Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
A czy jest jakas roznica miedzy ultra szerokim kątem na FF i APS-C? chodzi mi głownie o znieksztalcenia, dystorsje. Gdzies przeczytalem ze do architektury lepiej miec FF bo mniejsza dystorsja, ale czy to prawda?
Czy zobacze roznice fotografujac budynek z tego samego ujecia ale roznymi aparatami czyli APS-C 10mm i FF 16mm? (np EF-S 10-22mm a EF 16-35mm)
pk40d, tu mozesz ta sama scene porownac na roznych ogniskowych na DX i FX, generalnie to to samo, roznice zaleza od wad konkretnych obiektywow
http://imaging.nikon.com/lineup/lens/simulator/
Dzieki za podane adresy, czyli to generalnie to samo... hmm... no tak przeczuwałem od początku, ale nie dawały mi spokoju te opinie na forach ze do ultra szerokiego to tylko FF choc nigdy nikt nie pisal tak do konca dlaczego, a ja myslalem ze moze nie ma takich znieksztalcen, ze jakas perspektywa inna i ze w ogole jest super. Bo mniejsze ogniskowe rzedu 14mm mnie juz nie interesuja.
Wlasciwie stoje przed wyborem jak autor tematu, czyli jaki obiektyw z wymienionych kupic. Po przejrzeniu zdjec, testow, opinii wybralem sigme 10-20 f4 choc jeszcze nie kupiłem. Nowa kosztuje 2 tys, uzywki sa i po 1500 choc jest ich mało na allegro, przewaznie jakas jedna aukcja, wiec nie ma w czym przebierac...
pk40d, może kiedyś taka opinia była uzasadniona, bo jakość szkieł do APS-C była niższa, im mniejsza ogniskowa tym trudniej korygować itd. Ale od tego czasu sporo wody upłynęło i pojawiło się wiele nowych szkieł, które co najmniej dogoniły a przeważnie pod wieloma względami i przegoniły starsze, uznane konstrukcje do FF.
ale nie dawały mi spokoju te opinie na forach ze do ultra szerokiego to tylko FF choc nigdy nikt nie pisal tak do konca dlaczego
Dlatego, że do niedawna był znacząco większy wybór szeroko i ultraszerokokątnych szkieł pod 135, a do tego, dla tego formatu mamy szerokie i jasne stałki, które na APS-C już aż tak szerokie nie są. No i dochodzi do tego jeszcze kwestia obiektywów T&S - 24mm na FF to szeroko, na APS-C już nieszczególnie, a i ultraszerokie na FF 17L Canona, na APS-C już jest tylko zwykłym szerokim kątem.
[ Dodano: Wto 05 Cze, 2012 23:55 ]
pk40d napisał/a:
Po przejrzeniu zdjec, testow, opinii wybralem sigme 10-20 f4
Po przejrzeniu zdjec, testow, opinii wybralem sigme 10-20 f4
Nie ma takiego obiektywu.
rozumiem ze to takie czepianie sie dla samego czepiania, bo osoby zorientowane dobrze wiedza ze chodzi mi po prostu o ta ciemniejsza wersje sigmy. Dla mnie jasnosc tego obiektywu jest po prostu nieistotna.
Jasną na oku mam Sigme 30mm f 1,4. Chcialbym miec oba te obiektywy ale niestety na razie na oba mnie nie stac (oba kosztuja po 2 tys). I ciagle zastanawiam sie który kupic pierwsze...
Jasną na oku mam Sigme 30mm f 1,4. Chcialbym miec oba te obiektywy ale niestety na razie na oba mnie nie stac (oba kosztuja po 2 tys). I ciagle zastanawiam sie który kupic pierwsze...
Mam S10-20 "tę ciemniejszą" i przez kilka dni bawiłem się S30. Jeśli miałbym się decydować na "jeden z", to bez wahania biorę zooma. Daje mi więcej radości.
Tak w ogóle sprawdź czy aby nie masz mozliwości wypozyczenia szkieł i wówczas będzie Ci łatwiej
Doskonale sobie zdaję z tego sprawę (pewnie nie tylko ja). Już pod palcami miałem nawet w poprzednim poście przygotowane "zależy do czego chcesz wykorzystywać' ale uznałem to za oklepany tekst i nie zamieściłem .
Odniosłem się tylko do potrzeby dokonania wyboru i zakupu kolejnego w przyszłości, a nie jako zamiennika.
Problem w tym, że jednemu "więcej radości" da ciemny UWA, a innemu jasna stałka. Mnie jedno i drugie daje równie dużo radości, choć przy zupełnie innych okazjach, ale jeśli miałbym zdecydować się na "jeden z", to zdecydowanie wybiorę jasną stałkę.
Więc tak, miałem kupić nową sigmę 10-20, tą ciemniejszą , a kupiłem... używanego canona 10-22. Kosztował mnie mniej niż nowa sigma, więc uważam że się opłacało. Jestem zadowolony (choć nie mam porównanie do innego szerokiego kąta)
Ostry, cichy, nic sie nie wysuwa przy zoomowaniu. Do wad zaliczyłbym aberracje (mozna usunac w programie) i odblaski jeśli ustawimy się bokiem do słońca na najszerszym kącie no i jeszcze jakiś mały luz na piescieniu ostrosci ale w niczym to nie przeszkadza poza tym że jest.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 15