Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Obiektyw jako teleskop
Autor Wiadomość
Arek 
Redaktor

Wysłany: Wto 03 Lip, 2012   

Hmmm... Skoro jednak balkon i sporadyczne wypady, to może jednak dobson? Składany, żeby było mobilniej?
http://deltaoptical.pl/bl...wany,d1300.html
oraz wersja z prowadzeniem:
http://deltaoptical.pl/bl...wany,d1626.html

Pytanie czy wejdzie na balkon...

20cm zwierciadło w DS-ach pobije na głowę każdego taniego refraktorka klasy 100-120 mm.

Reklama

studioP 
Bywalec

Dzięki Arku.
I tak zatoczyliśmy koło, dochodząc do wniosku, że na początek, nie ma to jak Newton :)

Ale który?
Czy ten:
http://deltaoptical.pl/bl...pyrex,d781.html
A może drożej, ale taki:
http://deltaoptical.pl/bl...-crf,d2295.html

Głównie chodzi mi o wiedzę co do jakości montażu i wyposażenia.
Który z nich zaoferuje lepszy stosunek jakości do ceny?

Wolę pełną tubę. Mnie wygodnie się będzie nosić, ale dużo mniej problemu z kurzem na zwierciadle. A propos, jaka jest trwałość takiego lusterka?

Pozdrawiam
Piotrek

Arek 
Redaktor

Ten droższy jest lepiej wykonany, ma lepszy wyciąg i lepsze okulary w zestawie. MZ warte dopłaty.

studioP 
Bywalec

Dziękuję Arku.
Na ten model się zatem zdecyduje.
Bardzo dziękuje wszystkim uczestnikom wątku za pomoc i wyrozumiałość.
Serdecznie pozdrawiam
Piotrek

goornik 
Optyczny

...a do wielkiego lustrzanego Dobsona i tak dokupisz mały zgrabny refraktorek :)
Ja od dziś bazuję na duecie Mak 150/1800 + Ref 120/600

studioP 
Bywalec

Goornik, rozwiń myśl. Czy jak się domyślam, powodem uzupełnienia zestawu o refraktorek będzie "mobilność" Newtona?
Pozdrawiam
Piotrek

Arek 
Redaktor

goornik napisał/a:
Ja od dziś bazuję na duecie Mak 150/1800 + Ref 120/600

Gratulacje :)

studioP 
Bywalec

Wysłany: Sro 04 Lip, 2012   

Dumam i dumam... i nie chcę Newtona. Czy CA jest faktycznie taka straszna w achromatach?
Arku, gdybyś miał polecić refraktor, ale achromat, bo na APO się teraz nie zdecyduję, to jaki model? Znów chodzi mi też o to, byś ocenił dołączony osprzęt i podpowiedział taki model, który nie będzie wymagał natychmiastowej wymiany kątówki czy okularów, a jeśli takiego nie ma, to napisz proszę co wymienić i na co. Przepraszam, że zawracam cztery litery, ale czuję przez skórę, że gabaryty Newtona z moim balkonem się nie dogadają.
Pozdrawiam
Piotrek

Arek 
Redaktor

CA w DSach nie będzie uciążliwa. One są za słabe, żeby ona tam wyłaziła. Tyle, że w tanich 102/500 i 120/600 to trochę loteria. Nie wiadomo czy trafisz na dobrą sztukę czy nie. W jednej będziesz musiał wymienić kątówkę, w innej obiektyw będzie źle skolimowany w innej coś jeszcze innego...

Może to?:
http://deltaoptical.pl/bl...mond,d1532.html

studioP 
Bywalec

Też o nim myślałem. To chyba nie jest jeszcze APO, ale powinno być lepiej niż w achromacie prawda? Nie będzie za ciemny? Wychodzi f9.
Czy w tym modelu: 150/750 również jest ryzyko trafienia kiepskiego egzemplarza?

Arek 
Redaktor

150/750 to jest ta sama klasa jakości optyki i wykonania co 102/500 i 120/600. To nie jest najniższa półka, ale raczej dolna niż nawet średnia. Synta 102ED to już klasa wyżej w wykonaniu i dwie klasy wyżej w optyce. A aberracja chromatyczna będzie tam znikoma. Raz że to ED raz, że światło rozsądne. Tym f/9 bym się nie przejmował.

Tak sobie jeszcze pomyślałem, a zmieścisz to?
http://www.optyczne.pl/13...50750EQ3-2.html

CA nie będzie (będzie za to trochę komy na brzegach). Zwierciadło 150 mm nawet uwzględniając obstrukcję i straty na powłokach powininno pokazać znacznie więcej niż soczewa 100 mm i ciut więcej niż 120 mm. Tuba jest jednocześnie mniejsza niż w dobsie
150 czy 200 mm. Poza tym masz EQ3-2. Po rozbudowie o silniki i lunetkę możesz zacząć zabawę w astrofoto - bardzo tanim kosztem.

studioP 
Bywalec

Zmieszczę bez trudu, bo sporo tańsze przecież jest. Kusi montaż i napęd, bo faktycznie mógłbym na tym posadzić 70-200 f2.8 i pobawić się trochę szerszymi ujęciami astrofoto, a zawsze mnie kusiło.
To dobra alternatywa. Dziękuję. A jak z wyposażeniem? Standardowe okulary zostają, czy coś na starcie warto dokupić.

Dotarło do mnie, że Newton na paralaktyku sprawdzi się na balkonie, bo tuba będzie powyżej barierki, która przeszkadzałaby w przypadku Dobsona.
Zatem równie dobrze mogę sprawić sobie taką alternatywę: 200/1000
Jest EQ5, o nieco większym udźwigu.

Jak to widzisz? I jak to jest z tym degradowaniem się zwierciadła w Newtonie - jaki okres czasu wchodzi w grę?

Arek 
Redaktor

Na EQ-5 takie 70-200 mm to już będzie śmigać aż miło. Wbrew pozorom wiele udanych zdjęć da się wykonać na 200 mm. No i masz 5.6/400. Jego też posadzisz i utrzymasz na tym montażu bez problemów. Będą wychodzić super fotki jak nabierzesz trochę doświadczenia.

Okulary dawane w standardzie są zwykle słabe i najlepiej je wymienić lub/i uzupełnić. Tutaj dorzuciłbym jakiegoś 2-calowego klasy 30 mm i coś do planet klasy 5 mm np. Baader Hyperion. Docelowo wymieniłbym też wyciąg na lepszy.

studioP 
Bywalec

Wystarczy napęd w jednej osi?

Arek 
Redaktor

Szczerze mówiąc nie wiem. Bawiłem się napędem w jednej osi na mniejszych EQ i tam było OK na ogniskowych do 200 mm. Jak będzie z EQ5 i ogniskową 400 mm nie umiem powiedzieć. Zapytaj Przemka Żołądka w Delcie on Ci doradzi.

Odpowiedz do tematu