Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Propozycje na ciekawy zestaw dla A37
Autor Wiadomość
vebus 
Nowy

Wysłany: Nie 01 Lip, 2012   Propozycje na ciekawy zestaw dla A37

Witam wszystkich, to mój pierwszy post :)

Od razu zaczynam z grubej rurki i pomijam dział "pomagamy w wyborze lustrzanki", chociaż przed takim wyborem właśnie oto stoję. Dlaczego pomijam? Bo już się tyle naczytałem, nachodziłem i, brzydko mówiąc, namacałem", że mam lekki zawrót głowy. Mój problem wynika stąd, że jestem osobą jeszcze nie-zarabiającą, a więc mam ograniczony budżet. Chciałbym kupić lustrzankę do 2500 zł. Początkowo byłem 100% nastawiony na Canona 600D (czemu nie nikon D5100, już tłumaczę, miałem okazję pobawić się D3100 i nie przypadł mi do gustu interfejs, a także zdjęcia, chociaż tu nie winię aparatu, bo pewnie nie ustawiłem balansu bieli i wyszły blaaaade, nvm) (prosiłbym też nie proponować Pentaxa - ot, taki kaprys) aż w końcu zacząłem myśleć o zakupie poważnie i natrafiłem na Sony A37, można dostać z kitem za 2100 zł. Moje przemyślenia są takie, że do takiego Canona z kitem za 2600 i tak będę musiał dokupić obiektyw, jakikolwiek by to nie był, wyjdzie mi razem ponad 3 tysiące, a tyle raczej nie mam "ot tak do wydania". Albo inaczej - z tym A37, przy wydaniu takich samych pieniędzy, mogę mieć obiektyw albo lepszy, albo więcej (szkieł).

A więc podsumowując wstęp, jestem raczej nastawiony na opcję A37 z ewentualną zmianą body na A57 jak stanieje za kilka miesięcy (tak, liczę się ze stratą tych kilkuset zł), jestem początkującym, jeśli chodzi o lustrzanki, wcześniej fociłem i nadal będę Canonem A640 - bardzo zacny kompakt, mam kilka perełek na koncie, nic mu nie mogę zarzucić.

Jeśli gdzieś powyżej moje myślenie jest rażąco złe, proszę o wytnięcie mi tego bez ogródek.

A teraz do rzeczy.

Prosiłbym o polecenie mi obiektywów, które ew. mogą mnie interesować w przyszłości do Sony. Zdjęcia jakie robię to głównie makro i krajobrazy, a właściwie to "artystycznie" makro, czasem portret (niezbyt potrafię jeszcze), a reszta to fotki wyjazdowe, rodzinne, wszelakie.

Z racji budżetu nie mogę sobie pozwolić na obiektywy z górnej półki, więc interesują mnie raczej tańsze propozycje Tamrona/Sigmy (chodzi o prosty stosunek jakości do ceny) oraz wszelkie klasyki Minolty, które polecacie, sam posiadam AF 35-70 od starej analogowej Minolty Dynax 500si (sprzedam body/całość BTW - jeśli jest tu jakiś kolekcjoner)

I znowu - jeśli gdzieś "nie tędy droga", proszę o uwagi :)

Z góry dziękuję

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Nie 01 Lip, 2012   

d3100 to inna polka niz d5100 i ma inna matryce wiec bedzie inaczej obrazowal (lepiej). przez interfejs rozumiem, ze masz na mysli menu? w przypadku korpusow o ograniczonej liczbie przyciskow i pokretel menu jest istotne ale zeby z tego robic priorytet?

na to a37 tylko tak wirtualnie natrafiles czy moze miales okazje sie organoleptycznie przekonac, czy bedzie ci pasowal elektroniczny wizjer?

vebus 
Nowy

ad.1 d3100 i d5100 to istotnie inna półka, i chociaż akurat d5100 nie miałem w rękach włączonego, to nie sądzę, żeby interfejs miał inny. Uprę się przy terminie "interfejs" bo nie mam na myśli menu z ustawieniami szczegółowymi tylko ekran główny, z podstawowymi ustawieniami ISO/migawki/czasu/itd. Żeby się już nie rozmieniać na drobne, Nikon i tak dla mnie odpada, bo ceny obiektywów są chyba największe z racji braku AF w korpusie (chyba że coś źle przeczytałem, ale uściślając - Canon takowy posiada?)

ad.2 tak, sprawdzałem osobiście, nie przeszkadza mi ani wielkość (małość) korpusu, ani elektroniczny wizjer - wiem że właściwie to (EVT) jest kluczowe przy decyzji o zakupie/odrzuceniu systemu Sony Axx

moronica 

a37 rowniez nie ma gornego wyswietlacza. taka przypadlosc korpusow entry-level. te same informacje mozna wyswietlic na tylnym ekranie, jest do tego dedykowany przycisk

jesli chodzi o ceny obiektywow to zalezy ktorych. kazdy system ma niektore drozsze i niektore tansze od konkurencji

vebus 
Nowy

ale ja nie miałem na myśli górnego, tylko tylny wyświetlacz ;]

Podstawowe pytanie - czy chcesz mnie odwieść od decyzji wejścia w system Sony?

