Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon EX 16x50 czy Celestron Sky Master 25x70 do samolotów
Autor Wiadomość
liberator 
Nowy
Zom53

Wysłany: Czw 07 Cze, 2012   

Kivirovi podaj adres jakiegoś sklepu astronomicznego jeżeli masz pod ręką.
Jeżeli chodzi o fotografowanie samolotów na wysokości przelotowej to jakoś mnie nie pociąga,jeżeli już to bardziej bym wolał się wybrać pod lotnisko w Balicach (50km)lub Pyrzowicach (20km).Zoom 70-300 na D300s powinien dać radę.
W zasadzie chodzi mi uzupełnienie podglądania na Flightradarze: patrze na monitor, idetyfikuje maszynę, odczytuje parametry lotu, wychodzę na ogródek ,patrzę przez lornetkę i mam potwierdzenie w naturze i to mi chodzi.
Tu gdzie mieszkam krzyżują się dwa korytarze powietrzne i mam samoloty nad głową.

Reklama

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Czw 07 Cze, 2012   

astrozakupy, astromarket, astrokrak, teleskopy.pl, deltaoptical
podkreśłiłem te w których kupowałem. Zawsze mozesz poprosic, zeby rozpakowali i sprawdzili czy wszystko z danym egz. ok. Ale IMO ja bym nie panikował.

Guliwer 
Maniak

Wysłany: Nie 10 Cze, 2012   

Można śmiało kupić w sklepach polecanych przez skąpca, czy ceneo i oszczędzić kilkadziesiąt złotych.
http://www.ceneo.pl/219268
Jak kupowałem EX 12x50, to rozważałem też 16x50 ale 12-ka ma stabilniejszy obraz i większe pole widzenia. To są niezłe lornetki mechanicznie i optycznie, a w tym przedziale cenowym chyba najlepsze na naszym rynku.
Napisz jak już kupisz.

liberator 
Nowy
Zom53

Już się zdecydowałem na EX 16x50 i wyczekuję na najniższą cenę.Śledząc ceny na skąpcu zauważyłem,że od połowy kwietnia minimalna cena tego modelu skacze to w górę to w dół prawie o 100zł. Bardzo dziwna tendencja. Muszę się odpowiednio wstrzelić wybierając raczej sklep, gdzie można sprzęt przepatrzeć przed zapłaceniem, myślę tu np. o Elektrowordzie, gdzie już kilka rzeczy kupowałem.

septimanus79 
Bywalec

sklepfotograficzny.pl z Krakowa i fotozakupy.pl z Tarnowskich Gór to też sprawdzone przez wielu amatorów lornetek sklepy z na południu Polski.

liberator 
Nowy
Zom53

Wysłany: Pią 22 Cze, 2012   

Witam. Zamówiłem Nikona EX 16x50 w sklepie Techplanet w Katowicach (odbiór osobisty w salonie).Przeglądając póżniej całą ich ofertę lornetek Nikona zauważyłem, że na wszystkie lornetki Nikona dają gwarancję tylko 12 m-cy a nie 10 lat jak np. w sklepie Foto-plus w Krakowie lub w innych. Co sądzicie o tym fakcie.
J.P

kivirovi 
Optyczny

Wysłany: Sob 23 Cze, 2012   

Sądzę, że gwarancja będzie na 10 lat ale nawet w pierwszym roku bedzie ja trudno wyegzekwować.

Abs 
Optyczny

Wysłany: Nie 24 Cze, 2012   

Gwarantem jest Nikon Polska (nie sklep) a z tym wiąże się 10 lat gwarancji.

liberator 
Nowy
Zom53

Wysłany: Sob 30 Cze, 2012   

No niestety lornetki jeszcze nie kupiłem.Ta zamówiona( za 568zł płatne przy odbiorze) przyszła do punktu odbioru osobistego ale pod przednią soczewką miała paproch (zakręcony włosek) o wielkości ok. 5mm i lornetki nie odebrałem.Zamówienie anulowane.W międzyczasie ceny podskoczyły do 599zł i muszę poczekać aż trochę spadną i zamówię jeszcze raz.
Wyszedłem z lornetką na dwór i trochę sobie popatrzyłem.Na obiektach oddalonych o ok. 200m (bloki mieszkalne) obraz żyleta, kolory też. Jedynie co mi się nie spodobało to dosyć duże dystorsje na brzegach.W obiektywach Nikona z takimi dystorsjami się jeszcze nie spotkałem.Może lornetki tak mają.
J.P

kivirovi 
Optyczny

Wysłany: Pon 02 Lip, 2012   

Jak by nie ten wlosek, to bys odebrał i zauważył dopiero po czasie cos innego podobnego.
Trzeba siegnąć głębiej do kieszeni a kurs walut niesprzyjajacy.

