Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 09 Cze, 2012 Dość szeroka, tania stałka do analoga i video. [EF/M42]
Witam,
Szukam odpowiedniego obiektywu szerokokątnego pod Canona(EF) lub M42. Cena, tak do 1800-2tys. zł, ale im taniej i dobrze tym lepiej(szybciej kasę uzbieram, dlatego podając propozycje zaczynajcie od najtańszych). Od razu odstawiam posiadanie przez obiektyw AF oraz stabilizację - nie potrzebne mi to, a obiektyw będzie też tańszy. Jak w temacie, robię zdjęcia analogowym EOS'em i filmy 600D. Myślałem nad Samyang'iem 35/1.4(kąt może być szerszy, ale 35mm to górna granica) albo Sigma 28/1.8(czytałem, że spoko). Bardzo zależy mi na dobrym świetle. Jeśli jest coś fajnego do wyboru w M42 to byłoby chyba najlepiej, bo jak wcześniej pisałem nie musiałbym tak długo pieniędzy zbierać. Na pierwszym miejscu M42. Z góry dziękówka za porady. Eloo.
28mm f/1.8 Aspherical
lub
Vivitar Series I 28mm f/1.9
No, a jeśli krótkie tele potrzeba to 135 1.8 - różne nazwy: Vivitar, Porst, Weltblick.
P.S. Dcs, ja Cię normalnie nie poznaję .
W jednym poście bluzgasz mnie za "złom", a tu sam podpowiadasz
dcs [Usunięty]
Wysłany: Pon 11 Cze, 2012
muzyk napisał/a:
Daj spokój, bo widać, że chyba mało miałeś z manualnymi szkłami do czynienia.
muzyk napisał/a:
Dcs, ja Cię normalnie nie poznaję .
A nie, bo miałem. tarniu, potrzebował tanich szkieł pod anologa i do kręcenia filmów na aps-c,
a te wystarczą. Ile Full HD ma raptem rozdzielczości?
Ta Sigma 24/1.8 nie jest taka stara -raptem z dwadzieścia lat.
Te "moje" są o przysłonę, czy dwie jaśniejsze.
Oj tam oj tam
Sam pomyślę, czy by kolejnego "złoma" nie kupić
dcs [Usunięty]
muzyk napisał/a:
Sam pomyślę, czy by kolejnego "złoma" nie kupić
Ja już kolekcję zamknąłem. Wszystko o czym marzyłem -kupiłem. Część nie okazała się taka fajna, więc zbyłem.
Z f/2 mam prawie wszystkie Zuiko od 21 do 100mm.
OM-4 /bez Ti/.
Leży, prawie nie używam odkąd kupiłem.
Wolę średni, albo duży format -jak już idę się pobawić analogiem.
Najczęściej Plaubel Makina III. Przynajmniej na styku coś widać.
Szkła tak, do Canona bez problemu.
Ja używam obiektywów z zakresu od 28 do 135mm. Tylko na Sony miałem 24, bo 28 słaba. To już wolę najnowocześniejsze, a Canona nie planuję na razie. Może czymś zaskoczy za dwa-trzy lata.
Mialem w swoim czasie (w epoce Zenita TTL) i lubilem. Mialem smak na Fektogon 20 f/2.8, ale o ile pamietam byl dla mnie za drogi.
Rzadko ktos wspomina manualne Tamrony - moze niewielu z Was pamieta, ze Tamron mial wymienne mocowania (lens mounts). Obiektywy byly sprzedawane bez mocowania (bagnet, m42, adapter T), ktore byly sprzedawane oddzielnie i niezaleznie. Bylo to dobre dla tych ktorzy chcieli zmieniac marki fotoaparatow - nie musieli narazac sie na zmiane systemu, jesli uzywali tylko szkiel Tamrona. Wystarczylo kupic body innej marki i mocowania do innego systemu. To nie byly adaptery (przejsciowki), wiec nie dawaly niepozadanych efektow w postaci przesuniecia punktu ogniskowania, czy czegos tam. Nie bylo tez konieczne posiadanie oddzielnego mocowanie do kazdego obiektywu. Tylko, ze wtedy bylo to nieco niedogodne, bo prawidlowa procedura zalecala najpierw dolaczanie mocowania do obiektywu, a dopiero potem calosci do aparatu. Wiec zeby zmienic obiektyw, nalezalo odlaczyc ten pierwszy od aparatu, przelozyc mocowanie do nastepnego, a nastepnie zalozyc to "combo" do aparatu.
Mowiac o Tamronie, bylo takie dosc przyzwoite szklo jak 24mm f/2.5 (jak rowniez popularny 28mm f2.8). Dostac cos takiego plus mocowanie EF to moim zdaniem lepsze niz np. szklo z "Olka" czy M42 plus przejsciowka do Canona.
dcs [Usunięty]
Bobby,
Te mocowania potrafią kosztować tyle, co obiektyw nie-Adaptall.
Rzadko ktos wspomina manualne Tamrony - moze niewielu z Was pamieta, ze Tamron mial wymienne mocowania (lens mounts).
Mam takiego "tampona" 28 2.8. Przejściówkę na m42 miał już, tylko jakaś blaszka od czegoś tam bruździła, więc się dogięło i po kłopocie.
Do tego m42/Eos z "oszustem" i po kłopocie.
A sama optyka tegoż ... hmmm nie jest źle, żeby nie powiedzieć bdb.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9