Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
witam,
jakiś czas temu czerwone podświetlanie punktów AF stało się prawie niewidoczne, wprawdzie jakiś czas temu, wycierałem pyłki bo były widoczne w wizjerze, dzisiaj wyjąłem matówkę i przetarłem ją płynem do okularów, paprochy zniknęły, jednak niestety nie poprawiło sie wyświetlanie punktów.
gdzie mogę szukać przyczyny i co powinienem wyczyścić
dzięki
sklsk, weź sprawdź w instrukcji z czego zasilane są te punkty. Może z tej małej bateryjki a nie z akumulatora? Pewnie to nie to, ale nie zaszkodzi sprawdzić.
ie znalazłem takie informacji w papierach, ale to chyba mało prawdopodobne by były zasilane z baterii, wtedy przy wymianie resetowały by się wszystkie ustawienia
sklsk, ale tą baterię rzadko się wymienia. Ja mimo wszystko spróbowałbym wyjąć i zobaczyć czy punkty działają. A jak nic to nie wyjaśni, to najprościej będzie jednak w serwisie zapytać.
W miejscu wkładania baterii widać chyba kawałeczek baterii wewnętrznej, niestety chyba trzeba rozkręcić pół aparatu, bo nie ma żadnej klapki tam jest całościowa obudowa.
Wyjąłem jeszcze raz matówkę, przemyłem spirytusem i w tej chwili podświetlanie punktów jest takie że można powiedzieć że nie istnieje,
W jaki sposób to podświetlanie działa, skąd jest kierowane światło
sklsk, od razu po przemyciu zrobiło się jeszcze gorzej??? IMHO to jest po prostu przezroczysta płytka z wbudowanymi diodami. To nie jest umieszczone na matówce...
przemywałem matówkę (tak myślę)
matowa półprzeźroczysta płytka z narysowanymi punktami AF
co jest głębiej, nie wiem, nie za bardzo mogę dostrzec, niestety nie ma w tym body klapki tak jak w 450d gdzie po odkręceniu dwóch śrubek jest dużo lepszy dostęp jak wynika z filmików w sieci
sklsk, może Ci się przesunęła matówka względem płytki z diodami podczas tych czyszczeń i teraz światło nie trafia gdzie trzeba. Spróbuj ją jakoś wyrównać, zobacz czy nie chodzi na boki.
wydaje mi się ze jest delikatny luz, jednak po próbach przesunięcia bez zdejmowania docisku efekt pozostaje taki sam.
sprawdzę wieczorem jeszcze ze zdjętym dociskiem
[ Dodano: Wto 26 Cze, 2012 19:03 ]
po zdjęciu docisku luz większy, ale jednak zakładając docisk luz jest minimalny.
wyjąłem jeszcze raz matówkę dzisiaj, jeszcze raz ją umyłem tym razem wodą. w pewnym momencie podświetlanie delikatnie poprawiło się, po dalszej próbie poprawienia pogorszyło się.
próbowałem dostrzec skąd idzie to podświetlanie, jednak nie udało mi się znaleźć.
wiem ze dużo ryzykuję tak bawiąc się matówką, ale nauka kosztuje a w planach mam i tak ją zmienić na zamiennik z klinem.
[ Dodano: Wto 10 Lip, 2012 10:59 ]
Witam
jeszcze raz w sprawie matówki
Udało mi się dostrzec 1 diodę oświetlającą matówkę, i chyba to tylko ta jedna dioda jest. Jak jedna dioda może oświetlać poszczególne punkty a nie wszystkie na raz.
Bezpośrednio na matówce mam narysowane punkty af, nie na dodatkowej szybce
Oprócz matówki w gnieździe mam blaszana podkładkę , próbowałem montować matówkę bez niej by porównać podświetlanie - praktycznie bez zmian, czyli prawie nic nie widać nadal.
[ Dodano: Nie 15 Lip, 2012 19:59 ]
wczoraj - patrząc od strony bagnetu punkty na matówce są bardzo ładnie podświetlane przez diodę (w jednej sztuce jest zestaw diod, widać to podczas przełączania) przez wizjer nadal praktycznie niewidoczne.
dzisiaj - zgłupiałem do końca, pojawił mi się jakiś paproch na matówce, więc wyjąłem ją i opłukałem wodą, po założeniu punkty świecą idealnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13