Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 28 Cze, 2012 Na co wpływa czas TIMERA POMIAROWEGO?
Otóż nie wiem czym tak dokładnie jest TIMER POMIAROWY.
Coś takiego:
W menu lustrzanki można dla tej opcji wybrać "różny czas trwania".
Wytłumaczcie mi proszę co to jest. Czy chodzi o to jak długo na ekranie obrotowym oraz w wizjerze pokazywane będą dane (migawka, przysłona, iso), czy może chodzi o to na ile sekund zablokuje mi ekspozycję po wciśnięciu gwiazdki. O to już pytałem się tutaj też na forum. No bo wiecie, jak wciśniemy spust do połowy to pojawiają się na moment widoczne te dane a potem jak nic nie wciskamy to znikają. Czy to jest to? Czy może chodzi o okres w którym trzymana jest w pamięci zmierzona ekspozycja?
Także czego dotyczy ten timer pomiarowy?
Co to w ogóle za DZIWNA nazwa? Z niczym nie mogę tego nawet SKOJARZYĆ.
Sprawdzałem i po sprawdzeniu mogę stwierdzić jedno: NIC NIE DZIAŁA.
Czy ustawię 16 sekund, czy ustawię 30 sekund, czy ustawię 30 minut - to po zablokowaniu gwiazdką * ekspozycji i tak znikają te zapamiętane ustawienia naświetlenia po 4-ch sekundach. Nawet nie tylko one. Bo patrzyłem na wszystkie rzeczy. Wyświetlone menu w wizjerze lub na odchylanym ekranie też nie reaguje na ustawiony czas tego "timera pomiarowego" (nie znika po dłuższym/krótszym czasie w zalezności od ustawień, tylko znika zawsze tak samo).
Więc jeszcze raz PYTAM Was CZEGO DOTYCZY TA OPCJA.
SPRAWDZIŁEM WSZYSTKIE MOŻLIWE USTAWIENIA METODĄ PRÓB I BŁĘDÓW I STWIERDZAM, ŻE TEN CZAS TIMERU POMIAROWEGO NIE ODNOSI SIĘ DO NICZEGO W TYM CANONIE 600D.
[ Dodano: Pią 29 Cze, 2012 00:34 ]
Okej, problem rozwiązany. Już wszystko wiem. Wpadłem na to po przeczytaniu zagranicznych stron. Bo wiecie co? Inni ludzie zza granicy pytali dokładnie o to samo. Czyli nie ja jedyny miałem z tym problem. A chcecie znać powód tego problemu? Już go Wam przedstawiam...
Dlaczego miałem problem ze zrozumieniem tej opcji?
Odpowiedź: DLATEGO, ŻE INSTRUKCJA OBSŁUGI JEST ZŁA.
Koniec, kropka. Co za bałwany. Już wczesniej pisałem, że ta Canonowska instrukcja obsługi jest zła. Co za brak kompetencji przy tworzeniu!
Ajć. Dobra, muszę zacząć to wszystko od nowa. Już to rozgryzłem sam. Dopiero teraz. To nie ma nic wspólnego z trybem AF QUICK. Źle pisałem wtedy, no ale ciężko mi było zrozumieć te wszystkie ich nomenklaturowe stwierdzenia w obcym języku do ciężkiej cholery. Więc źle zrozumiałem jakiegoś anglika na forum (obcokrajowca w każdym razie). Tamto to ......, nie czytajcie nic o AF QUICK.
Ale jedno zostaje, jedno się będzie zgadzać - mianowicie fakt taki, że instrukcja obsługi jest CH...A.
Więc tak, dokładnie opiszę. Ta funkcja, zwana jako "timer pomiarowy" odpowiada za czas trzymania w pamięci zablokowanej przez nas danej ekspozycji w określonych trybach (sfera twórcza - tak też nazwana przez twórców). Ale to ustawienia przekłada się tylko na tryb podglądu Live View (mi sie te opcje pomyliły w przekładzie z angielskiego na polski wtedy. Myślałem, że o co innego chodzi zupełnie).
