Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 07 Cze, 2012 sony alfa 37 czy nikon 3100?
Proszę was o pomoc, jestem amatorwm, chcę kupić swoją pierwszą lustrzankę gdyż jakość zdjęć zrobiona kompaktem nie do końca mnie zadowala. Głównie lustrzanka ma posłużyć mi do robienia portretów, fotografowania przyrody i oczywiście jakieś zdjęcia wakacyjne itp. Zastanawiam się nad sony alfa 37 i nikon 3100, szukam aparatu w granicach max 2500. Proszę pomóżcie mi wybrać, ja się nie znam zbytnio, liczę na was. A jeśli żadne z tych, to jaki polecacie?
Dziękuję za odpowiedź
czytałam już niejedno forum, zależy mi na porównaniu tych dwóch aparatów które wymieniłam i napisaniu mi który mam wybrać, a w ostateczności jeśli żaden z nich nie jest odpowiedni to podpowiedzeniu jaki inny.
weź Nikona samo body, do tego jakiś odrobinę lepszy obiektyw, w canonie jest 18-135, pewnie jakiś odpowiednik nikonowski w granicach 1000 zł też będzie albo innego producenta jakiś uniwersalny zoom troszkę lepszej klasy, mieścisz się w budżecie, i możesz focić to wszystko co wymieniłaś.
Tak jak w tym wątku proponowałem manualne obiektywy, tak i Tobie proponuję puszkę k-R (plus ewentualnie 18-55, żeby mieć szeroki kąt) w której masz stabilizację, potwierdzenie ostrości (dla Pentaxa wystarczy zwykły adapter m42 - jeśli zechcesz użyć obiektywów m42) i obiektywy manualne:
tele do przyrody - 300 f4 Pentacon, Sonnar (średnioformatowy, drogi bardzo), Meyer, Orestegor czy 200 f4 np. Jupiter,
do portretów: Helios 58 f2, który także możesz wykorzystać do fotografii makro poprzez użycie pierścieni makro, mieszka, pierścienia odwrotnego mocowania, lub kombinację tych trzech elementów. Na razie może to jest niezrozumiałe, ale z czasem "bułka z masłem".
Tutaj możesz przeglądnąć sobie zdjęcia z różnych manualnych obiektywów. - co prawda na Nikonie, ale na Pentaxie będzie się lepiej fociło: masz stabilizację w "body", o czym pisze też Jaad przy okazji pytań o K-5, masz ostrzenie na nieskończoność (dlatego Nikon nie może współpracować z obiektywami m42 i zwykłym adapterem, tylko musi mieć dodatkową soczewkę).
Z ciekawych obiektywów manualnych o "portretowym" zakresie z bagnetem Pentaxa polecam ciemny 75-150 f4.
Poszukaj Takumar'ów SMC, np. 200 f4
Z Canonem możesz używać zarówno m42 obiektywy jak i inne, w tym z bagnetem Pentaxa, jednak potrzebujesz oczywiście odpowiednich adapterów z potwierdzeniem ostrości, gdyż body Canona nie potwierdza. Minus Canona względem Pentaxa w zakresie współpracy z manualnymi obiektywami: brak potwierdzenia ostrości, brak stabilizacji matrycy.
Innymi słowy: Pentax jest bardzo dobry do fotografii przy użyciu obiektywów bez autofocusa.
P.S.
Pozostają jeszcze obiektywy średnioformatowe z bagnetem P-Six...
Sonnar 180 2.8 - poezja, miód. Legenda. Dużo kosztuje.
Do portretów: Biometar 80 2.8, Volna 2.8.
Itd.
P.S.2
Jeśli jednak świat obiektywów manualnych to zbyt spore wyzwanie, skup się na kicie k-R plus 18-55, 55-200.
ewelina_m1988, ten budżet to na sam aparat, czy razem z obiektywami?
Jeśli czytałaś już nie jedno forum, to wiesz czym się różnią wizjery tych aparatów?
