Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam.
Naczytałem się sporo, bo z kupnem aparatu wstrzymuję się już od dawien dawna. Mój problem polega na tym że po prostu nie ogarniam tematu, jak czytam coś o rowerach czy komputerach to od razu pamiętam, a jak czytam o aparatach to po odejściu od kompa wszystko zapominam.
Zakładam temat tu bo chyba najlepsze miejsce.
Potrzebuję pomocnej osoby (osób) która by mnie trochę pokierowała.
Chcę kupić aparat "rodzinny" (uniwersalny), zdjęcia do własnego użytku.
Obecnie posiadam aparat kompaktowy PowerShot A1000 IS i to jest jedyny sprzęt z jakim miałem do czynienia. Problem w tym że idąc na rozpoczęcie roku do szkoły, czy na przedstawienie do przedszkola nie jestem w stanie wykonać dobrych zdjęć, a na tym bardzo mi zależy , poza tym aparat wykorzystuję do focenia zwierząt, hoduję węże i jaszczurki, potrzeba mi dobrych fotek do reklamy i ofert sprzedaży, a tu dobre zdjęcia mogą zdziałać cuda.
Kupił bym nawet specjalnie aparat do tych celów, ale żona by mnie utłukła
Więc muszę się zdecydować na jeden aparacik, dla tego coraz bardziej zerkam na hybrydy.
Bo chyba one najlepiej spełnią moje wymagania, ponieważ kupując aparat do wszystkiego, raczej lustrzanka się nie nada, bo nie wyobrażam sobie wyjazdu na wakacje i dźwigania wszędzie ciężkie torby ze sprzętem. Poza tym interesują mnie komputery, rowery, hoduję zwierzęta egzotyczne i mam dwójkę dzieci wymagających sporej uwagi, więc raczej profesjonalnym fotografem nie zostanę, choć jako gadżeciaż lubię poznawać możliwości sprzętu który posiadam i bawić się nim więc może jak wreszcie uda mi się trafić na informacje które łopatologicznie mi wyjaśnią na czym polega fotografia to i bakcyla jakiegoś załapię, ale bez przesady mam już swoje ulubione hobby.
I tak zastanawiam się nad kupnem Sony dsc-hx100v (Uroczystości szkolne, imprezy domowe, wakacje, zwierzęta) + mój stary Canon (wypady rowerowe, szybkie akcje)
Lub
DSC-HX9V ( do wszystkiego)
Obawiam się że nie podoła uroczystością szkolnym i przedszkolnym.
Niestety jestem za głupi bo wszędzie piszą co innego i inaczej oceniają. Wiem tylko że oba są chwalone i kręcą fajne filmy.
Jeżeli nikomu się nie chce powtarzać i pomagać mi w wyborze aparatu to proszę chociaż o jakieś porady od czego zaczać zgłębiać wiedzę która pomoże mi nabrać trochę wiedzy o aparatach, ale też o fotografowaniu, bo wszędzie czytam że nie aparat a fotograf się liczy, a ja robię po prostu foty na chybił trafił, lubię się bawić ustawieniami ale nie bardzo potrafię wyciągać wnioski. Przydał by mi się jakiś poradnik odnośnie ustawień sprzętu w różnych warunkach, by wydobyć max ze zdjęć.
Pozdrawiam serdecznie i liczę że ktoś życzliwy choć troczę pomoże.
Witaj a nie bierzesz pod uwagę np., Panasonic DMC-FZ150 3D lub Sony CyberShot HX200V 3D ja się skłaniam ku sony i też myślę nad wyborem któregoś z tych , też dużo czytałem i mi się wydaje że z aktualnie dostępnych ultra zoomów te są naj ciekawsze i najlepiej wypadają w porównaniu z innymi , też mam starą zwykłą cyfrówkę a chce sobie kupić coś lepszego jak ty do podobnych celów i się chyba na jednego z nich zdecyduje .
Miałem go w rękach i i porównywałem z HX200v. Bardzo fajny przęcik, ale jak bym miał go kupić to jednak wolał bym kupić lustrzankę (przecież i tak muszę mieć kilka obiektywów). Jest to fajny aparacik ale lustrzanką na pewno uzyskam lepszą jakość zdjęć. W sklepie wybraliśmy regał ustawiony w odległości ok.15m od nas. Na fotkach z hx200 można było wyczytać nawet najmniejsze napisy na buteleczkach, niestety z nexa nie, natomiast nex mial lepszą szczegøłowość i ostrość na całości zdjęcia. Z resztä to bez znaczenia, zamiast nexa wolał bym jakieś lustro. Jako aparat na każdą okazję HX200 jest rewelacyjny, jakośc filmów super, spoko zooom i makro też fajnie daje radę. Jest jeszcze Canon fajny ale nie pamiętam modelu :-C.
Nie rozpiszę się za bardzo bo klik z telefony i nie jast to łatwe. wię sory za błędy jak jakieś przeoczyłem.
Jak go opanujesz i potestujesz to się pochwal opinia jaki jest co fajnego o co nie , może jakieś foty jakbyś mógł też zapodaj z niego , ja też nad nim myślę poważnie i ciekawią mnie opinie na jego temat , pozdro
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10