moronica 

a sorry, przeczytalam gornego zamiast glownego. to wg mnie kwestia przyzwyczajenia, mnie nigdy nie zastanawialo czy dane na wyswietlaczu sa odpowiednio poustawiane, grunt ze sa

wiesz, wybor pierwszej lustrzanki to zazwyczaj kwestia czysto subiektywna, czesto poparta tym czy sie lubi to czy tamto logo. mozna i tak i tego nikt nikomu nie broni. tylko juz lepiej sie chyba trzymac tej subiektywnosci (jak ty w przypadku Pentaxa, ze nie i juz) niz kierowac sie wymyslonymi po 2-minutowym obcowaniu z korpusem wadami. podoba ci sie Sony to go bierz, grunt to byc zadowolonym z zakupu i skupic sie na robieniu zdjec. w kazdym z tych systemow znajdziesz sobie tanie obiektywy a u Nikona beda one mialy silnik wiec tez nie ma sie co martwic

vebus 
Nowy

Czyli wszystko super fajnie, ale tak samo jak są obiektywy tańsze i droższe, tak są też lepsze i gorsze, a chciałbym kupić taki (takie), który za nieduże pieniądze oferuje niezłe osiągi. Chodzi mi głównie o opinie o tych starych minoltach, na co zwracać uwagę przy zakupie używek, bo opinie o nowych tamronach/sigmach mamy przecież wszyscy na wyciągnięcie ręki. Aczkolwiek gama jest spora i też prosiłbym o nakierowanie.

Mam jeszcze jedną kwestię, którą chciałbym wyjaśnić. Dlaczego do fotografii makro w lustrzankach używa się wysokich ogniskowych? w kompakcie byłem przyzwyczajony, że ogniskowa na minimum, i do "kwiatka" zbliżamy się na 1cm. Na czym polega rozbieżność?

moronica 

vebus, do kwiatka to mozesz sie zblizyc na 1cm bo ci nie ucieknie (niektore kompakty to w ogole ostrza od 0) ale do owada to juz nie i lepiej miec jednak wieksza odleglosc

vebus 
Nowy

czyli podstawowa przewaga lustrzanki nad kompaktem jest taka, że ostrzy na wysokich ogniskowych ;]

kończąc OT, masz jakieś konkretne propozycje w kwestii mojego głównego zapytania?

moronica 

lustrzanka jako taka nie ostrzy, to wszystko zalezy od obiektywu lub konwertera makro lub pierscieni/mieszka

pod pewnymi wzgledami lustrzanka moze byc bardziej problematyczna od kompaktu dlatego kompakt do taniego makro to akurat niezly pomysl. oto galeria zdjec wykonanych kompaktem
http://forum.optyczne.pl/...hp?user_id=6680

pomijajac to makro to polecalabym d5100 ale z 18-105, wiecej frajdy na poczatek niz z 18-55

vebus 
Nowy

i nijak się mieści w budżecie do 2500, nie wspominając o czymś więcej

lotofag 
Optyczny

vebus napisał/a:
Dlaczego do fotografii makro w lustrzankach używa się wysokich ogniskowych? w kompakcie byłem przyzwyczajony, że ogniskowa na minimum, i do "kwiatka" zbliżamy się na 1cm. Na czym polega rozbieżność?

Na tym, że makrofotografia nie polega na wjeżdżaniu przednią soczewką w fotografowany obiekt...
Stąd najpopularniejsze obiektywy makro mają ogniskowe 85÷105mm i przy odwzorowaniu 1:1 dają całkiem przyzwoitą odległość przedmiotową. Oczywiście są też dostępne krótsze obiektywy makro (35, 50mm) jak i dłuższe (150-200mm). W pewnych zastosowaniach sprawdzą się lepiej w innych gorzej.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

vebus napisał/a:
Dlaczego do fotografii makro w lustrzankach używa się wysokich ogniskowych? w kompakcie byłem przyzwyczajony, że ogniskowa na minimum, i do "kwiatka" zbliżamy się na 1cm. Na czym polega rozbieżność?
Rozbieżność nomenklaturowa. W świecie lustrzankowym macro oznacza powiększenie 1:1 lub więcej. W kompaktach - umiejętność ostrzenia zaraz przed soczewką.

W zasadzie to można też powiedzieć, że to czym dla Ciebie do tej pory jest "makrofotografią" de facto było powiększeniami ok 1:5, czy 1:6 - a to mniej więcej tyle, co teleobiektyw "lustrzankowy" potrafi sam z siebie, nie wspominając już o takich "lepszych", które uzyskują bez problemu 1:3 czy tez 1:2 (ale najczęściej nie są to szkła systemowe).

vebus 
Nowy

wielkie dzieki za douczenie mnie :) ale mozemy wrocic do tematu?

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Pon 02 Lip, 2012   

vebus,
A37 weź z DT 18 – 55 mm F3.5-5.6 SAM.

Żaden złomek o tym zakresie ogniskowych i w tej cenie nie będzie lepszy. /w zestawie dostajesz go prawie za darmo/

A do makro Tamrona 90mm. /od ok.600zł/

Odpowiedz do tematu