Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Obecnie A300 co dalej...?
Autor Wiadomość
night_walker 
Nowy

Wysłany: Pon 25 Cze, 2012   Obecnie A300 co dalej...?

Witam,

jako iż jest to mój pierwszy post chciałbym się przywitać a teraz przejdźmy do rzeczy.

Jesteś posiadaczem Sony Alpha 300 wraz z gripem i lampą błyskową hvl-36am. Moja szklarnia obecnie wygląda następująco
Obiektyw KIT 18-70 f/3.5-5.6
Obiektyw KIT 55-200 f/4-5.6
Obiektyw Sony 35 mm f/1.8
Obiektyw Sony 50 mm f/1.8
Obiektyw Sony 85 mm f/2.8
Obiektyw Samyang 800 mm f/8.0
Pentacon 135/2.8 manualny.

W przyszłości chciałbym dokupić
Minolta 70-210/4 FLINTA
Minolta 28-135/4-4.5
Minolta 28-75/ 2.8
Tamron 17-50/2.8
Sigma 10-20/4-5.6
Minolta 100/2.8 Macro
Sigma 50-150/2.8

oraz zestaw do mini studia.

Teraz główny problem. Doradźcie proszę czy taki zestaw obiektywów wystarczy mi do wszystkiego ponieważ obecnie jeszcze nie jestem ustosunkowany na konkretne zagadnienie. Jednakże głównie będę się skupiał na portretach, macro i krajobrazach. Mniej sport, wesela itp. Drugą poradą jest czy może coś wymienić z tych obiektywów, coś wyrzucić, coś dołożyć. A ostatnią poradą jaką potrzebuje jest wymiana body czy warto wymienić moją a300 na a77 czy raczej na a580 który z nich byłby dla mnie lepszy chociaż wydaje mi się że a77 było by na dłużej, a może wystarczy tylko stare poczciwe a700. Proszę o wszelkie opinie i wybaczcie jeśli temat jest oklepany ale przypuszczam że sami wiecie jak trudno się zdecydować na wydanie pieniędzy :)

Reklama

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Wysłany: Pon 25 Cze, 2012   

night_walker napisał/a:
18-70 f/3.5-5.6
Minolta 28-135/4-4.5
Minolta 28-75/ 2.8
Tamron 17-50/2.8
po co Ci te wszystkie obiektywy na raz? jesteś kolekcjonerem szkieł ? ;)

night_walker napisał/a:
A ostatnią poradą jaką potrzebuje jest wymiana body czy warto wymienić moją a300 na a77 czy raczej na a580
przede wszystkim dowiedz sie jaka jest główna różnica miedzy nimi. podpowiem, wizjery , ten w a77 jest elektroniczny , a ten w a580 jak w "zwykłych" dslr. zerknij w nie i porównaj.

ogólnie mówiąc, jeśli kwestie finansowe nie stoją na przeszkodzie ,to warto by wymienić a300 na nowszy model . a 300 to juz dosc stary aparat a nawet jak byl nowością to osiągami i tak nie powalał.
Ostatnio zmieniony przez kufel Pon 25 Cze, 2012, w całości zmieniany 2 razy  

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

night_walker napisał/a:
Sony Alpha 300
Wymienić na cokolwiek współczesnego, choćby A580.
night_walker napisał/a:
Sprzedać/wyrzucić
night_walker napisał/a:
Minolta 70-210/4 FLINTA
Minolta 28-135/4-4.5
Minolta 28-75/ 2.8
Po cholerę?
night_walker napisał/a:
Tamron 17-50/2.8
Niech będzie.
night_walker napisał/a:
Sigma 10-20/4-5.6
Ujdzie, chociaż wolałbym 10-20/3.5 lub Tokinę 11-16/2.8.
night_walker napisał/a:
Minolta 100/2.8 Macro
Sigma 50-150/2.8
Niech będzie.

night_walker napisał/a:
Doradźcie proszę czy taki zestaw obiektywów wystarczy mi do wszystkiego
Nie,
night_walker napisał/a:
Jednakże głównie będę się skupiał na portretach, macro i krajobrazach.
Do tego tak.
night_walker napisał/a:
Mniej sport, wesela itp
Do pierwszego mniej, do drugiego od biedy.

night_walker 
Nowy

18-70 bym się pozbył bo to KIT 28-135 podobno to jest świetny obiektyw tylko że ciemny a te
Minolta 28-75/ 2.8, Tamron 17-50/2.8 jako że są jasne i ten ostatni jako zamiennik kita.

Właśnie wiem, że wizjer elektroniczny i lustro półprzepuszczalne teoretycznie niby nic się nie traci na jakości ale trochę światła ucieka dlatego jasne obiektywy by trzeba. Za 77 przemawia jeszcze to że
+ jest nowszy
+ będzie na dłużej
+ ma możliwość podpięcia zew lamp

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

jaad75 napisał/a:
Do pierwszego mniej,
sigmą 50-150 2.8 cos tam idzie zdziałać. warto by tez sprecyzować o jaki sport chodzi.

[ Dodano: Pon 25 Cze, 2012 20:14 ]
night_walker napisał/a:
18-70 bym się pozbył bo to KIT 28-135 podobno to jest świetny obiektyw tylko że ciemny a te
Minolta 28-75/ 2.8, Tamron 17-50/2.8 jako że są jasne i ten ostatni jako zamiennik kita.
powielasz ogniskowe.

night_walker 
Nowy

Sport jak najmniej jakoś nie pasjonuje mnie to.

