Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: goltar
Wto 21 Lut, 2012
Sony Alpha SLT-A77 - test aparatu
Autor Wiadomość
jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Sro 04 Lip, 2012   

agat1 napisał/a:
W tych aparatach trudno o miarodajne porównanie Rawów z uwagi na odszumianie pentaksowego rawa
Ale odszumianie RAW-ów ma miejsce dopiero od ISO3200 w górę, więc poniżej, tudzież pchane ISO1600, można sobie bez problemu porównywać.
agat1 napisał/a:
sprawdz jak działa funkcja DRO która przy niskich iso działa znakomicie (lepiej niż wywoływarki Rawów)
Weź mnie nie rozśmieszaj... :lol:

Reklama

vulkanwawa
[Usunięty]

Wysłany: Czw 05 Lip, 2012   

agat1
Cytat:
W tych aparatach trudno o miarodajne porównanie Rawów z uwagi na odszumianie pentaksowego rawa

K-5 odszumia jpegi ale nie RAW-y
http://www.optyczne.pl/15...razu_w_RAW.html

jaad75 
Klub Pierdzieli

vulkanwawa, owszem odszumia również RAW-y, jak napisałem wyżej.

johndoe 
Bywalec

jaad75 napisał/a:
vulkanwawa, owszem odszumia również RAW-y, jak napisałem wyżej.

Tak, i tak naprawdę od jakiej wartości iso» to wiedzą programiści Pentaxa:)
A ja jeszcze zwróciłbym uwagę nie na 0 na klawiszu, tylko na boczną krawędź klawisza

jaad75 
Klub Pierdzieli

johndoe napisał/a:
Tak, i tak naprawdę od jakiej wartości iso» to wiedzą programiści Pentaxa:)
Wcześniej nie ma śladów odszumiania, przynajmniej wg. DxO i dwóch fachowców od oprogramowania matryc z DPreview.

RB 

agat1 napisał/a:
sprawdz jak działa funkcja DRO która przy niskich iso działa znakomicie (lepiej niż wywoływarki Rawów)

Przepraszam, w moim zabytku wytworzonym przez rzeczoną firmę Sony funkcja DRO działa na ISO 100 (i każdym innym) na pewno nie lepiej niż to co mogę sobie wywołać z RAWa. Mogę wywołać, a nie że klikam jakiś guziczek w wołarce, której mówiąc szczerze nie potrafię obsługiwać.

Nie oszukujmy się, DRO to jest coś służące do tego by uzyskiwać jakie takie efekty szybko łatwo i przyjemnie, czyli nie mając podstawowego pojęcia co można z plikiem zrobić, oraz nie mając najmniejszego zamiaru niczego z plikiem robić. Czyli mniej więcej właśnie poziom prezentowanego 'testu' (który IMO można podsumować następująco: jestem idiotą jeśli chodzi o fotografię i wcale się tego nie wstydzę!).

vulkanwawa
[Usunięty]

wg tego co jest opisane z testu K-5 na optyczne.pl wynika coś innego
Cytat:
"Na zdjęciach RAW z Pentaksa K-5 nie widać, aby były one programowo odszumiane. Szum jest drobnoziarnisty i narasta w naturalny sposób wraz ze wzrostem czułości

...na DxO charakterystyka nie jednostajnie liniowa, ale czy to od razu oznacza że jest to programowo odszumiane ? a gdy charakterystyka jest liniowa to oznacza że nie ma odszumiania ?
mogę prosić o wytłumaczenie i ewentualnego linka gdzie jest napisane że w K-5 RAW-y są odszumiane.

agat1 
Rozmowny

RB napisał/a:
agat1 napisał/a:

Przepraszam, w moim zabytku wytworzonym przez rzeczoną firmę Sony funkcja DRO działa na ISO 100 (i każdym innym) na pewno nie lepiej niż to co mogę sobie wywołać z RAWa. Mogę wywołać, a nie że klikam jakiś guziczek w wołarce, której mówiąc szczerze nie potrafię obsługiwać.

...

Generalnie miałam na myśli A77, jak jest w A100 to nie wiem. Nie pamietam czy masz A100 ? Co do wywoływarek to są róznice w tej kwestii , co sie pewnie też zmienia z nową wersja wołarki. Ja znam przypadek w którym było mi trudno uzyskać efekt DRO uzyskany z jpega z aparatu. Taka sytuacja nie jest typowa bo cykam wiekszość w RAWie i nie mam zazwyczaj porównania. Jpegi jako dodatek zajmuja miejce na karcie.

Mniejsza jednak o moja opinię powyższe zdanie zostało wyrazone przez Garego Friedmana w ksiązce na temat A77, wersja 1.2. O tym pisze na stronie 449 i 453 swojej instrukcji posługiwania sie aparatem. Póki co ten gość ma sporo wiekszą wiedze o tym aparacie / sensorze/ustawieniach od jakiegokolwiek znanego mi uzytkownika łącznie ze mną i wszystkimi portalami testujacymi włącznie , co nie znaczy że sie nie może mylić.

Podobno DRO Sony wykorzystywało jakiś patent firmy API, czy robi to ciagle nie wiem?
http://www.apical.co.uk/2...cal-technology/

Nie nadaje sie to do pracy w pomieszczeniach bo podnosi szum. Ale na zewnątrz przy wysokim kontrascie szczególnie dla jpegowców... czemu nie

RB 

agat1 napisał/a:
Co do wywoływarek to są róznice w tej kwestii , co sie pewnie też zmienia z nową wersja wołarki.

