Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 22 Cze, 2012 Zmienić system czy iść w szklarnię? Dylemat
witam
jestem nowy na forum więc proszę o wyrozumiałość.
sytuacja wygląda tak:
-od 3 lat posiadam Nikona d60 + kitowy 18-55 VR - aparat jak wiadomo już nie pierwszej młodości, ale według mnie całkiem przyzwoity model - oczywiście w swojej klasie aparatów.
i moje wątpliwości dotyczą kwestii czy lepiej dokupić do niego przyzwoity obiektyw - tu myślałem o tamronie 17-50 bez stabilizacji i za jakiś czas (rok może dwa) - zmienić body na klasę wyżej
czy też
zmienić system na Canona - i tutaj myślałem o 60D ale na temat tego body są różne opinie ewetualnie poczekać na 70D...
co proponujecie, wszelkie rady mile widziane. aparat głównie do zdjęć architektektury, krajobrazów i wnętrz typu muzeum
dzięki
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 27 Cze, 2012, w całości zmieniany 1 raz
no właśnie tutaj leży pies pogrzebany czy iść w szkło i za jakiś czas zmienić na model wyższej klasy-d7000, czy też nie ma sensu by w tej puszce wymieniać obiektyw.
stąd może sprecyzuje moje pytanie: czy po wymianie kita na Tamrona 17-50 2.8 bez stabilizacji , aparat odżyje i zdjęcia będą zauważalnie lepszej jakośći.
swoją drogą na forum jest niewiele opinii o nikonie d60 , a jesli są to nie najlepsze. aparat mam już prawie 4 lata, w momencie zakupu był wysoko oceniany w testach i był odpowiednikiem canona 400d, któremu wcale nie ustępowiał. Aparat robiący bardzo fajne zdjęcia, ale wiadomo po 4 latach chce się czegoś więcej niż zestaw kitowy. wiec poradzcie coś ...
stąd może sprecyzuje moje pytanie: czy po wymianie kita na Tamrona 17-50 2.8
Jak wymienisz KIT na Tamrona, to nie będziesz musiał jeszcze dokupić jakiś korpus...
public enemy napisał/a:
zestaw kitowy
Masło maślane i serek fromage...
Sunders napisał/a:
Wybrałbym opcję: najpierw szkło, potem D7000
Ja również, ale zacząłbym np. od 35/1.8, a nie mimo wszystko ciemnego zooma f/2.8.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Pią 22 Cze, 2012
Akurat niestabilizowany zoom 2.8 nie da wielkiego zysku /a przy zdjęciach statycznych wcale/ bo na niższe ISO się nie zejdzie w porównaniu do stabilizowanego kita. W porywach 2EV zysku, a czasami w ogóle -trudno wszystko trzaskać na pełnej /2.8 dziurze. Jeżeli public enemy cierpisz jak większość amatorów na deficyt światła, to albo lepsza matryca która da lepszy efekt na wszystkich ogniskowych -największy na najniższych ISO + wysokie czułości, albo obiektyw -parę stało ogniskowy, albo flesz. Najlepiej wszystko naraz.
Słowem: D5100 + 35/1.8 /+ 50/1.8 lub/i flesz jak robisz w ciemnych wnetrzach [jest też taki stary zapomniany przez wielu wynalazek -statyw] /.
na myśli jako zamiennik obiektywu 18-55VR miałem Tamrona 17-50 bez stabilizacji, w teastach jak rowniez i opiniach wypada on naprawdę dobrze. czy według was nie bedzie różnicy w zdjęciach szczególnie przy wyższym ISO?
dzięki za propozycje stałek ale interesuje mnie przede bardziej uniwersalny obiektyw,,,
poza tym wersja stabilizowana tego Tamrona podobno nie jest tak udana, co myślicie?
dcs [Usunięty]
Wysłany: Pią 22 Cze, 2012
public enemy,
Jakim wyższym? Wyższym niż masz w D60, czy na 1600-3200 ISO?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10