do korpusu NALEŚNIKI
Tak na 100% powagi, to praca z dużymi i cięzkimi tele jest przez tę ergonomię łatwiejsza w canonach. Mowa o szkłach ważących po 2 do 5 kilo.
Tak na marginesie to masa i rozmiary szkła ma duże znaczenie na to jak chwytamy aparat.
Za grip? Chyba tylko wtedy, gdy chwytamy go jedną ręką - rozumiem, że o takiej "technice" używania teleobiektywów mówisz ...
MM napisał/a:
Tylko co o tym może wiedzieć ktoś, kto całe życie przykręca do korpusu NALEŚNIKI
Nie używam naleśników. A długich tele też nie używam, to fakt, wolę być bliżej. Fotografia zdalna mnie nie interesuje, obojętne, czy to będą kibole, czy drób...
MM napisał/a:
Tak na 100% powagi, to praca z dużymi i cięzkimi tele jest przez tę ergonomię łatwiejsza w canonach. Mowa o szkłach ważących po 2 do 5 kilo.
Tak na 100% powagi, to jako użytkownik Nikona i Canona, powinienneś dokładnie wiedzieć o czym mówię w kwestii różnego wychylenia ręki w nadgarstku, przy uchwycie korpusów tych firm. Jeśli Nikona chwycisz po "canonowemu", to będzie niewygodny, jeśli Canona chwycisz w ten sam sposób, co Nikona, będzie równie fatalnie. Masz pewnie korpusy C i N pod ręką, to sobie popróbuj, jeśli nigdy tego nie robiłeś, albo nie zwracałeś uwagi. Bzdury o "technice skupionej ręki" w tym kontekście są grubo chybione, podobnie jak argument, że naturalnym uchwytem człowieka jest taki, z nadgarstkiem przechylonym ku sobie - tak, to można było chwytać pięściak, ale do manipulacji drobnymi przedmiotami ludzie używają zazwyczaj dwóch lub trzech palców i jeśli dłoń jest w pozycji pionowej, wychylają nadgarstek do przodu, od siebie. Tyle, że to, że tak jest naturalnie, nie wyklucza, że można się nauczyć innej techniki i czuć się z nią komfortowo (a ja mogę sobie tę technikę nazywać mniej lub bardziej serio "wykoślawieniem rąk").
Rozmieszczenie przycisków (choćby ISO) w celu umożliwienia ich obsługi jedną ręką przy długich tele to inna kwestia i na ten temat się nie wypowiadam.
Qbańczyk [Usunięty]
jaad75 napisał/a:
Mógłbym napisać coś wręcz przeciwnego, dyskusja z niektórymi kanonistami jako żywo przypomina dyskusję z niektórymi fanami Sony... Systemowa zagródka i klapki na oczach...
kozidron napisał/a:
Nie zauważasz podobnych symptomów u siebie, wszystko co ma logo canona (w duzym uproszczeniu oczywiście) jest gorsze a w najlepszym wypadku złe
Odezwał się ten co zauważa - zapomniałeś już jak kilka stron wstecz obrażałeś mnie bo ośmieliłem się napisać coś nieprzychylnego na Canona ???
jaad75, dyskusja trochę jak o siodełkach rowerowych, zależy jak użytkownik jest zbudowany, mi pasuje pentax bo mam stosunkowo niewielkie dłonie, niezbyt szerokie i dość szczupłe palce, wyraźnie masz długie palce jeśli kółko Nikona Ci pasuje, Canon chciał być bardziej uniwersalny, do jego kółka łatwiej dotrzeć, może dlatego kiedyś sporo osób twierdziło że aparat lepszy dla kobiet to Canon.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 10