goornik 
Optyczny

Wysłany: Pon 02 Lip, 2012   

...i brać lornetkę o powiększeniu 12x
Dzięki temu masz jaśniejszy obraz o wyższym kontraście, pozwalający na lepszą percepcję kolorów oraz - co najważniejsze - na szybsze i precyzyjniejsze ustawienie ostrości. Poza tym zyskujesz większe pole widzenia, więc szybciej odnajdziesz samolot w polu widzenia.

Śmiem twierdzić, że przez 12x5o zobaczysz tyle samo lub nawet więcej, niż przez 16x50 tej samej klasy. Zgodnie z pozornie nielogiczną zasadą: "chcesz widzieć więcej, zmniejsz powiększenie"

Pepin Krootki 
Rozmowny

Wysłany: Sro 04 Lip, 2012   

Powiększenie 25x to już nie przelewki dla lornetki o mechanice i ogólnej jakości wykonania Celestrona. W tej klasie sprzętu na etapie produkcji nie dba się o zapewnienie kolimacji "dead-end". Jeśli więc na "dzień dobry" nie przyjdzie delikatnie rozkolimowana, to istnieje pewne prawdopodobieństwo, że po 2-3 latach intensywnego użytkowania kolimacja zacznie siadać.

Abs 
Optyczny

Wysłany: Czw 05 Lip, 2012   

liberator napisał/a:
...
Wyszedłem z lornetką na dwór i trochę sobie popatrzyłem.Na obiektach oddalonych o ok. 200m (bloki mieszkalne) obraz żyleta, kolory też. Jedynie co mi się nie spodobało to dosyć duże dystorsje na brzegach.W obiektywach Nikona z takimi dystorsjami się jeszcze nie spotkałem.Może lornetki tak mają.
J.P

Nikon ex 12x50 może być inaczej skorygowany optycznie czyli lepszy...nie patrzyłem przez 16x ale w 12x nie zauważyłem specjalnej dystorsji. Z VII-kami jest odwrotnie - 16x50 według mnie ma mniejszą dystorsję niż 12x (ale ogląd robiłem tylko w sklepie na małym dystansie).
PS. "Welcome back" Pepin

liberator 
Nowy
Zom53

Wysłany: Sro 15 Sie, 2012   

Witam. Wreszcie kupiłem EX 16x50.Poziom wykonania wysoki jak u Nikona.Obraz żyleta ,kolory też,dystorsji nie zauważyłem.Jeżeli chodzi o obserwację samolotów to trzeba się porządnie podeprzeć łokciami aby obraz nie drgał. Ze statywem jest już komfortowo ale tu napotkałem jeden problem techniczny. Ponieważ posiadam typowy statyw fotograficzny (MN 055XPROB) a samoloty przelatują centralnie nad moją głową to moja obserwacja kończy się tuż przed zenitem gdyż dobijam brodą do kolumny pionowej statywu. Gdyby ten uchwyt statywowy ,który jest w komplecie z lornetką był dwa razy dłuższy i sztywniejszy wtedy można by było dojechać lornetką do zenitu,zrobić obrót na głowicy i obserwować dalej.
Istnieje jeszcze taki adapter Nikona o symbolu TR-3 ale nie wiem jaką ma długość.Jeżeli ktoś posiada
to bardzo bym prosił o informację jaką ma długość. Ten z kompletu ma długość 6cm. A może jakieś inne firmy robią takie adaptery statywowe?
J.P

kivirovi 
Optyczny

Wysłany: Sro 15 Sie, 2012   

Jeśli dobrze rozumiem to potrzebujesz żurawia, bo to:
http://astrokrak.pl/160-akcesoria-do-lornetek
już masz?

Odpowiedz do tematu