Są, generalnie jak używasz tego kikuta co go Sony daje do aparatu to (z moich wrażeń) w sumie... możesz sobie to DRO właczac...

agat1 napisał/a:

Mniejsza jednak o moja opinię powyższe zdanie zostało wyrazone przez Garego Friedmana w ksiązce na temat A77, wersja 1.2. O tym pisze na stronie 449 i 453 swojej instrukcji posługiwania sie aparatem. Póki co ten gość ma sporo wiekszą wiedze o tym aparacie / sensorze/ustawieniach od jakiegokolwiek znanego mi uzytkownika łącznie ze mną i wszystkimi portalami testujacymi włącznie , co nie znaczy że sie nie może mylić.

Byłbym ostrożny. Czytałem kilka entuzjastycznych hamerykańskich instrukcji róznych rzeczy...
Fajnie, ze podałaś źródło. To generalnie osadza dyskusję w jakimś kontekście. O a77 nic nie powiem konkretnego, poza tym, że po prostu nie wierzę że za pomocą jakiegoś fajnego wywoływacza nie dorobię więcej niż automat. Ale to tylko moja wiara ;-)

jaad75 
Klub Pierdzieli

vulkanwawa napisał/a:
wg tego co jest opisane z testu K-5 na optyczne.pl wynika coś innego
Różne rzeczy wynikają z różnych testów na Optyczne... :wink:
vulkanwawa napisał/a:
...na DxO charakterystyka nie jednostajnie liniowa, ale czy to od razu oznacza że jest to programowo odszumiane ? a gdy charakterystyka jest liniowa to oznacza że nie ma odszumiania ?
mogę prosić o wytłumaczenie i ewentualnego linka gdzie jest napisane że w K-5 RAW-y są odszumiane.
Przeczytaj pełny test na DxO. Jeśli chcesz możesz też poszukać na forum DPreview postów użytkowników GordonBGood i Oleg_V na ten temat. Jeden i drugi robił dokładną analizę tego sensora.
Ale masz też najprostsze i najszybsze wyjście - zrób takie samo zdjęcie na ISO1600 i na 3200 (na tym samym czasie i przysłonie, tak, żeby ISO1600 było niedoświetlone), wyłącz odszumianie w wołarce i pchnij to na ISO1600 o 1EV, a następnie porównaj dokładnie strukturę szumu (zwłaszcza kolorowego). Powinieneś na własne oczy zobaczyć o co chodzi.

agat1 
Rozmowny

RB, Przede wszystkim, napisałam, że jednym z bardzo wielu porażek jpegowców z aparatami sony jest włączanie tej funkcji pewnych sytuacjach w których ta funkcja jest szkodliwa, podnosi cienie razem z szumem. Jpegowiec nie rozumie że szare czy brązowe z soniaka nie jest gorsze tylko dlatego że w aparacie innego producenta ten sam obszar ma ukryty w czerni. To dotyczyło pseudo testu przytoczonego przez kolege.

RB napisał/a:
Czytałem kilka entuzjastycznych hamerykańskich instrukcji róznych rzeczy...

RB, Wydaje mi sie że rozciagniecie tych wniosków na wszystkie hamerykańskie instrukcje może być naduzyciem tym bardziej że to jest pozycja za którą musisz zapłacić żeby ja dostać, a nie darmowa reklamówka, no i nie znalazłam w niej nic co mozna podciagnąć pod słowo "entuzjastyczne"

Tutaj masz próbkę
http://www.friedmanarchiv...age_samples.htm

martinimartini6 
Nowy

Wysłany: Pią 06 Lip, 2012   

lubie ten aparat

jaad75 
Klub Pierdzieli

martinimartini6, to nie ten portal... :razz:

RB 

agat1 napisał/a:

Tutaj masz próbkę
http://www.friedmanarchiv...age_samples.htm

Dzięki. A propos DRO zaś na stronie 456 w opisie ilustracji 13-13 napisano:
In-carmera DRO cannot be duplicated by processing the RAW file with Image Data Converter's "DRO" feature.

czyli, że jak klikam jakiś guziczek w wołarce, której mówiąc szczerze nie potrafię obsługiwać to nie dostanę tego co da mi aparat z ta funkcja wbudowana sama w sobie.

Moja wypowiedź zaś tyczyła kwestii, że RAWa mogę (moim zdaniem) wywołać lepiej niż DRO. Ze nieskromnie się zacytuję: " Mogę wywołać, a nie że klikam jakiś guziczek w wołarce, której mówiąc szczerze nie potrafię obsługiwać"

I zaręczam że już w a100 efekty DRO w korpusie są lepsze niż automatu wsadzanego do IDC. Moim zdaniem całe to IDC to... najlepszy sposób zniechęcenia fotografujacego do zabawy z plikami RAW.

vulkanwawa
[Usunięty]

jaad75, Dziękuję za odpowiedz zrobiłem tak jak opisałeś i struktura szumu się zmieniła czyli jak dobrze rozumień po poniższych "zabiegach"
jaad75 napisał/a:
zrób takie samo zdjęcie na ISO1600 i na 3200 (na tym samym czasie i przysłonie, tak, żeby ISO1600 było niedoświetlone), wyłącz odszumianie w wołarce i pchnij to na ISO1600 o 1EV, a następnie porównaj dokładnie strukturę szumu (zwłaszcza kolorowego). Powinieneś na własne oczy zobaczyć o co chodzi.
struktura szumu powinna być identyczna w przypadku braku programowego odszumiania pliku RAW?

Odpowiedz do tematu