Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
komor, dogadałem się ze sklepem, że jak kalibracja nie przyniesie efektu to wymienią na inną sztukę. Sprawdzimy sprawność serwisu albo powtarzalność osiągów optyki. Będziemy wiedzieć na przyszłość czy jak coś nie pasuje to podejmować drastyczne kroki (zwrot/wymiana) czy bawić się dalej.
Bardzo dziękuję wszystkim za rady. Podzielę się spostrzeżeniami po zakończeniu procesu. Sigma kusi ceną i dostarcza innych niezapomnianych wrażeń
Tylko najpierw zadzwoń ile to zajmie. Ja już czekam ponad 2 tyg. na kalibrację i nie są w stanie mi podać terminu jej wykonania (niby czekają na firmware). Więc kupiłem sobie 7D i leży w serwisie razem z obiektywem
Wcześniej zrobili to w 5 dni z wysyłką w obie strony, więc chyba teraz piszą coś specjalnie pod 7D
myslidar, Podają termin od 2 do 8 dni. Dodatkowo sprzedawca zaoferował pomoc w popychaniu. Pewnie jest tak jak wszędzie. Jeżeli ktoś odpowiednio poprosi to wyciągną z kupy a jak nie to się kisi. Inaczej, im więcej proszących tym dłużej się kisi. Mam nadzieję, że do świąt dadzą radę. Dam znać. Czas start..
[ Dodano: Pią 11 Gru, 2009 18:25 ]
No i doczekałem się.. sprawnie poszło.
Im dalej w las tym więcej drzew. Mam pytanie/zagadkę do osób mających doświadczenie w testowaniu sprzętu. Ten obiektyw coraz bardziej mnie zadziwia. Po powrocie z kalibracji przestrzelałem tablicę i nadal jest ewidentny FF (nieco mniejszy ale jest). Zrobiłem trochę fotek kontekstowych i zauważyłem, że w pozycji poziomej (kadr) jest FF a w pozycji pionowej ostrzy prawidłowo. Wróciłem do tablic które potwierdziły zależność. Nie mam pomysłu co może powodować, że w tych samych warunkach, używając centralnego punktu AF i trybu One-Shot (przy ciągłym bez różnicy) zmieniając jedynie położenie aparatu uzyskuje różną orientację GO. Przesunięcie środka optycznego szkła raczej odpada. Przedmiot na który ustawiam ostrość zawsze jest na poziomie centralnego punktu AF. W jednej orientacji jest idealnie ostry a w innej GO nieco ucieka na FF. Próby wykonywane 10 krotnie x 3 serie z czego 80% przypadków potwierdza powyższe.
Czy ktoś potrafi to zjawisko wytłumaczyć?
[ Dodano: Pią 11 Gru, 2009 18:39 ]
No i doczekałem się.. sprawnie poszło.
Im dalej w las tym więcej drzew. Mam pytanie/zagadkę do osób mających doświadczenie w testowaniu sprzętu. Ten obiektyw coraz bardziej mnie zadziwia. Po powrocie z kalibracji przestrzelałem tablicę i nadal jest ewidentny FF (nieco mniejszy ale jest). Zrobiłem trochę fotek kontekstowych i zauważyłem, że w pozycji poziomej (kadr) jest FF a w pozycji pionowej ostrzy prawidłowo. Wróciłem do tablic które potwierdziły zależność. Nie mam pomysłu co może powodować, że w tych samych warunkach, używając centralnego punktu AF i trybu One-Shot (przy ciągłym bez różnicy) zmieniając jedynie położenie aparatu uzyskuje różną orientację GO. Przesunięcie środka optycznego szkła raczej odpada. Przedmiot na który ustawiam ostrość zawsze jest na poziomie centralnego punktu AF. W jednej orientacji jest idealnie ostry a w innej GO nieco ucieka na FF. Próby wykonywane 10 krotnie x 3 serie z czego 80% przypadków potwierdza powyższe.
Czy ktoś potrafi to zjawisko wytłumaczyć?
[ Dodano: Sob 30 Sty, 2010 15:58 ]
llll
[ Dodano: Sob 30 Sty, 2010 16:01 ]
Moi Drodzy, zakończyłem przygodę z Sigmą.
Pierwsza próba kalibracji po wysyłce z moim body nie powiodła się. Na kalibrację czekałem 4 dni. Odesłałem do sklepu z prośbą o wymianę na inną sztukę. Sprzedawca sprawdził odesłaną sztukę oraz trzy kolejne na swoim body i stwierdził, że każda z 4 sztuk ma podobny FF, zgodny z tym co było na mojej puszce. Zaproponował, że wyśle obiektyw jeszcze raz do serwisu z ich firmowym body. Po dwóch tygodniach serwis stwierdził, że obiektywu nie da się skalibrować i poinformował, że zamówił u producenta dedykowane oprogramowanie celem właściwej kalibracji. Mija miesiąc i obiektyw nadal leży w serwisie. Pokazuje to w jasny sposób jak sobie przygrali… za pierwszym razem.