Na razie nie stać mnie na więcej więc będę musiała zadowolić się standardowym obiektywem. Te 2500zł to już z obiektywem i to tak na maxa 2500zł. Nie miałam nigdy lustrzanki, chcę najpierw zobaczyć czy mi się w to wkręcę, nie chcę wydać kupy pieniędzy i za chwilę odstawić aparat w kąt. Wiem, iż głównie będzie mi on służył do fotografowania dziecka, jego rozwoju ale również innych rzeczy, jak już pisałam przyrody, zwierząt, itp. Jako posiadacz kompaktu myślę, iż początkowo robiąc zdjęcia nawet kitowym obiektywem zrobią na mnie ogromne wrażenie. Prosiłabym o pomoc w wyborze, bo sama nie wiem który z tych aparatów byłby odpowiedniejszy, zależy mi na dobrej jakości zdjęć, żeby były ostre, kolory oddawały rzeczywisty odcień. Sony miał premierę w maju, nikon już kilka lat temu. Nie wiem który wybrać. Czytałam, że nikon nie ma stabizilacji w korpusie, więc muszę mieć obiektyw ze stabilizacją, sony z tego co pamiętam ma. I który wybrać? Ktory waszym zdaniem jest lepszy, robi lepsze zdjęcia przy kitowym obiektywie?
Czytałam, że nikon nie ma stabizilacji w korpusie, więc muszę mieć obiektyw ze stabilizacją, sony z tego co pamiętam ma.
Tyle, że ta stabilizacja nie zawsze jest potrzebna, a niekiedy nawet przeszkadza Z drugiej strony opinie są podzielone co lepsze: stabilizacja szkła czy matrycy...
ewelina_m1988 napisał/a:
Jako posiadacz kompaktu myślę, iż początkowo robiąc zdjęcia nawet kitowym obiektywem zrobią na mnie ogromne wrażenie.
Wiesz... Aparat sam zdjęć nie robi. I może się okazać, że to wrażenie będzie ogromne, ale w tym negatywnym znaczeniu.
ewelina_m1988 napisał/a:
Ktory waszym zdaniem jest lepszy, robi lepsze zdjęcia przy kitowym obiektywie?
Zależy od obiektywu.
ewelina_m1988 napisał/a:
Nie miałam nigdy lustrzanki, chcę najpierw zobaczyć czy mi się w to wkręcę, nie chcę wydać kupy pieniędzy i za chwilę odstawić aparat w kąt.
Poszukaj zatem D3100 z 18-105VR. Powinnaś znaleźć za ok 2500zł.
Czytałam, że nikon nie ma stabizilacji w korpusie, więc muszę mieć obiektyw ze stabilizacją, sony z tego co pamiętam ma.
Tyle, że ta stabilizacja nie zawsze jest potrzebna, a niekiedy nawet przeszkadza
ta hijax... przeszkadza... no jak komu przeszkadza to ja se wyłacz. Przeszkadza...
ewelina, przy Twoim budżecie to kup którykolwiek korpus z tych co wymieniłas. Ale, ze masz mało pieniędzy to kup jakiegoś taniego Nikona lub Canona, a to ze względu na względnie dobre i niedrogie zumy długoogniskowe typu 70-300. Sony ma w ofercie nawet i wyraźnie lepszy zum tego typu... tyle ze dwukrotnie droższy. Ma też wyraźnie tańszy, którego nie kupuj. I to wszystko. Reszta cech korpusu itede to przy Twoim budżecie po prostu imponderabilia. Aaaa... 300mm to w przyrodzie jednak lepiej niż 200mm. Wyraźnie lepiej.
ta hijax... przeszkadza... no jak komu przeszkadza to ja se wyłacz. Przeszkadza...
No taaa... A wystarczyło napisać, że włączona stabilizacja nie gwarantuje nieporuszonego obrazu w każdych warunkach. I nie ma tu żadnego znaczenia jaki jest producent aparatu
No taaa... A wystarczyło napisać, że włączona stabilizacja nie gwarantuje nieporuszonego obrazu w każdych warunkach. I nie ma tu żadnego znaczenia jaki jest producent aparatu
no to było tak napisac, a nie snuc duby smalone o przeszkadzaniu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10