Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Zacząłem amatorsko interesować się lornetkami, a to głównie dlatego, że w pracy mam bardzo ładne widoki i właśnie brakuje mi lornetki. Dlatego piszę tutaj żeby się dowiedzieć jakie lornetki warto kupić. Chce wydać max 50zł na lornetkę - tak wiem to bardzo mało i ciężko znaleźć coś dobrego za tą cenę. Myślałem żeby coś kupić na targu u ruskich no ale wolę pierw spytać specjalistów.
Interesuje mnie lornetka z dużym zoomem.
Znajdzie się jakaś?
nie potrzebuje lornetki powyżej 200zl, dla mnie to strata kasy, jeszcze przy moich zarobkach. Szukam czegoś średniego 50-70zł.
l
Sorry, średnie lornetki to 1000-3000(4000) złotych, tanie poniżej 1000 złotych, drogie powyżej 3000-4000. Optyka to nie słoiki.
Lornetka za 50-70 złotych to jest strata kasy niezależnie od zarobków. Za tyle można znaleźć używaną radziecką BPC, tyle, że ryzyko nabycia zwłok jest duże. Za egzemplarz w jakim takim stanie (używany) trzeba dać ca. 150 złotych. Za nową, najtańszą która ma jakiś potencja obserwacyjny musisz dać ponad 2 stówy. I to jest lornetka bardzo tania ze wszelkimi konsekwencjami, ale taka, że działa. Ile czasu będzie działała to loteria. Jakość obrazu będzie taka sobie.
To co podlinkowałeś to są mówiąc obrazowo śmieci. Niezależnie od zarobków itede. To tak, jakbys kupił papierowe buty, bo tanie.
A lornetka z dużym zoomem, to kompletna pomyłka. Chyba że chodzi Ci o duże powiększenie. No... też ciemno widzę... w najniższej klasie warto kupować x7, x8, x10 i tyle.
Lornetka jest jak buty; też liczy się uroda trwałośc i jakość. Poszukaj takich za 50zł i sam ocen co są warte. Jak masz nieco ponad 100zł możemy pogadać o używanych gumofilcach, czyli ruskiej lub japonskiej z lat 80tych z allegro. To co linkowałeś nie jest nic warte.
Ostatnio zmieniony przez kivirovi Pon 25 Cze, 2012, w całości zmieniany 1 raz
sergio3run, tania lornetka - a przyzwoitej jakości - to Nikon Action VII 7x35. Dostaniesz ją za ok. 180 zł więc zamiast kupować do niczego niezdatny szmelc za 50 zł doskładaj ...
Znalazlem w piwnicy jakas stara lornetke. Nie pisze jaka firma, pisze tylko Russia 2008 25x60.
jak na zdjeciu - http://img114.imageshack..../img0981yg5.jpg
Nie wiem czy nie ma funkcji przyblizania czy ma ale zepsuta. pokretlem na srodku wyostrza sie obraz a pokretlem na okularze dopasowuje sie pole widzenia.
To są no-name'y. Nikt nic nie wie, bo po co próbować lornetkę o parametrch wziętych z sufitu. Jeśli ktoś pisze że taki zum ma miec powiększenie 10-90 to wybacz... zmiennogniskowy okular 9-krotny jakiej takiej (jakiej takiej a nie bardzo dobrej!) jakości to kosztuje kilkakrotnie więcej od tej lornetki. Jeden.
My nie pisaliśmy, że cena = shit. My pisaliśmy, że to co proponujesz + shit i ze niestety, za te pieniądze to norma. Te 180 za Nikona VII 7x35 to chyba rozsądna kwota. I cudów nie ma, powiększenia większego niż 10 nie dostaniesz, a to co piszą na obudowach taniego szitu to sa w większości bajki.
A jak masz tą Russia 25x60 to weź po prostu zobacz, czy coś widzisz. Jak ci pasuje, to bądź happy, chyba nie potrzebujesz naszego potwierdzenia słuszności... taka lornetka nie generuje żadnych niebezpieczeństw, spokojnie możesz przyłozyc ja do oka i sam sprawdzic. I to jest lornetka stałoogniskowa. To przybliża. Nie posiada żadnej dodatkowej "funkcji przybliżania" łotewer miałoby to znaczyć...
Patrzyłem przez tą lornetke rusia ale ona ma powiększenie ok 7 razy i obraz jak przez brudną szybe. A z tych co wybrałeś to miałem galileo z zoomem wytrzymała ok 2 lat obraz był w miare ale tylko na małym powiekszeniu. Wtedy dałem 2 stówy.
sergio3run, jeśli już jesteś skłonny wydać powyżej 200 zł to jest inna rozmowa. Zaczynasz mieć w zasięgu lornetki Nikon Action VII 8x40 i 10x40.
p.s. i nie napalaj się jak każdy nowicjusz na duże powiększenie. Jakość obrazu i pole widzenia zazwyczaj są dużo ważniejszymi parametrami określającymi przydatność lornetki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9