Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Czw 05 Cze, 2008
Olympus SP-570UZ - pierwsze wrażenia po zakupie
Autor Wiadomość
lolawawa 
Początkujący

Wysłany: Pią 23 Maj, 2008   

oki mój wróbelek taki sobie zrobiony Olkiem, Doktorku ja mam minus 6 dioptri w okularkach i widzę że jego ptaki sa dramatycznie nie ostre!!!!!!! mój skadorwany i minimalnie skasowane przepalenie bieli na podgardlu

P5111659małe.JPG
Plik ściągnięto 7496 raz(y) 322,24 KB

Reklama

qadest1 
Rozmowny
Mały czarny Olek ;)

il Dottore napisał/a:
Pojechałem, kupiłem aparata, kazali mi też kupić oryginalną kartę 2GB Olka - dokupiłem bez dyskusji. Dzięki temu można robić panoramy, fotki 3D i inne bajery. Inne karty tego nie zapewniają, tylko oryginalny Olympus.

A czy kolega mógłby coś napisać na temat robienia tych fotek 3D dzięki karcie Olympusa??? Przyznam szczerze ,bardzo mnie to zaciekawiło, bo panoramki to sobie zrobię w programie graficznym, poskładane z kilku ujęć ze statywu - nie ma problemu, jednak tymi zdjeciami 3D mnie Zaskoczyłeś - Próbowałeś może je pokombinować???

il Dottore 
Nowy
Lubię focić

Cholera wie o co biega z tymi 3D, w każdym razie tak piszą na opakowaniu od karty i nawet dołączyli razem z kartą takie sprytne małe okularki czerwono/niebieskie.
Ja jeszcze nie wiem jak tym się robi 2D a co dopiero 3D! Wciąż przedzieram się przez instrukcję... :mrgreen:
W instrukcji do samego aparatu nic (chyba) nie ma o 3D... może to jakieś magiczne opcje w dołączonym na CD oprogramowaniu?

[ Dodano: Pią 23 Maj, 2008 19:44 ]
Do lolawawa - masz rację, przyjrzałem się dopiero teraz dokładnie, Twój wróbelek ostrzejszy.
Mam rozumieć, że Olek już opanowany? :mrgreen:

lolawawa 
Początkujący

robienie panoramy w olympusie na karcie olympusa jest bardzo łatw i daje niezłe efekty, nawet gdy robimy bez statywu - trzeba tylko wgrac program załaczony do olympusa i jest tam funkcja panorama, w starym moim olympku sklejał do 10 zdjęć, łatwiej jesli były robione w funkcji panorama, ale skleja tez jak mówię robione z ręki i pasowane - ale wtedy moze zdarzyc się ze np na plu masz 2 drzewka a nie jedno - program skleja zdjecia wg takich pasków z boku ekraniku - w tym paski z lewej i prawej trzeba zmieścić nakładające sie fragmenty. Nie robiłam jeszcze nowym panoramy bo wciż jak jadę na zdjecia to szara pogoda jest ale juz upatrzyłam sobie łaki nad bugiem jak będziecie chcieli to puszczę stare 2 panoramy - ale jako ze to pogaduszki o Olympkach 570 nie puszczam sama

Co do wróbelka to takiego łatwo się strzela z drugiego końca ławki na której siedziałam i cieszę się że widzisz róznicę w ostrości :razz: :razz: :razz:

i nie ciesz się że Olympek jest opanowany :evil: :evil:

Zbigniew Małach 
Nowy
Zbyma72age

Wysłany: Nie 25 Maj, 2008   Tabela głębi ostrości dla Olympus SP-570UZ

Ponieważ na forum zgłaszane są problemy w zakresie "ostrzenia" i głębi ostrości dla SP-570UZ pozwalam sobie opublikować pomocniczą tabelę, która wyjaśni pewne problemy o ile znajdzie się czas również na przeczytanie poradnika (dawno opublikowanego na forum http://forum.olympusclub.pl/forumdisplay.php?f=13 ):
http://zbyma.republika.pl...k_w_ap_cyfr.pdf (co prawda jest w nim mowa o C740UZ i niektóre praktyczne porady nie odnoszą się do tego modelu, ale podstawy się nie zmieniają).
http://zbyma.republika.pl....tr_SP570UZ.pdf

Jako nowy uczestnik forum i użytkownik SP-570UZ
Pozdrawiam całe grono

fatman 
Optyczny

Wysłany: Nie 25 Maj, 2008   

vper napisał/a:
Mam takie pytanie.
Czy 570UZ posiada opcję daty na zdjęciu ?