Do jaad75
Cytat:
night_walker napisał/a:
Sprzedać/wyrzucić

zgadzam się

Cytat:
night_walker napisał/a:
Minolta 70-210/4 FLINTA
Minolta 28-135/4-4.5
Minolta 28-75/ 2.8
Po cholerę?

Jakość zdjęć/cena

a co do reszty napisałeś że ujdą

jaad75 
Klub Pierdzieli

night_walker napisał/a:
Cytat:
night_walker napisał/a:
Minolta 70-210/4 FLINTA
Minolta 28-135/4-4.5
Minolta 28-75/ 2.8
Po cholerę?

Jakość zdjęć/cena
Tyle, że to szkła pełnoklatkowe i ten zakres od 28mm na APS-C jest mało sensowny. Żeby jeszcze były od 24mm... Natomiast flinta kompletnie nie ma sensu jeśli planujesz Sigmę 50-150/2.8.
night_walker napisał/a:
+ ma możliwość podpięcia zew lamp

Każdy aparat z gorącą stopką ma. Nawet Sony.

night_walker 
Nowy

chodziło mi o dodatkowe wyjście.

A powiedz mi jeszcze co do tego

Cytat:
night_walker napisał/a:
Sony Alpha 300
Wymienić na cokolwiek współczesnego, choćby A580.

teoretycznie masz rację tylko na jak długo wystarczy a580. Sam bardzo poważnie się nad nim zastanawiałem tylko naszła mnie myśl właśnie na jak długo...

Co do obiektywów to jakie by warto mieć od szerokich do długich? Cały przekrój.

jaad75 
Klub Pierdzieli

night_walker napisał/a:
chodziło mi o dodatkowe wyjście.
Wiem, ale to nie jest nic istotnego. Głównie i tak używa się radia, a to najczęściej wpinasz w gorącą stopkę (w przypadku Sony zazwyczaj przez przejściówkę), to samo robisz z kostką PC-Sync.
night_walker napisał/a:
teoretycznie masz rację tylko na jak długo wystarczy a580. Sam bardzo poważnie się nad nim zastanawiałem tylko naszła mnie myśl właśnie na jak długo...
Aparaty cyfrowe starzeją się dość szybko, ale to ostatnia lustrzanka Sony z OVF, a do tego z bardzo dobrą matrycą. Jeśli odpowiada Ci EVF, to może faktycznie A77 będzie dobrym wyborem, chociaż akurat ta 24MPix matryca nie zachwyca.
night_walker napisał/a:
Co do obiektywów to jakie by warto mieć od szerokich do długich? Cały przekrój.
Zapytaj kogoś, kto używa Sony/Minolty. Ogólnie, jak dla mnie, to zestaw który wyszedłby Ci wyżej byłby całkiem fajny - mnie by tylko ryby brakowało.

night_walker 
Nowy

normalnie tak myślałem że zestaw spoko i brakuje tylko ryby :)

Skoro to wejście jest nie potrzebne to dalej dylemat pozostał :) 580 czy 77 najlepiej by było mieć na tydzień oba aparaty wtedy nie było by problemu. Ale może ktoś jeszcze się wypowie :)

johndoe 
Bywalec

Wysłany: Pią 29 Cze, 2012   

night_walker napisał/a:

Skoro to wejście jest nie potrzebne to dalej dylemat pozostał :) 580 czy 77 najlepiej by było mieć na tydzień oba aparaty wtedy nie było by problemu. Ale może ktoś jeszcze się wypowie :)

Większe szanse na wypowiedź użyszkodnika 580 (czy 700) a obecnie 77 masz na klubkm. Tam spróbuj.
Co do obiektywów to nie chcę powtarzać p innych, ale nie dubluj sobie ogniskowych, bo po co?

Obiektyw KIT 18-70 f/3.5-5.6 -zbędny
Obiektyw KIT 55-200 f/4-5.6 -zbędny
Obiektyw Sony 35 mm f/1.8 -oki
Obiektyw Sony 50 mm f/1.8 -oki
Obiektyw Sony 85 mm f/2.8 -oki
Obiektyw Samyang 800 mm f/8.0 -oki
Pentacon 135/2.8 manualny. - sprzedawać się chyba nie opłaca?

W przyszłości chciałbym dokupić
Minolta 70-210/4 FLINTA - chcesz Sigmę (tyle, że Sigma z 5x droższa). Poza światłem;dla niektórych to ciemnica (chociaż L-ka 70-200 już nie:)); i wolnym autofocusem nic złego nie można powiedzieć.
Minolta 28-135/4-4.5 - ogniskowe nikoniecznie idealne, ale jako spacerzoom, dlaczego nie. Jedna z najlepszych Minolt.
Minolta 28-75/ 2.8 -po co, jak chcesz Tamrona 17-50
Tamron 17-50/2.8 - albo S16-50, tyle że 2x drożej
Sigma 10-20/4-5.6 -Jaad odpowiedział
Minolta 100/2.8 Macro - uhm, lub taniej cosina 100 f3.5
Sigma 50-150/2.8 -jeżeli mieści się w budżecie.... Jeżeli nie, bierz flintę, na odsprzedaży nie stracisz.
ps. @Jaad75
Super, że zauważyłeś, że nawet S zatrybi z zewnętrzną lampą.

Odpowiedz do tematu