Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 29 Maj, 2012 Delta Optical Forest II 8x42 kontra Nikon 8x42
Witam! Czy ktoś miał okazję porównać model Delty Forest II 8x42 z Nikonem 8x42?
http://deltaoptical.pl/bl...8x42,d2145.html
Nie źle wygląda, podawane parametry niczego sobie, cena też atrakcyjna, a czy optyka dorównuje Nikonowi?
Pozdrawiam
Wysłany: Wto 29 Maj, 2012
Czy chodzi o porównanie Foresta II z Nikonem Ex 8x40?
Mamy Test Foresta II ale Nikona Ex 8x40 nie testowano. Forest II jest chwaloną przez użytkowników lornetką. Nikon Ex jest lornetką cięższą ale zapewne o lepszej transmisji. Forest II może się podobać - ja zdecydowałbym się raczej na zgrabniejszego Foresta.
Ja porownywałem foresta II 8x42 z EX 8x40 w warunkach sklepowych. Tak jak pisze ABS, róznica jest w porecznosci i to znaczna. Jakosc obrazu na pozor podobna, ale EX jest o wiele wiele jasniejszy. Ja bym aje lepiej.wzial jednak EX. Choc jakolornetka turystyczna dzienna DOFII chyba sie nadaje bardziej.
Wysłany: Wto 29 Maj, 2012
Wybór zależy przede wszystkim od naszych preferencji. Jeśli kupuję lornetkę na dzienne wycieczki - lepszy Forest, który podobno lepiej radzi sobie (od Ex-a) z odblaskami słonecznymi. O zmierzchu bardziej wydajny będzie Nikon. Przyznam, że bardziej ufam mechanice Nikonów. Na Foresta II - co prawda - jeszcze skarg nie było (na Titanium tak) - może okaże się mechanicznie równie dobry jak Nikon?
Jeśli miałeś na myśli innego Nikona niż Ex - napisz. Sporter będzie gorszy od Foresta a Prostaff trochę przegrywa polem - rozdzielczość też mnie jakoś nie zachwyciła choć nie było tak źle.
Witam! W zasadzie chodziło o porównanie go z moim Monarch 8x42 DCF, bo w sumie dwa razy droższy i jak by Delta Optical Forest II 8x42, miał być na tym samym poziomie optycznym, to znaczyło by że przepłaciłem i to mocno.
W opisie Forest podają parametr rozdzielczości 4,8, pierwszy raz widzę ten parametr w lornetkach
czy to jest dużo, czy mało, jaka rozdzielczość jest dobra?
http://www.zielonysklep.p...est-II-8x42/649
Mam jeszcze drugie pytanko, jako że nigdy nie miałem okazji luknąć przez teleskop, powiecie mi, czy patrząc na ten sam obiekt przez dobrą lornetkę i teleskop, w czym obraz i jasność będzie lepsza?
Wysłany: Sob 02 Cze, 2012
Rozdzielczość optyczna wskazuje na tzw. ostrość obrazu, która w przypadku różnych lornetek jest nieco inna. Zazwyczaj testuje się to na wzorze matrycy której obraz pozwala na ocenę rozdzielczości liniowej poszczególnych elementów. Dla mnie jest to parametr bardzo istotny - niestety dość rzadko podaje się jakąkolwiek informację na jego temat.
Jeśli piszesz, że masz to przysłowiowo "nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem". Nawet jeśli Monarch nie jest lornetką wybitną to reprezentuje przyzwoity poziom optyczny, cechuje się dobrą mechaniką i jest sygnowany znaną marką (za co też się płaci). Nowy Monarach jest optycznie nieco lepszy niż starsza wersja. Test starszej wersji jest
tutaj - można porównać do testu Delty. Monarch ma zdecydowanie lepszą sprawność optyczna.
[ Dodano: Sob 02 Cze, 2012 13:06 ]
Cytat:
Mam jeszcze drugie pytanko, jako że nigdy nie miałem okazji luknąć przez teleskop, powiecie mi, czy patrząc na ten sam obiekt przez dobrą lornetkę i teleskop, w czym obraz i jasność będzie lepsza?
Jest kilka typów teleskopów. Jeśli porównamy do lunety to w zasadzie nic innego jak patrzenie jednym okiem przez lornetkę. Jasność i jakość zależą od apertury i zastosowanej optyki.
Jest kilka typów teleskopów. Jeśli porównamy do lunety to w zasadzie nic innego jak patrzenie jednym okiem przez lornetkę. Jasność i jakość zależą od apertury i zastosowanej optyki.
Może inaczej, załóżmy że mamy dobrą lornetkę 20x100 i żeby było równo, to porównajmy to z teleskopem 20x200, jako że w teleskopie są lustra zamiast soczewek, to sprawność optyczna i jakość obrazu w czym będzie lepsza?
Wysłany: Sob 02 Cze, 2012
Klasyczny teleskop z lustrem to reflektor. W porównaniu do refraktora (lunety) ma nieco większe straty światła ze względów konstrukcyjnych (lusterko wtórne oraz tzw. pająk) ale mimo tego apertura 200mm będzie bardziej wydajna od lornety o aperturze 100mm. Na sprawność optyczną i jakość obrazu wpłynie także jakość samego teleskopu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9