Tak jest taka opcja. Ale data pojawi się na zdjęciu dopiero przy jego drukowaniu (proszę zobaczyć do ustawień str.61 w instrukcji aparatu). Patrz załącznik do postu.

[ Dodano: Nie 25 Maj, 2008 02:02 ]
vper napisał/a:
Nie zauważyłem aby była mowa o pojemności większej niż 2 GB. Czy jest jakieś ograniczenie w pojemności kart jakie mogą być stosowane w tym modelu ?

Pech chce, że nie można zrobić karty większej niż 2Gb w systemie xD :evil:
Sam bym chętnie kupił...

W załączeniu dwie fotki z wczorajszych "warsztatów" zdjęć wieczornych, które urządziłem sobie... na Helu (Kuźnica) :mrgreen:
Oczywiście zdjęcia jak zwykle - nie podciągane w PS.

P5220232a.jpg
A; ISO 64; f/7,1; 1/800s; -0,7eV
Efekt przyciemnienia zamierzony
Plik ściągnięto 7382 raz(y) 130,16 KB

P5220268a.jpg
A; ISO 64; f/8,0; 1/40s; -1,7eV
Plik ściągnięto 7435 raz(y) 96,02 KB

druk_daty.jpg
Jak drukować datę
Plik ściągnięto 7292 raz(y) 31,68 KB

Zbigniew Małach 
Nowy
Zbyma72age

Cytat:

W instrukcji do samego aparatu nic (chyba) nie ma o 3D... może to jakieś magiczne opcje w dołączonym na CD oprogramowaniu?

Funkcja 3-D i ART Sztuka w OLYMPUS Master 2
Jeśli zainstalowaliśmy program Olympus Master 2.0 oraz zakupiliśmy kartę pamięci Olympus xD-Picture Card Typ M lub Typ H to w pudełku znajdziemy okulary 3D oraz kartkę z numerem seryjnym (kodem), który wpiszemy przy instalacji xD-Picture Card Pack. Na dostarczonym dysku instalacyjnym OLYMPUS Master 2 nie znajdziemy xD-Picture Card Pack niezbędnego do wykorzystania w tym programie funkcji 3D.
Istnieje możliwość zainstalowania OLYMPUS muvee theaterPack w wersja trial do wypróbowania http://asia.olympus-globa...eatures/03.html
W celu skorzystania z funkcji 3D, musimy pobrać ze strony:
http://asia.olympus-globa...lympus_master2/
i zainstalować dodatkowo OLYMPUS Master 2 xD-Picture Card Pack (najnowsza wersja 18 Mar.,2008 Windows 2000Pro/ XP/ Vista XDPACK_WIN_203.exe, ok. 25MB)
Sposób postępowania:
najpierw instalujemy i sprawdzamy OLYMPUS Master 2, ponieważ oprogramowanie xD-Picture Card Pack, będzie dodane do OLYMPUS Master 2.
Jak zainstalować
Pobierany instalator xD-Picture Card Pack zapisujemy na Pulpicie
Zamykamy wszystkie aplikacje, które są otwarte w komputerze
Klikamy dwukrotne na zapisany na Pulpicie plik instalatora XDPACK_WIN_203.exe
Dalej postępujemy zgodnie z instrukcjami instalatora

Program OLYMPUS xD-Picture Card Pack to dodatkowy moduł oprogramowania (add-on) wzbogacający program OLYMPUS Master 2 o funkcje „Natychmiastowa sztuka”, „Filtr artystyczny” i „Zdjęcie 3D”.
Funkcja „Natychmiastowa sztuka” zapewnia możliwość łatwego tworzenia zdjęć artystycznych przypominających filmy rysunkowe, akwarele lub obrazy olejne.
Opcja efektów artystycznych umożliwia tworzenie odpowiednich efektów dzięki funkcji edycji „Filtr artystyczny – Film rysunkowy, Akwarela, Malarstwo olejne”. Istnieje również możliwość podpisywania zdjęć.
Funkcja „3D” umożliwia tworzenie trójwymiarowych zdjęć, które można oglądać korzystając z okularów z kolorowym filtrem (stereoskopowych), podstawki dla fotografii 3D itp.
Po zainstalowaniu w opcji Narzędzia i na pasku narzędzi pojawią się: Natychmiastowa sztuka i 3D, Sztuka pojawi sie również w manu Edycja.
Funkcję 3D można stosować wyłącznie do zdjęć wykonanych aparatem cyfrowym firmy OLYMPUS w trybie panoramicznym. Efekty 3D można stosować wyłącznie do zdjęć o szerokości lub wysokości ponad 240 pikseli, a mniejszej niż 8 192 pikseli.
Jeśli szerokość lub wysokość zdjęcia przekroczy 3200 pikseli dla funkcji 3D i Sztuka, po zapisaniu zostanie ona odpowiednio zredukowana do 3200 pikseli.

