Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Dokładnie tak. Za Zeissa z Jeny klasy 7x50 lub 10x50, który nadaje się do użytku trzeba zapłacić 600-700 zł, a czasami i więcej. Może warto zastanowić się nad rosyjskim 7x50 nazywanym często "olimpijką", choć na tą nazwę zasługują tylko modele z roku 1980 ze znaczkiem olimpisjikim wydane z okazji IO w Moskwie. W każdym razie ta lornetka w innych latach też była produkowana lecz już bez znaczka. Ma ona trochę lepsze powłoki niż standardowa produkcja CCCP więc transmisja i kolory są w niej lepsze.
Rozumiem zamiłowanie do klasyków a poza wątpliwymi Zeissami z Jeny niewiele można znaleźć obecnie. Ta "olimpijka" wyglada sensownie, jesli Arek widywał takowe i pochwala, to mozna pomyslec.
Z radzieckich staroci moim zdaniem najlepsza jest lornetka Foton BKFC 10x40.
Do astronomii lepsza jednak będzie luneta. Odpada tu najczęstszy problem używanych lornetek, czyli zła kolimacja. Starą lunetę można rozebrać, wyczyścić, a lornetki sam nie dasz rady naprawić.
Tani zestaw, to stary radziecki obiektyw 500, albo 1000mm na gwint 42mm i okular do tego. Trzeba to oczywiście dać na statyw. Na alle można kupić po kilkadziesiąt zł.
Z rosyjskich starych lunet niezłe na początek były Turist 20x50.
Tani zestaw, to stary radziecki obiektyw 500, albo 1000mm na gwint 42mm i okular do tego. Trzeba to oczywiście dać na statyw. Na alle można kupić po kilkadziesiąt zł.
MTO 1000? MTO-11CA? za kilkadzoesiąt zł? gdzie!?.. od razu biorę dwa
Nawet mały Rubinarek 500/5.6 po 4 setki najmniej chodzi.
niedobra opcja z tym MTO. Miałem i wiem. Dzis mozna kupic chinskiego Maka za mniejsze pieniadz a bedzie z kompletnym osprzetem.
Tyle, ze lornetka to jest sprzet innego rodzaju i o szerszych zastosowaniach wiec przydaje sie znacznie czesciej.
i dobra i niedobra
- działa z diagonalem 2", a najmniejsze maki (90mm) nie
- fotografowanie lustrzanką jest dziecinnie proste
- solidności mechnicznej niesposób odmówić MTO
Ja niestety kupiłem Delte Silver 10x50 m.in. do nieba i mam przez to problem - widać za dużo okazuje się że nagle na niebie pojawiają się setki innych gwiazd i ciężko jest cokolwiek znaleźć nawet Ursa Major przy jasnym niebie trzeba szukać wstępnie na oko celując lornetką w niebo.
Idąc dalej tym tokiem rozumowania, zdecydowanie odradzam kupno teleskopu do obserwacji gwiazd, chyba żeby jakiś szary neutralny filtr dałoby się założyć żeby przyciemnić wszystko
Kolejnym argumentem przeciwko nowej lornetce jest to, ze zdjęcie jakie zrobiłem przy użyciu komórka + 10x50 dały... co prawda widocznie gorsze rezultaty, ale mimo wszystko ilość szczegółów i powiększenie jest porównywalne z obiektywem 210mm, więc tak trochę głupio mieć dublujący się sprzęt
Poza tym, to uczucie, kartonik, folia bąbelkowa, instrukcja, pokrowiec, pasek, gwarancja... czuje się przyjemność, więc też jest obawa że w przyszłości będzie mnie kusiło żeby być bardziej rozrzutnym
w dalszym ciągu nie udało mi się nic kupić zawsze ktoś mnie przelicytowuje w dalszym ciągu czekam na propozycje od was dam znać gdy wkońcu uda mi się coś kupić
700zł to normalna cena za Zeissa.
Ta druga interesująca z wyglądu ale zapewne zółta do bólu.
to wygląda na b. dobry sprzęt, nawet za 220zł, ale chyba kwalifikuje sie do czyszczenia:
http://allegro.pl/lornetk...2444423825.html
Ma duże pryzmaty i duze pole widzenia a okulary tez raczej zapowiadają się dobrze.
Jeszcze ładniejsza i bardziej klasyczna niż Zeissy. Do tego lepsza optycznie i mechanicznie, a dodatkowo nowa, z pełnymi akcesoriami i gwarancją. Weź kredyt, pożyczkę, sprzedaj nerkę zrób cokolwiek. Jak kochasz klasyki, nie będziesz żałował. Ja się nie pohamowałem.
kiedyś się dowie a wtedy już czytam w jej myślach powie "dziś spisz pod gołym niebem i nie zapomnij zabrać lornetki będziesz mógł dowoli szukać życia na innej planecie może się jakieś ufo zlituje i cię porwie"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9