Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sro 07 Gru, 2011
Nokia N8 ma 1/1.83
Autor Wiadomość
paul80 
Maniak
Optyczny

Wysłany: Wto 01 Maj, 2012   

Zdjęcia z tego telefonu to majstersztyk :wink: , oczywiście przy odpowiednich warunkach.

Ps. mam pytanie, jaka jest odległość hiperfokalna w nokia n8, nie wiem jaki rozmiar matrycy wybrać w DPOF.

Reklama

AmatorFoto 
Nowy

Wysłany: Pon 18 Cze, 2012   

Witam wszystkich.

Nokia w najnowszym "fotograficznym telefonie" idzie jeszcze dalej:

http://www.gsmarena.com/p...-review-773.php

Pomijając Nokię, pozostałe smartfony również nie mają się czego wstydzić. Sam fakt porównywania ich do Olympusa E-PL2...

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Porównywać można wszystko do wszystkiego.

Oglądałem trochę zdjęć przykładowych i owszem - są całkiem niezłe. Problem w tym, że telefon jest gruby, brzydki, na syfbianie i drogi.

AmatorFoto 
Nowy

MC napisał/a:
Porównywać można wszystko do wszystkiego.

Oglądałem trochę zdjęć przykładowych i owszem - są całkiem niezłe. Problem w tym, że telefon jest gruby, brzydki, na syfbianie i drogi.

Owszem, telefon sam w sobie nie robi wrażenia, ale ja o czym innym :wink:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

AmatorFoto napisał/a:
Owszem, telefon sam w sobie nie robi wrażenia, ale ja o czym innym
A o czym? Bo robienie zdjęć na plaży w słoneczny dzień to żaden wysiłek nawet dla "najgorszych" matryc...

MC 

No właśnie ja też nie wiem o czym...

AmatorFoto 
Nowy

Proponuję więcej luzu, mimo wszystko. Wiem, że jest to poważne forum dla poważnych ludzi i fachowców, ale jesteśmy w dziale "Wolne tematy" i w dodatku w wątku dotyczącym telefonu.

Zwracam jedynie uwagę na jakość zdjęć robionych telefonem (tak, wiem, że to są smartfony), a nie opisuje wyższości jednego nad drugim.

Przeglądając forum oraz komentarze widzę, że bardzo jest przestrzegana dyscyplina co z czym można porównywać, bo "przecież to nie ta sama klasa, nie ten przedział cenowy, nie ten obiektyw, nie te warunki, nie ta pogoda, nie ten rok produkcji, nie ten egzemparz" itd. itp. W tym wątku dowiaduję się, że "porównywać można wszystko do wszystkiego" - i dla mnie OK, ale żeby nie było za różowo, to choć zdjęcia są w porządku, telefon jest brzydki, na symbianie (no jak można? przecież symbian "się skończył"...) i drogi (za tą cenę można mieć przecież porządną lustrzankę!). Intencje naprawdę miałem niewinne: zobaczcie jak fajnie, że telefonem można zrobić przyzwoitą fotkę - i ja właśnie o tym...

Oczywiście te właściwości telefonów też nie robią wrażenia, bo "robienie zdjęć na plaży w słoneczny dzień to żaden wysiłek nawet dla "najgorszych" matryc..." I cała moja radość pryska... Czekam na nokaut, gdy ktoś napisze, że na ISO 3200 (o ile takie jest w tych telefonach) są większe szumy niż na dajmy to Nikonie D5100 (no przecież jest w tej samej cenie). No i oczywiście tryb zdjęć seryjnych, siła błysku, optyka! Tylko idąc tym tokiem rozumowania mogę powiedzieć, że jednak nikt nie ma racji, bo spróbujcie zadzwonić z dowolnej lustrzanki.

I włąśnie do takich bezsensownych dyskusji pewnie będzie ten temat zaraz zmierzał...

Tymczasem niedługo wakacje, urlopy, trochę słońca i może przy tej okazji cieszmy się małymi rzeczami jak fotki z telefonu.

Żeby nie zostać wyklętym dodam, że zdaję sobie sprawę iż wiedza większości forumowiczów w stosunku do mojej jest olbrzymia (sznuję to i z chęcią choć trochę bymz niej skorzystam), nie jestem fanem i nie używam symbiana ani nokii.

