Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
dcs, im mocniej napakowana matryca tym teoretycznie obiektyw powinien notowac wyzsze wyniki. tylko ile to jest to 6%? w teleobiektywach glownie liczy sie zachowanie w centrum. na brzegu C wcale nie odstaje jakos znacznie. jak by na to nie spojrzec ten zabytek i ten cud nowoczesnej techniki optycznie sa co najmniej porownywalne za to C jest jasniejszy i solidniejszy. taki nikkor 70-300VR jest lepszy od T a i tak wolalabym od niego obiektyw o parametrach 70-200/4. jedni postawia na stabilizacje i zakres, inni na swiatlo, i ci i ci beda zadowoleni. nie ma co demonizowac konstrukcji z XXw, nadal maja one duzo do zaoferowania
jarooo2 ...Prawdopodobnie i tak nie zauważysz różnicy (ja np. nie umiem dostrzec) w wykonywanym zdjęciu tanim, "długim kitem", a drogim tele ze stałym światłem. Jeżeli Twój podstawowy obiektyw to kitowy 18-55, to najlepiej dokup do niego coś na "kolejne" ogniskowe. ...
...A jak zaczniesz dostrzegać wady optyczne danego obiektywu, to znaczy, że czas na zmianę, ale przynajmniej, będziesz wiedział dlaczego potrzebujesz obiektywu za 3000 zł, a nie takiego taniego za 800 zł...
No i dokładnie tak chyba zrobię. Tzn dokupię sobie tego canona 55-250. Tym bardziej, że w będę go wykorzystywał głównie w plenerze a tam kwestia dobrego światła w obiektywie chyba nie jest już aż tak ważna. Przeglądałem opinie na temat wymienianego w tym wątku Tamrona 70-300 i też wszyscy sobie chwalą ale jednak jest droższy bo trzeba by na niego wydać około 1400zł podczas gdy canon 55-250 kosztuje 800zł (mam na myśli nowe egzemplarze). W sumie za te 600zł różnicy mógłbym sobie dokupić 50 ze stałym, dobrym światłem.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za rady, każda jest dla mnie cenna.
Pozdrawiam.
Za 900 zł powinieneś dostać nówkę Sigme 70-300 APO. Ma dłuższą ogniskową i funkcja makro w zakresie 200-300 mm. Nie wiem jak w tym temacie Canon wygląda.
A co do fotografowania w plenerze to pierwsza różnica jaką zauważysz między takim "podstawowym" a "drogim-jasnym" będzie taka, że będziesz miał godzinę mniej do fotografowania popołudniami i wieczorami.
Oczywiście na dłuższą metę różnica w jasności obiektywu jest bardzo ważna.
Wysłany: Pon 18 Cze, 2012 Obiektyw do Canona 1100D
Witam. Od roku jestem szczęśliwą posiadaczką Canona 1100D z kitowym obiektywem 18-55 II IS. Jest to moja pierwsza lustrzanka, więc ten rok był dla mnie szczególną dawką wiedzy na temat fotografii. Niedawno doszłam do wniosku, iż potrzebuje znacznie lepszego szkła. Mianowicie interesuje mnie zmiennoogniskowy teleobiektyw, pięknie rozmazujący tło oraz cieszący uniwersalnością i w miarę przyzwoitą ceną Wielokrotnie miałam okazję korzystać z Canona 70-300, jednak brak stabilizacji nieustannie mi doskwierał. Stabilizacja jest dla mnie najważniejszą cechą w nowym obiektywie. Bardzo proszę o fachową pomoc Z góry dziękuję i pozdrawiam!
infinity, podobne tematy są już oczywiście na forum, scaliłem Twoje dwa pytania (o Tamrona 70-300 i to ogólne o 70-300) do istniejącego już, bardzo podobnego wątku. Możesz poczytać te trzy strony wstecz.
Nie mam zbyt wiele do wydania. Jak na dzień dzisiejszy maksymalnie 1000 zł. Ale może z czasem uda mi się dobić do 1500 zł Jak na razie proszę o najlepsze sugestie w obu granicach cen Co będę fotografować? Hmm ... w sumie szukam jeszcze swojego miejsca w fotografii. Jak na dzień dzisiejszy w moim guście dominują portrety, ale bardzo często zdarza mi się fotografowanie sportu, dzieci, zwierząt z dalekiej odległości. Krajobrazy również mnie interesują. Dlatego właśnie zależy mi na uniwersalności o ile takowa jest możliwa. Oczywiście będzie to uzupełnienie kita
[ Dodano: Pon 18 Cze, 2012 12:12 ]
Dodam również, że nie oczekuje mega rewelacyjnego sprzętu, gdyż zdaję sobie sprawę, że w granicach moich funduszy ciężko o coś tak dobrego. Jednak na pewno jest coś co zadowoli moje amatorskie ręce ;D Nie zajmuję się tym zawodowo, więc szukam porady pośród fachowców
infinity, nie oczekujesz rewelacyjnego sprzetu ale chcesz stabilizacje i pieknie rozmyte tlo. w tej sumie ze stabilizacja to chyba tylko Canon 55-250. a czy tlo bedzie rozmyte to juz zalezy od tego, jak daleko to tlo bedzie za obiektem. obiektyw jest ciemny wiec glebia ostrosci mala nie bedzie
Dwa, które najbardziej mnie do tej pory zainteresowały:
1. Tamron SP 70-300mm f/4-5.6 Di VC USD
2. Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS II
W sumie ta przepaść między ogniskową 55 w kicie a 70 w Tamronie nie bolała by mnie zbytnio. Zakres ogniskowych w Tamronie jest naprawdę obiecujący, przynajmniej wydaję się taki Ale nurtuje mnie jedna kwestia. Otóż wertując przeróżne strony, fora poszukując pomocy w doborze obiektywu natknęłam się na dość prawdopodobne stwierdzenie. Dotyczyło ono kolorystyki w obiektywach Canona i Tamrona. Podobno Canon wierniej oddaje kolorystykę niż Tamron. I to jest moje kluczowe pytanie : bzdura czy fakt? Co ważne nie jestem zwolenniczką " uatrakcyjniania " zdjęć w programach do przeróbki, dlatego zależy mi na kolorystyce. Lubię zdjęcia w "surowej" postaci
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10