Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Filtr regulowany ND - problem z szerokim kątem.
Autor Wiadomość
allcon 
Początkujący

Wysłany: Nie 24 Cze, 2012   Filtr regulowany ND - problem z szerokim kątem.

Witam. Jakiś czas temu zakupiłem sigme 10-20 i teraz dokupiłem do niej filtr z tej aukcji http://allegro.pl/show_item.php?item=2380928258. Sprzedawca zapewniał mnie ze ten filtr wspolpracuje ze wszystkimi obiektywami więc sie skusiłem. Niestety po załozeniu go na obiektyw okazało sie ze przy ustawieniu filtra w okolicach maxa wygląda to tak

Jednym słowem kaszana... Moje pytanie jest w tej chwili nastepujące. Czy jeśli zamiast tego kupię filtr ND8 to przy szerokim kącie nadal będą pojawiały sie takie bajery czy będzie ok?

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 24 Cze, 2012   

Będzie OK. (w znaczeniu, że takich kwiatków nie będzie)
Swoją drogą co to za cudo?

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Nie 24 Cze, 2012   

przede wszystkim porzadny fader dla tej srednicy kosztuje kilkakrotnie wiecej, wiec to tu moze tkwic problem. generalnie fadery to 2 nalozone na siebie filtry polaryzacyjne a te o srednicy 77mm i dobrej jakosci spokojnie kosztuja 250zl i wiecej. podejrzewam, ze dobry fader nie bedzie powodowal takich kwiatkow. a odnosnie tradycyjnego filtra ND to rowniez nie powinien sprawiac problemow, chyba ze ponownie kupisz najtanszy. kiepskie filtry ND potrafia niezle namieszac w kolorystyce zdjecia

i jeszcze cos, fadera mozna wykonac sobie samemu zakladajac 2 filtry polaryzacyjne - jeden liniowy a drugi kolowy (nie pytaj czemu, takie info znalazlam). moze problem tkwi w tym, ze tu oba sa liniowe

allcon 
Początkujący

Wysłany: Pon 25 Cze, 2012   

Założyłem ten fader na sigme 120-400 i przy takich ogniskowych problem nie występuje. Mimo tego będę chciał zwrócić ten filtr bo kupiłem go specjalnie do szerokiego kąta a nie do tele. Zastanawiam się tylko jaki filtr teraz kupić? Chciałbym w warunkach światła dziennego uzyskać czasy rzędu 1-2 sek po przymknięciu przysłony. Doradzicie coś?
ps. Na marginesie dodam jeszcze, że są to moje ostatni zakupy w sklepie jabba - poprzednio też miałem problemy ze zgodnością towaru z opisem. Dodatkowo przez telefon nie można sie dowiedzieć zbyt wiele a i czas realizacji pozostawia trochę do życzenia.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

allcon napisał/a:
Chciałbym w warunkach światła dziennego uzyskać czasy rzędu 1-2 sek po przymknięciu przysłony. Doradzicie coś?
Policz ile stopni EV potrzebujesz i będziesz wiedział. Pewnie z 9EV przy słonecznym dniu - zależy pd warunków.
Pamiętaj tylko, że im gęstszy filtr tym bardziej "podatny" na zafarby ;)

broczek 
Bywalec

Ten "X", to ponoć specyfika filtrów z regulacją i występuje bodajże przy "maksymalnym skręceniu"

candy 
Maniak
óć

Poczytaj o faderach,regulowane filtry ND dają max EV stops na najdłuższych ogniskowych.
Do takich zabaw jakie planujesz ja zanabyłem LCW ND500 (Light Craft Works,9EV),z polarkiem mam +11EV i zero zafarbu.
Polecam

allcon 
Początkujący

Wysłany: Wto 26 Cze, 2012   

Kupiłem właśnie LCW ND500 zobaczymy jak to się będzie sprawdzało. O efektach napiszę jak zrobię testy.

candy 
Maniak
óć

U mnie sprawuje się świetnie (najszerzej używałem na Sigmie 10-20)

allcon 
Początkujący

Po szybkich testach na 10mm wygląda na to że jest ok. Efekt krzyża nie występuje i zafarbu żadnego też nie zauważyłem. Wprawdzie dziś pochmurno więc nie mogłem wypróbować go w warunkach nasłonecznionych ale myślę, że będzie dobrze. Zastanawiam się jednak czy do miejsc zacienionych nie kupić sobie jeszcze ND8 bo wtedy ND500 będzie robił czasy po kilkanaście/kilkadzięsiąt sek lub trzeba będzie podganiać ISO a tego chciałbym uniknąć.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

allcon napisał/a:
Efekt krzyża nie występuje
Bo nie ma prawa. To przecież filtr ND a nie PL.
allcon napisał/a:
Zastanawiam się jednak czy do miejsc zacienionych nie kupić sobie jeszcze ND8
Przyda się...

EveD89 
Nowy

Wysłany: Pią 03 Maj, 2013   

Tak czytam i już sama nie wiem co mam robić... Myślę nad Faderem regulowanym na obiektyw 15-85, nie wiem jak to będzie wyglądać po nakręceniu, czy się nie przestraszę. No i czy ta regulacja gęstości jest lepsza od kilku oddzielnych filtrów?

Odpowiedz do tematu