Parafrazując przedmówcę "One test result is worth one thousand expert opinions"... I pewnie nie jedna osoba jest dumna z efektów swoich zdjęć (może przypadkowych) zrobionych bez wysiłku telefonem. Takie czasy, ale nie widzę nic w tym złego..

Pozdrawiam

MC 

Nie neguję - zdjęcia wychodzą całkiem niezłe.
Ale byłyby powody do radości, gdyby ten telefon kosztował 1000 zł. A teraz - ani to dobry sprzęt foto ani dobry telefon. Takie niewiadomoco.

komor 
Moderator

AmatorFoto, moim zdaniem Nokia niech się bierze za odzyskiwanie straconego rynku, zanim do końca zbankrutuje, a nie bajery foto. Owszem, te obrazki z matrycy 808 są świetne, ale to przede wszystkim musi być telefon.
Myślę, że o to głównie kolegom powyżej chodziło.

elnino 
Bywalec

AmatorFoto napisał/a:
zrobionych bez wysiłku telefonem

polemizowałbym...ale co kto lubi :smile:

AmatorFoto 
Nowy

Wysłany: Czw 21 Cze, 2012   

elnino napisał/a:
AmatorFoto napisał/a:
zrobionych bez wysiłku telefonem

polemizowałbym...ale co kto lubi :smile:

Rzeczywiście sformułowanie "bez wysiłku" nie jest trafne...

Generalnie zgadzam się, że w pierwszej kolejności powinien to być przede wszystkim telefon za rozsądne pieniędze, a nie jedynie "sztuka dla sztuki".

Zostawiając na boku ten konkretny telofon myślicie, że takie rozwiązanie z matrycą jak w 808 może mieć jakąś przyszłość, np. w aparatch kompaktowych? Analizując na szybko wydaje się, że z bardziej złożonym, lepszym (nie wiem jak to nazwać) obiektywem rezultaty mogłyby być jeszcze ciekawsze... Tak sobie głośno myślę.

komor 
Moderator

Wysłany: Czw 21 Cze, 2012   

AmatorFoto napisał/a:
myślicie, że takie rozwiązanie z matrycą jak w 808 może mieć jakąś przyszłość, np. w aparatch kompaktowych?

Nie wiem co o tym sądzić, dla mnie robienie matrycy 40 mpix żeby pokazać dobry tryb 8 mpix to jest czysty marketing. Lepiej było zrobić od razu 8 mpix z większymi pikselami, a tak w ogóle dla mnie aparat w telefonie nie powinien mieć tak dużych rozdzielczości (mam na myśli: tak dużych, jak 8 mpix), biorąc pod uwagę wielkość optyki (i jej stan powiedzmy po roku używania).

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pon 25 Cze, 2012   

komor, może dla Ciebie wystarczyłoby po prostu, żeby telefon/aparat wypluwał 8MPix zdjęcia i żebyś nie musiał wiedzieć jaka jest matryca? Bo chyba niekoniecznie musiałbyś mieć RAW w telefonie, co? Co by Cię wtedy obchodziło ile senseli jest używanych do tworzenia tych 8MPix obrazków, zwłaszcza, jeśli byłyby bardzo dobre?

komor 
Moderator

Wysłany: Wto 26 Cze, 2012   

jaad75, zgadza się. Ale sam pomyśl, jaki to ma sens, żeby robić małe sensele, mikrosoczewki itd., tylko po to, żeby je łączyć z 8 mpix? Ja widzę tylko jeden sens, ewentualnie, mianowicie zrezygnowanie z demozaikowania i po prostu łączenie informacji z czterech pikseli RGGB w jeden RGB, wprost.
Ale jak z innej beczki wiemy, im mniejsze sensele, tym mniejsza studnia i trudniej z DR, który tak hołubisz. :) Więc po co?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Wto 26 Cze, 2012   

komor napisał/a:
Ja widzę tylko jeden sens, ewentualnie, mianowicie zrezygnowanie z demozaikowania i po prostu łączenie informacji z czterech pikseli RGGB w jeden RGB, wprost.
A to taki canonowy sRAW właśnie ;)
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Wto 26 Cze, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu