Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
krzysiek750,
Nie warto.
Tamron 18-270 i jemu podobne są chyba dla tych, którzy nie za bardzo wiedzą po co kupili lustrzankę. Próba ratowania błędnie podjętej decyzji. Naprawianie pomyłki drugą pomyłką.
Co koledzy sądzą o tym obiektywie? Warto go kupić?
Jakbyś w prezencie dostał, to nie warto byłoby wyrzucać, ale żeby kupować?
Hmm... przecież takie "zumy" to zaprzeczenie fotografii, która opiera się nie na wszystkich ogniskowych w "kupie", a np. stałkach
mozer napisał/a:
24/1.4, 50/1.2 + 135/2.
kosztujących majątek ,
albo stałkach dla "biedaków", np. 50 1.8II, czy ciemnych telezoomach np. 70-200 f4 L, czyli tzw. "elce dla ubogich".
Przy czym, tzw. standard-zoom można potraktować Tamronem 18-50 f2.8, który hipoteki nie zrujnuje, a zdjęcia ładne zrobić pozwoli (jeśli nie będzie na starcie rozjechany tzn. będzie celował tam gdzie powinien), a i szerokim kątem uraczy (choć nie najszerszym).
Do tego ewentualnie 85 1.8 na portreciki, choć na APSC to troszkę za długa ogniskowa, jak na stałkę portretową.
krzysiek750 napisał/a:
Co kolega może polecić do canona 600D?
Do czego?
Otoz polecic mozna cokolwiek bez wnikania "do czego", co zreszta uczynil mozer:
mozer napisał/a:
krzysiek750, 24/1.4, 50/1.2 + 135/2.
Tylko, po co silic sie na bycie bezlitosnym? Przeciez jest niemal wiecej niz oczywistym, ze jesli ktos ma 600D i pyta o Tamrona 18-270, to nie pobiegnie natychmiast kupowac torbe L-ek, bo mozer, czy ktos, tak mu "polecil".
Mysle, ze "do 600D mozna polecic" w ciemno Canona 18-135 i autorowi watku krzywdy sie tym nie zrobi. A, kto wie, moze nawet wielka przysluge - kupi, zacznie focic i na poczatek bedzie zadowolony. Zakres ogniskowych jest na tyle szeroki, ze pozwoli mu z czasem okreslic co (i czy w ogole cos) mu jeszcze potrzeba.
18-135 to może i dobry wybór na początek, ale to zależy co kolega chce focić. Jeśli np .dużo we wnętrzach bez lampy to odpada.
Ja bym nie chciał, żeby mi ktoś 18-135 polecał, mimo że dużo we wnętrzach nie focę...
To samo tyczy się tamrona 17-50 - a kysz!
PS. Lepiej niech już sobie kolega kupi tego nieszczęsnego 50/1.8 i zajmie się szukaniem kadrów.
Dzięki wszystkim za rozwinięcie tematu i pomocne sugestie. Z mojej strony błąd że nie napisałem gdzie najczęściej będą robione fotki, a więc w plenerze. Dodam jeszcze że to moja pierwsza lustrzanka a więc czeka mnie nauka fotografii.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11