Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Luneta do obserwacji przyrody, czasem niebo. Budżet ok. 1k
Autor Wiadomość
milamber 
Nowy

Wysłany: Pon 25 Cze, 2012   Luneta do obserwacji przyrody, czasem niebo. Budżet ok. 1k

Witam,

Jestem początkującym w tym temacie. Jakkolwiek starałem się troche odrobić lekcje i poczytać forum. Mieszkam w górach i mam fajne pole do obserwacji przyrody w Szczyrku.

Szukam czegoś co mógłbym spokojnie ze sobą zabrać na wyprawe w góry. Do tej pory posiłkowałem się lornetką rosyjska: Kronos 20x60. Chciałbym powoli spróbować czegoś "mocniejszego" :)

Po zerknięciu na forum wydaje mi się,że w budżecie około 1000zł najlepszym wyborem byłaby luneta: Delta Optical Titanium 65ED Czy powinienem coś jeszcze wziąć pod uwage czy to będzie najlepszy wybór.

Czy ta lunetka sprawdza się również do okazjonalnych nocnych obserwacji? Np księżyca.

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

[ Dodano: Pon 25 Cze, 2012 12:22 ]
Zapomniałbym,ze mam aparat Nikona D80 więc fajnie gdybym czasem mógł go sobie podłączyć. Z tego co doczytałem to do lunetki 65ED wystarczy,że dokupie pierścień.

Reklama

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Pon 25 Cze, 2012   

Luneta 65mm w porownaniu z niezłą jednak lornetka 20x60 nie bedzie znacznie lepsza. Lepiej sie sprawdzi w obserwacji ze statywu na najwiekszych powiekszeniach właśnie Księżyca i w mniejszym stopniu planet. Ale nie bedzie to jakis wielki skok, za to komfort patrzenia jednym okiem jest niski i nie ma takiej fajnej trojwymiarowosci Łysego. Moim zdaniem potrzebujesz 100mm żeby odczuć różnicę. Ja bym bral lunetę z ED ale to ponad 2000zł.

Zdjęcia z zastosowaniem lustrzanki bardzo Cie rozczaruja. Jesli kupisz DO 65ED to adapter jest obecnie w zestawie, jesli inną bez ED to tym bardziej sie rozczarujesz monstrualną aberracją.

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pon 25 Cze, 2012   

Jak zdecydujesz się na DO pamiętaj, że np. do Księżyca i planet można pobawić się w większe powiększenia. Ta luneta powinna obsłużyć coś na poziomie 80x bez poważnych problemów.

milamber 
Nowy

Wysłany: Wto 26 Cze, 2012   

Dziękuje bardzo za odpowiedzi. Czyli właściwie lepiej żebym troche dozbierał do lepszego sprzętu lub jeżeli kupie DO raczej nastawił się na oglądanie nieba niż przyrody.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wlasnie do przyrody DOT nadaja sie dobrze. Do Księżyca też. Do planet słabo.

Arek 
Redaktor

Planety poglądowo. Jowisz i Saturn będą wyglądać ładnie, ale nie rzucą na kolana. Rzucają na kolana dopiero przy powiększeniach 200-250x i obiektywach od 200 mm w górę :)

goornik 
Optyczny

Wysłany: Pią 06 Lip, 2012   

Arek napisał/a:
i obiektywach od 200 mm w górę :)

I Arek ma tu na myśli średnicę, a nie ogniskową :)

Arek 
Redaktor

Wysłany: Sob 07 Lip, 2012   

Ano!

Odpowiedz do tematu