Przy okazji zwracam uwagę, że aby można było nagrywać dłuższe filmy (a nie 40sec) VGA przy szybkości 30 klatek należy zakupić karty xD M+ lub typ H o czym niestety na stronach Olympus pl oraz z instrukcji nie możemy się dowiedzieć. I to już nie jest poprawna zasada informowania o wyrobie. Te dane można odczytać ze stron Olympus jap.

Pozdrawiam

il Dottore 
Nowy
Lubię focić

Panie Zbigniewie!
Serdeczne dzięki za obszerne i fachowe wyjaśnienia.
Pańska wiedza imponuje.
To bardzo dobrze się składa, że zawędrował Pan na to forum.
W razie jakichś problemów "aparatowo - komputerowych" pozwolę sobie pozawracać Panu głowę, szczególnie, że dotychczas mój kontakt z cyfrową obróbką fotek ograniczał się do przeskalowywania w ACDSee... :)
I czasem usuwałem jeszcze czerwone oczy. Ale ostatnio robię to PRZEGLĄDARCE Łyndołs Wiśta(!!!). Swoją drogą odpadłem, gdy zobaczyłem taką opcję w przeglądarce fotek.
Działającą i skuteczną.

qadest1 
Rozmowny
Mały czarny Olek ;)

O! Znajomy awatar (z forum olympusa) Witamy Panie Zbigniewie :grin:

fatman 
Optyczny

Wysłany: Nie 01 Cze, 2008   

Widzę, że jak mnie nie ma to wątek zamiera :grin:
Ale już jestem. Urządzałem kolejne "warsztaty" z 570-tką focąc Lwów i połoniny.
Wnioski wstępne dla użytkowników trybów tematycznych:
1. Aparat ma tendencję do przepalania zdjęć przy użyciu trybu "krajobraz" przy dobrej pogodzie.
2. Tematyczny "We wnętrzach" niepotrzebnie podbija ISO (większe szumy).

Lolawawa podziwiam Cię. Zfotografować ptaka na wolności to nie lada sztuka :mrgreen:
Próbowałem kilka razy ale kiszka :???:
Dołącze tradycyjnie jakieś fotki ale muszę z karty zrzucić.

P5290508c.jpg
Jak sie postarać to i we wnętrzu można "coś" zrobić bez prześwietlonych i niedoświetlonych miejsc. Na uwagi na temat kompozycji tego ujęcia spuśćmy zasłonę miłosierdzia.
ISO 64; f/2.8; 1/3s -0,3eV; 4,6mm
Plik ściągnięto 7350 raz(y) 162,13 KB

P5290435c.jpg
Udało się nie "przepalić" pomimo ostrego słońca. Święty Jur we L
wowie.
ISO 64; f/8; 1/320s; 4,92mm, 0,00eV
Plik ściągnięto 7312 raz(y) 126,37 KB

Ostatnio zmieniony przez fatman Nie 01 Cze, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

il Dottore 
Nowy
Lubię focić

Oj zamiera, zamiera... :)
Czy w ramach rozkręcenia wątku mogę zadać pytanko?
Poszukuję filtrów do tego aparatu: UV, polaryzacyjny i inne.
Jaka musi być średnica filtra?
Czy potrzebne są jakieś tuleje-przejściówki?
Jakie firmy polecacie?
Serdecznie pozdrawiam!

fatman 
Optyczny

Witam,
Kupiłem właśnie wczoraj na allegro coś takiego:
http://www.allegro.pl/ite...tatyw_nowy.html
Do tego można podpinać wszystkie filtry 58 mm (np. Hoya).
Jak przyjdzie paczka to sie podzielę opinią.

A tymczasem nawiązując do tematu panoram zamieszczam dwie.
Jedna to panorama Lwowa wykonana ze wzgórza tzw. Wysokiego Zamku
a druga... ze szczytu Tarnicy w Bieszczadach.
Aparat ładnie robi panoramy ale uwaga !!! gubi się w łaczeniu klatek gdy focony krajobraz jest jednostajny i nie ma tzw "punktów zaczepienia". Dlatego połoniny nie wychodziły przy automatycznym łączeniu w aparacie bo gubił się biedak gdzie ma ustawić punkt odniesienia.
Dlatego wybrałem opcję - połącz w PC.
Ważne jest również żeby wszystkie klatki naświetlać na tych samych ustawieniach, żeby przejścia tonalne nie były widoczne. Najlepiej zmierzyć na najjaśniejszej klatce automatem (np. w trybie P) a poteem przejść na manualny.
Jako trzecie zdjęcie załączam właśnie taką nieudaną panoramę, gdzie aparat się "pogubił". :lol:

P5290505c.jpg
Miasto Lwa
Plik ściągnięto 7382 raz(y) 110,85 KB

Panorama_z_Tarnicy_3c.jpg
Zszywane w komputerze. Te muchy musze oczywiście "wyczyścić" :-)
Plik ściągnięto 7351 raz(y) 91,4 KB

P5300169c.jpg
ISO 640, f/6.3, 1/1250s
Program Panorama
Przykład nieudanej panoramy
Plik ściągnięto 7340 raz(y) 104,24 KB

lolawawa 
Początkujący

z panorama i tym co mowisz brakiem punktow odniesieni mial te zpoprzedni moj olympek camedia765 UZ, panorama z bagna Ławki - pogubiła się z braku drzewek - a na cmentarzu powązkowskim podublował mi krzyże bo były podobne. Ale za to zachodzące słońce mimo iz oświetlenie zmieniało się z sekundy na sekundę uratował.
Nie pisałm bo mam strasznie duzo pracy, ale efekty z nowego Olympusa tego o którym piszemy tu na liście coraz lepsze. Za chwilke siądę do obrabiania zdjec z tego weekendu. Może cos podeślę.
Wyczytałam gdzieś ze te rozmycia nieostrości na które się tak skarżyłam to podobno efekt stabilizatora - czy coś słyszeliście na ten temat - niestety cąły weekend fociłam jak szalona, bo wreszcie mogłam wypróbowac ten aparat w pełnym słócu a nie szarosciach i chumurach i nie miałm czasu na zabawy z próba zdjec z wyłaczoną stabilizacja obrazów. Może któryś z Was koledzy poćwiczy krajobraziki z i bez stabilizatora tym aparatem - z ręki i ze statywu - zobaczymy co będzie się działo

fatman 
Optyczny

Wrzucam te krajobrazy. Wszystkie robię ze stabilizacją (niestety). Po to ona jest, szczególnie wieczorkiem, kiedy muszę wydłużyć czas a nie chce iść w wysokie ISO.

Na początek Bieszczady - droga piątkowa z Halicza na Rozsypaniec. Miodzio. Ale koniec tego OT bo mnie admin popędzi :lol: Zobaczcie, że pomimo ostrego słońca (14:55) udało sie prawie nie przypalić. Widać nawet siódmy plan. :?:

Drugie zdjątko to Bieszczady. Musiałem kombinowac bo silne słońce i bardzo duże różnice tonalne między niebem a ziemią. Wyczekałem aż znajdę sie w cieniu i zrobiłem parę strzałów. To wydaje mi się najlepsze.
Na końcu to trywialne ujęcie pałacu w Krasiczynie ale robione o 19:35 na czasie 1/15 przy ISO 64 i to z ręki !!! :mrgreen: Dałem f/8, że by mieć głęboko ostro, prioritet przysłony.
Zrobiłem RAW-a, więc mogę jeszcze z tym zdjęciem zrobić wiele :lol:

Jednym słowem... nasz aparacik jest i do tańca i do różańca :mrgreen:
Jak pomyślę, że miałbym przez te góry dźwigać całą szklarnię, jakieś L-ki, dwukilowe obiektywy do makra itp to mi sie słabo robi :mrgreen: :mrgreen:

P5300185a.jpg
Z ręki, ISO 64; f/8; 1/125s; -0,3eV; priorytet przysłony
Plik ściągnięto 7358 raz(y) 211,61 KB

P5300134a.jpg
W drodze z Tarnicy na Halicz.
Z ręki; ISO 64; f/2,8; 1/320s; -0,7eV, prioritet przysłony. Stabilizacja włączona.
Plik ściągnięto 7325 raz(y) 138,4 KB

P5280400c.jpg
ISO 64; f/8; 1/15s; Apriorytet przysłony; z ręki; stabilizacja włączona
Plik ściągnięto 7381 raz(y) 114,59 KB

lolawawa 
Początkujący

cacuszka :) i mówisz że to wszystko naszym aparatem - może i ja w niego uwierzę, ale zostawiłam aparat u znajomych i obgryzam paznokcie ze zdenerwowania czekając na jego zwrot bo taka jestem ciekawa zdjęc w dobrym oświetleniu, a Twoje zdjecia tylko zaostrzyły mi apetyt, cały weekend smigałam na funkcji P, makro i czasem na krajobrazie, ale były i ptaki wysoko na drzewach i robale i w ciemnościach - niech że mi juz ten aparat dowiozą:)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi