Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
jaad75,
Zrozum jedno: HyperSync dzięki doprecyzowaniu czasu wyzwolenia błysk też jest traktowany jako światło ciągłe.
jaad75 napisał/a:
... za HyperSync [uważem] optymalizację momentu wyzwolenia błysku, tak, by z maksymalnym peakiem zmieścic się w momencie, gdy odsłonięta jest cała matryca (lub interesująca nas jej część, jak w przypadku omawianego trybu DX).
-Otóż nie ma takiego momentu przy 1/500-1/8000s na FF, a przy takich czasach używa się HyperSync. /w przeciwnym razie każdy czas z w pełni odsłoniętą matrycą byłby X-Sync./
[ Dodano: Czw 28 Cze, 2012 21:25 ]
W HyperSync błysk trwa dłużej niż czas migawki -jak światło ciągłe.
-Otóż nie ma takiego momentu przy 1/500-1/8000s na FF
A Ty czytasz, co ja piszę? Mówiłem o 1/800s w trybie DX... Jeśli możliwe jest pełne zsynchronizowanie 1/500s w trybie FX, to dzięki wcześniejszemu odpaleniu (nie mówię o odpaleniu, gdy rusza pierwsza kurtyna, tylko gdy dotrze do górnej krawędzi kadru DX) będzie możliwe zmieszczenie się z peakiem w szczelinie zanim druga kurtyna dotrze do dolnej krawędzi kadru DX.
[ Dodano: Czw 28 Cze, 2012 21:32 ]
dcs napisał/a:
W HyperSync błysk trwa dłużej niż czas migawki -jak światło ciągłe.
Niekoniecznie, to zależy od offsetu (i lampy oczywiście). Jeśli trwa dłużej, to wolę (nie tylko ja zresztą) nazywać to HSS-em.
[ Dodano: Czw 28 Cze, 2012 21:54 ]
dcs napisał/a:
w przeciwnym razie każdy czas z w pełni odsłoniętą matrycą byłby X-Sync.
Nie - i na tym polega właśnie przewaga HyperSync. Klasyczny X-Sync wynika z kilku opóźnień, masz lag wynikający z uniesienia lustra, lag związany z przekazaniem sygnału synchronizacji (obojętne jaką drogą, kabel też daje lagi) i lag wynikający z czasu reakcji samej lampy, palnika etc. Dzięki temu, że HyperSync korzysta z sygnałów pre-sync (tych na pinach TTL), można założyć dowolny offset w stosunku do tych sygnałów i oczywiście klasycznego sygnału x-sync, podawanego na środkowym pinie, dzięki temu można zniwelować wspomniane lagi i skrócić x-sync właśnie.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Czw 28 Cze, 2012
jaad75,
Nie rozumiesz zasad działania synchronizacji.
jaad75 napisał/a:
dcs napisał/a:
"W HyperSync błysk trwa dłużej niż czas migawki -jak światło ciągłe."
Niekoniecznie, to zależy od offsetu (i lampy oczywiście). Jeśli trwa dłużej, to wolę (nie tylko ja zresztą) nazywać to HSS-em.
-W HyperSync błysk trwa dłużej niż czas migawki -to /wraz z przesunięciem wyzwolenia/ jest istotą jego działania.
jaad75 napisał/a:
Dzięki temu, że HyperSync korzysta z sygnałów pre-sync (tych na pinach TTL), można założyć dowolny offset w stosunku do tych sygnałów i oczywiście klasycznego sygnału x-sync, podawanego na środkowym pinie, dzięki temu można zniwelować wspomniane lagi i skrócić x-sync właśnie.
-HyperSync nie polega na skróceniu X-Sync, tylko na "potraktowaniu dłużej trwającego /od czau migawki/ błysku jak światła ciągłego -odcinając jego część. Wykorzystuje szczyt /pik/ błysku, ucina głównie ogon." -jak już pisałem.
Każdy czas z w pełni odsłoniętą matrycą jest X-Sync /zwykłe synchro/.
jaad75 napisał/a:
HyperSync polega na daniu impulsu w momencie kiedy otworzy się już pierwsza kurtyna (lub w dowolnym momencie jej drogi...
-Nie. Na początku odsłaniania musi już świecić lampa.
jaad75 napisał/a:
...HSS [polega] na odpaleniu lampy wtedy, gdy pierwsza kurtyna dopiero rusza. Tak więc, HSS rozpoczyna błysk dużo wcześniej i ponieważ klatka dopiero jest odsłaniana w trakcie jego trwania, jej górna część naświetlona jest wyraźnie słabiej,
-Miesza ci się HSS i HyperSync. W HSS nie ma nierównomierności naświetlenia.
jaad75 napisał/a:
Zasadnicza różnica, to moment wyzwolenia - HSS, to początek drogi pierwszej kurtyny, HyperSync, to koniec tej drogi.
Obawiam się, że to Ty masz problem z czytaniem ze zrozumieniem.
dcs napisał/a:
-W HyperSync błysk trwa dłużej niż czas migawki -to /wraz z przesunięciem wyzwolenia/ jest istotą jego działania.
Nie. Istotą jego działania jest przesunięcie impulsu wyzwalającago w stosunku do klasycznego impulsu x-sync (tego ze środkowego pinu).
dcs napisał/a:
-HyperSync nie polega na skróceniu X-Sync, tylko na "potraktowaniu dłużej trwającego /od czau migawki/ błysku jak światła ciągłego -odcinając jego część. Wykorzystuje szczyt /pik/ błysku, ucina głównie ogon."
W wariancie o którym piszemy, polega na eliminacji opóźnień, które są nieuchronne przy wyzwalaniu X-Sync i powodują, że tradycyjnie pojmowany czas synchronizacji jest dłuższy, niż mógłby być.
dcs napisał/a:
Każdy czas z w pełni odsłoniętą matrycą jest X-Sync /zwykłe synchro/.
Zwykłe synchro jest wyzwalane ze środkowego pinu, HyperSync, to pre-sync z pinów TTL + offset (liczony od klasycznego synchro ze środkowego pinu, więc przybierający wartości ujemne). To jak duży jest offset, determinuje, czy mamy klasyczny tryb HyperSync (optymalizację wyzwolenia błysku), czy tryb równoważny z HSS. Rob Galbraith nazywa to trybem pierwszym i drugim:
http://www.robgalbraith.c...057-11055-11056
Tyle, że wg niego w wersji nikonowskiej mamy synchronizację 1/400 w trybie FX i 1/500 w trybie DX, czyli wolniej niż w wersji canonowskiej (1Ds3 synchronizuje się do 1/500 na FF).
dcs napisał/a:
-Nie. Na początku odsłaniania musi już świecić lampa.
Jeśli chcesz używać trybu HSS, tudzież HyperSync Mode II.
dcs napisał/a:
-Miesza ci się HSS i HyperSync.
Nic mi się nie miesza, po prostu najwyraźniej nie rozumiesz tej prostej sztuczki.
dcs napisał/a:
W HSS nie ma nierównomierności naświetlenia.
Jest, jeśli używamy lampy studyjnej (im szybszej, tym nierównomierność większa), a w przypadku, gdy to lampa sterowana IGBT (obojętne, czy studyjna, czy speedlight) dostaniemy odcięcie w górnej części kadru (o czym zresztą była mowa w tekście, który parę postów wcześniej zacytowałem).
jaad75,
Jeśli piszesz "HyperSync" - rozumiem HyperSync.
Jeśli piszesz "HSS" - rozumiem HSS.
Jeżeli chodzi ci o łączenie HSS + HyperSync -to to pisz. Skąd do diabła mam wiedzieć, że chodzi ci o strobo + HyperSync?
Część sporu bierze się stąd, że skupiasz się tylko na części możliwości HyperSync.
Ja piszę o całości
Nie bierzesz pod uwagę naświetlania na "ogon" błysku dający możliwość synchronizacji na np. 1/8000s -bez HSS. Z niektórymi lampami można to robić na "szczyt".
Synchronizacja na "na ogon", czyli HyperSync Mode II (wg Galbraitha), jest dla mnie równoznaczne ze sztuczką z wyzwalaniem studyjnych przez speedlighta w HSS na stopce, stąd używam na to (nie tylko ja) określenia "HSS" (i nie mam tu na myśli stroboskopu, a długi błysk właśnie). Jest pewna różnica, między tymi trybami o której nie wiedziałem, mianowicie HyperSync Mode II wyzwala lampę zanim ruszy pierwsza kurtyna, tak by "peak" nie znalazł się na zdjęciu i naświetlać klatkę samym "ogonem", natomiast wyzwolenie w tym samym momencie (jest taka opcja) co klasyczny HSS (przy użyciu speedlightów) powodowałoby , że "peak" by się rejestrował i mielibyśmy jeszcze wyraźniejszy gradient.
Synchronizacja na "szczyt", czyli HyperSync Mode I, to to, co nazywam HyperSync właściwym.
Oba tryby, oczywiście wymagają kluczowej kwestii dla technologii HyperSync, czyli czytania sygnałów pre-sync, ale tylko pierwszy odnosi się do naszej dyskusji.
dcs napisał/a:
Nie bierzesz pod uwagę naświetlania na "ogon" błysku dający możliwość synchronizacji na np. 1/8000s -bez HSS.
Jak napisałem wyżej, to właśnie również uważam za HSS (z lampą studyjną, czyli bez stroboskopu). A nie biorę go pod uwagę, ponieważ nie o nim rozmawialiśmy i nie ten problem mieliśmy rozpatrywać...
Ostatnio zmieniony przez jaad75 Pią 29 Cze, 2012, w całości zmieniany 1 raz
dcs [Usunięty]
Wysłany: Pią 29 Cze, 2012
jaad75,
jaad75 napisał/a:
Jak napisałem wyżej, to właśnie również uważam za HSS (z lampą studyjną, czyli bez stroboskopu)
- To nie jest HSS.
-Wprowadzasz swoją terminologią w błąd.
Określenia HSS po raz pierwszy użyła Minolta dla określenia synchronizacji /do 1/4000s/ z błyskiem strobo.
wikipedia też wie co to HSS:
"Today, certain modern xenon flash units have the ability to produce a longer-duration flash to permit flash synchronization at shorter shutter speeds, therefore called high-speed sync (HSS). Instead of delivering one burst of light, the units deliver several smaller bursts over a time interval as short as 1/125 of a second."
dcs, jak już pisałem, nie tylko ja nazywam taki sposób wyzwolenia lampy (studyjnej) "HSS", ze względu po pierwsze, na analogiczny sposób obejścia problemu synchronizacji z migawką szczelinową, po drugie, na sposób w jaki jeszcze do nie dawna tę sztuczkę wykonywano. HyperSync, to stosunkowo świeży termin.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Pią 29 Cze, 2012
jaad75,
Kto oprócz ciebie używa nazwy HSS dla określenia długiego błysku wolnej lampy?
jaad75 napisał/a:
Mówimy o HSS z wolną lampą,
Żaden ze znajomych nie skumałby o co mi chodzi, jakbym mówi o HSS nie mając na myśli strobo,
Kto oprócz ciebie używa nazwy HSS dla określenia długiego błysku wolnej lampy?
Nie dla określenia długiego błysku lampy, tylko dla sposobu synchronizacji lampy, w którym błysk traktowany jest jako światło ciągłe. Dla określenia HSS istotny jest sposób synchronizacji, a nie sposób realizacji błysku. A spotkać się z tym można na forach, zarówno polskich jak i zagranicznych, a nawet u producentów, masz tu choćby artykuł z bloga twórców RadioPopperów:
http://radiopopper.com/en...bees-and-others
dcs napisał/a:
Żaden ze znajomych nie skumałby o co mi chodzi, jakbym mówi o HSS nie mając na myśli strobo,
No cóż, to raczej nie mój problem, zwłaszcza, że od początku tej dyskusji pisałem jasno o co mi chodzi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9