I teraz gdy właczymy sobie podgląd na odchylanym ekranie LCD, wciśniemy spust migawki do połowy, zbadamy dzięki temu pomiar światła i gdy dostosują nam się opcje - wciskamy gwiazdkę *. I od tego momentu blokuje nam sie to ustawienie na tyle sekund, na ile ustaliliśmy w tych opcjach o których mowa od początku w temacie. Czas 4, 16, 30, minuta, 30 minut. Tyle że (uwaga, ważne!) ta zablokowana ekspozycja ZNIKA z ekranu po chyba 4 sekundach, ale jest pamiętana do np 16 sekund (przyjmując, że naszym wyborem było 16 sekund). Więc na ekranie nie widzimy żadnych informacji (możemy je zobaczyć wciskając spust migawki do połowy - ekspozycja się nie zmieni, nie zostanie zbadane światło na nowo, tylko wywołamy na ekran te dane do zobaczenia, i od tego momentu od nowa liczy się 16 sekund aktywnej blokady. Mimo że oczywiście za 4 sekundy wszystko zniknie z ekranu). Czyli po prostu nie widzimy na ekranie zablokowanej tej ekspozycji ale jest ona liczona w pamięci. I teraz co cholernie ważne, a co te bałwany z instrukcji nie napisali, to fakt, że gdy korzystamy z trybu wizjera to te 16 sekund nie jest liczone tylko 4. Po prostu po 4-ch sekundach zniknią te informacje z wyświetlacza w wizjerze i wtedy stracimy już swa zablokowaną ekspozycję. Tam jest TYLKO 4 sekundy pamięci. A na LCD do woli. Jak patryzmy przez wizjer i ustawiliśmy czas 16 sekund to po zniknięciu informacji z ekranu już wszystko zostało zresetowane (a gdy korzystamy z ekranu LCD to właśnie dalej się liczy te 16 sekund mimo że na ekranie nie widać nic).
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Nie 08 Lip, 2012, w całości zmieniany 1 raz
Chcesz powiedzieć, że AE-L działa zawsze tylko przez 4s w normalnym trybie? To byłoby tak głupie, że aż niemożliwe, zwłaszcza, że w trybie LV jest, jak mówisz, konfigurowalne...
A co to znaczy "entry level", wyjaśnisz mi?
Not o ja Ci mówię jak idiotyczny pomysł jest. Ale jakby ktoś prócz mnie to potwierdził to byłbym pewniejszy bo może mój model jest jakiś... uszkodzony?
Entry level, to najprostsze i najtańsze modele, skierowane głównie do tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z fotografią (np. Canony xxxxD i xxxD, czy Nikony D3xxx i D5xxx).
h205267@rppkn.c napisał/a:
Ale jakby ktoś prócz mnie to potwierdził to byłbym pewniejszy bo może mój model jest jakiś... uszkodzony?
Musisz w takim razie poczekać aż odezwie się jakiś użytkownik.
Jakoś na filmikach promujących tego nie mówią, że mam modele dla amatorów. Wręcz przeciwnie.
Oczywiście dużo jest niepotrzebnych opcji jak jakieś tryby fotografowania z wyborem stopnia rozmycia czy jakieś inne, albo nagrywanie filmów z limitem 4 sekund.
Poza tym w takiej kat. cenowej to najlepsze co może być do filmowania. A to i tak dużo kasy kosztuje.
Jakoś na filmikach promujących tego nie mówią, że mam modele dla amatorów. Wręcz przeciwnie.
Wiesz, na filmikach promujących, to każdy po nabyciu takiego cuda staje się od razu profesjonalistą, o jego zdjęcia ubiegają się od razu wszyscy znajomi, największe gazety i galerie, a nagrodę Łerld Prez Foto dostaje jakby z automatu A gdyby był Najkonem Łan, to w ogóle zesrałby się zanim by zdjął spodnie, czy jak to ta reklama leciała...
A co mówią "na filmikach promujących"?
h205267@rppkn.c napisał/a:
Poza tym w takiej kat. cenowej to najlepsze co może być do filmowania.
To akurat dość dyskusyjne - obecnie jest na rynku conajmniej kilka sprzętów w przedziale cenowym 2500-3000zł, które oferują podobne (a czasem lepsze) tryby filmowe. No, ale nie czas to roztrząsać, skoro i tak już kupiłeś 600D...
cybertoman napisał/a:
Po 4 s "ciszy na korpusie" znika gwiazdka, oznaczająca zamrożemie nastaw oraz światłomierz przestaje mierzyć (stabilizacja nie dziala już po 2s).
Ale mówisz o wciśnięciu AE-L, czy np. blokadzie przy wciśnięciu spustu do połowy? I konfigurowalne to jest dla LV, a dla normalnego trybu nie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10