Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 22 Cze, 2012 Lornetka do astronomii dla laika w dziedzinie optyki.
Witam
Zastanawiam się nad wyborem lornetki do astronomii. Limit cenowy to góra 400 zł. Jak na razie mam 2 typy:
-Celeston Sky Master 15x70
-Nikon 10x50 ACTION VII
Bądź:
-Nikon 12x50 ACTION VII
Mieszkam ok.40 km za Warszawą, niebo mam dość ciemne ( sądzę że zasięg gwiazdowy jest ok.5mag.).
Która z nich była by lepsza?
Inne propozycje mile widziane
A jak jest z aberracją chromatyczną w Nikonie? Czy faktycznie jest aż tak rzucająca się w oczy jak piszą na forach? I czy jest ona zauważalna przy obserwacjach astronomicznych?
A jak jest z aberracją chromatyczną w Nikonie? Czy faktycznie jest aż tak rzucająca się w oczy jak piszą na forach? I czy jest ona zauważalna przy obserwacjach astronomicznych?
Pozdrawiam
Skoro pytasz o abarrację chromatyczną, to nie taki z Ciebie laik. To dobrze, zawsze łatwiej się dogadać.
Przez Actiona VII na nocne niebo nie patrzyłem, ale i tak brałbym największą możliwą lornetkę o rozsądnej jakości. Celestrona lub Deltę Sky Guide 15x70.
No aż takim to w sumie nie. O aberracjach układów optycznych co nieco czytałem. W końcu trzeba mieć jakieś pojęcie o optyce. A moje pytania kieruję z powodu iż moją jedyną lornetką jaką daawno temu miałem to była jakaś podróbka dawnych russia z rynku za 40zł której jakość znacząco odbiegała od przyzwoitości (dzieciak byłem bo jak ją kupowałem to miałem 12 lat i się nie znałem totalnie na optyce). I tak ogólnie nie miałem styczności ( na jakiś dłuższy czas) z lornetką która by dawała przyzwoite obrazy i nie miałem nigdy okazji spojrzeć przez lornetkę na gwiazdy. A wybór padł na te dwa modele ponieważ na forach w przedziale tym jaki podałem powyżej najczęściej padały te marki i modele.
[ Dodano: Sob 23 Cze, 2012 20:58 ]
A co do statywu, to mam "zacięcie" techniczne i majsterkowicza więc zapewne sam coś skonstruuje. Pewnie za pomocą zdjęć z internetu zbuduję żurawia który chyba był by lepszym rozwiązaniem niż statyw
Jeśli lubisz majsterkować, to Celestron 70mm + stabilny montaż "self made" będzie przepaścią jakościową w stosunku do "atrap lornetek", o jakich piszesz.
A gdy zasmakujesz lornetkowania, już nie będzie odwrotu; przepadniesz jak Arek, Kivirovi, Abs, 3mnich czy ja....
No to właściwie jestem już coraz bliżej wyboru A co do Celestona to mam kilka pytań jak do kogoś kto już miał styczność z wieloma typami ( wnioskuję po poprzednim poście). Czy przy takiej aparaturze plastikowa obudowa i tubusy dobrze będą trzymać to wszystko w całości? I jak z optyką stoi w tej marce, tym modelu?
Jeśli miałbyś troooochę więcej pieniędzy, namawiałbym cię na lornetkę 70mm ze stajni Fujinon lub Nikon (słyszałeś o modelu 10x70SP? ). Ale przy twoim budżecie nic lepszego nie znajdziesz.
Ciekawy test. Dzięki A to trochę to tak w przybliżeniu ile?
A z tym modelem się nie spotkałem
[ Dodano: Nie 24 Cze, 2012 11:28 ]
No co do tego Fujinon to zamiast niego wolał bym kupić GSO 10" de lux
A tego nikona za cho***ę nie mogę znaleźć w żadnym sklepie
Jak widzisz cena tego Nikona jest mało promocyjna, ale optyka jest wybitna... Za jej cenę można kupić inne wielkie lornetki ORAZ teleskop
rzuć okiem na wątek "lornetkowe klasyki sprzed lat" - piszę tam o niej....
Chłopie, nie kombinuj - kup sobie tego Celestrona, zasmakuj w nocnym niebie, a potem do tego jakiś ref 5" APO i 16" Dobson
No nie przeczę, że za TĄ cenę to musi mieć rewelacją optykę
goornik napisał/a:
Chłopie, nie kombinuj - kup sobie tego Celestrona, zasmakuj w nocnym niebie, a potem do tego jakiś ref 5" APO i 16" Dobson
No i ta opcja bardziej mi "pasi" Nie jestem (jak na razie) jakimś koneserem optyki więc może nawet i ten Celeston mnie usatysfakcjonuje A potem za jakiś rok wpadnie do kolekcji optyki GSO 10" de lux
[ Dodano: Pon 25 Cze, 2012 11:24 ]
A co do obrazów obiektów DS'ów dawanych przez lornetkę o tej aparaturze to czy obraz np galaktyki w Andromedzie to będzie tylko zlana w jedną całość szara plamka, czy będzie widać jakąś strukturę tej galaktyki? I czy jest tak też w innych obiektach tego typu?
A i czy faktycznie księżyc będzie tak wyglądał przez nią jak na tych http://teleskopy.pl/produ...ywu_+_futera%B3
Zdjęciach?
Wybaczcie moje pytania, ale kiedyś miałem okazję popatrzeć u znajomego przez jakąś lunetę rosyjską (metalową) o aparaturze 20x50 i księżyc się tak świetnie nie prezentował pomimo takiej optyki, a mgławica w Andromedzie... drobna słabo widoczna plamka...
Pamiętaj, że wrażenie z obserwacji zależy od zestawu "Niebo lornetka oko" Jeśli jesteś pod bardzo ciemnym niebem, masz lornetkę 70mm i całkowicie zaadaptowane oko, to widok M31 w Andromedzie wywoła efekt "Łoł "
Zaś z Warszawy, bez adaptacji, zobaczysz szaro-bure jądro galaktyki....
No tak oczywiście też zależy od atmosfery czy jest akurat spokojna Jak pisałem w pierwszym poście.
Marcin94 napisał/a:
Mieszkam ok.40 km za Warszawą, niebo mam dość ciemne ( sądzę że zasięg gwiazdowy jest ok.5mag.).
W zeszłe wakacje udało mi się zauważyć Andromedę nieuzbrojonym okiem (metodą zerkania)
[ Dodano: Pon 25 Cze, 2012 12:37 ]
A ze wzrokiem u mnie chyba też nie najgorzej ponieważ bez problemu widzę Alkor i Mizar (nie wiem czy to dobre porównanie :/ )
[ Dodano: Wto 26 Cze, 2012 16:17 ]
Dzisiaj miałem okazję popatrzeć przez Celestona w Delcie i muszę powiedzieć, że nie jest aż tak źle jak to co niektórzy piszą na forach. Mechanika jak dla mnie chodzi dobrze, a co do aberracji to faktycznie delikatna fioletowa linia pojawiała się budynek ----> niebo. Aczkolwiek nie było tak źle Hmm.. co dalej myślałem, że dam sobie radę z tym 15 krotnym powiększeniem, ale się grubo myliłem Ciężko jest utrzymać w miarę nieporuszony obraz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9