Zwróciłem sprzęt i dogadałem się ze sklepem, że jak będą mieli sztukę, która ostrzy prawidłowo to chętnie kupie. .. nadal cisza… Wnioski wyciągnijcie sami.
Co do samego obiektywu. Optycznie mnie przekonuje pomimo dużej rozbieżności rozdzielczości pomiędzy środkiem a brzegiem kadru, dużej aberracji i sporych zniekształceń. Generuje bardzo przyjemne dla oka, kontrastowe obrazy.
Jednak moim zdaniem mechanicznie porażka. Trudno go nawet nazwać „manualnym” z funkcją AF. Gdyby można było użyć AF do zgrubnego ustawienia ostrości i wygodne przeostrzyć ręcznie to jeszcze byłoby dla mnie ok. Pierścień w najbardziej użytecznym zakresie ma tak mały skok, że drobna korekta jest trudna do wykonania. Mam kilka starych manualnych Zeissów z którymi praca to przyjemność… no i póki co pozostaje mi zostać przy jednym z nich jako standardzie. Wprawdzie światło 2,4 a nie 1,4 ale jakoś to przeżyje wobec problemów z godnym zamiennikiem.
W międzyczasie sprawdziłem sztukę znajomego, który twierdził, że jego jest na 100% ok. I … do metra lekki BF pomiędzy 1 a 2 metry OK., powyżej 2m narastający FF. Nie ostrzy na nieskończoność, nawet manualnie. Jasne, można przymknąć na maksa i mieć ostre buty oraz coś do 100m… Ten egzemplarz sprawdzi się np. w pomieszczeniach z bliskiej odległości ale do plenerów lipa. Szczerze pisząc , nie mam już ochoty dalej szukać tej jedynej, niepowtarzalnej S.
Takie sytuacje utwierdzają mnie w przekonaniu, że nie warto zamieniać dobrych staroci na obecne zamienniki ze średniej półki. Coraz bardziej plastikowy świat coraz bardziej mnie odrzuca. Może jak za 10 czy kolejne 20lat wysiądą wreszcie moje staruszki to przekonam się do wydania powiedzmy 8tys na stałkę z literą „L”. Póki co dla AF i lepszych powłok nie jestem skłonny.
Kurcze mam zagwozdkę. Bardzo nie podobają mi się problemy z FF BF bo nie mam mikroregulacji w body. Przeraża mnie niemożność skalibrowania obiektywu w serwisie. Kusi a to światło. Konkurenci tego obiektywu czyli EF28/1,8 i Sigma24/1,8 też mają swoje wady i wybór nie jest łatwy.
[ Dodano: Wto 29 Mar, 2011 01:39 ]
Wątek mocno się zestarzał. Może teraz jest lepiej z tą SIGMĄ?
mikrokalibracja często nie rozwiązuje problemu ponieważ np do 1,5m jest ok a dla większych odległości ff/bf..
Zastanów się czy potrzebujesz aż tak jasnego szkła. Temu dobrodziejstwu towarzyszy upierdliwa aberacja szczególnie poza GO czyli w zasadzie wszędzie przy 1,4.
Mnie tam się to szkiełko nadal bardzo podoba, używam je już bodaj trzeci rok. Aberracja podłużna owszem jest, ale w zdjęciach z realnego życia nie daje się to tak często we znaki. Bardzo fajnie pracuje pod światło i generalnie daje dużo frajdy. fotoG3, jeśli masz możliwość wybrania sztuki z kilku (kwestia AF i ostrości) to radzę spróbować.
Oczywiście inni mogą mieć inne doświadczenia, nigdy więcej Sigmy, itd., itp.
W międzyczasie sprawdziłem sztukę znajomego, który twierdził, że jego jest na 100% ok. I … do metra lekki BF pomiędzy 1 a 2 metry OK., powyżej 2m narastający FF. Nie ostrzy na nieskończoność, nawet manualnie.
-----
komor napisał/a:
Mnie tam się to szkiełko nadal bardzo podoba, używam je już bodaj trzeci rok.
ghost napisał/a:
teraz trafia jak należy
Czy aby na pewno?
A może Wam nie trafia, tylko nie wiecie?
jeżeli nie trafia, tak że nie wiem o tym, to nie mam z tym problemu
tak jeszcze na marginesie, to teraz do soniaczy z aps-c jest jeszcze sal35. jak ktoś nie ma plastikowstrętu, to szkiełko jest podobne w środku, lepsze na brzegach, ostrzy od bliższej odległości i jest znacznie tańsze. za cenę wykonania i światła. kwestia przemyślenia czego się chce.
W mdłym świetle żarowym ta Sigma nie trafia bardziej niż np. EF 100 Macro (który też nie trafia, tylko mniej), ale moja puszka to w końcu tylko Canon, bez korekcji AF na żarowe, jak jakiś dajmy na to Pentax.
Właśnie nabyłem tą sigmę nową w sklepie internetowym,otwieram pudełko i okazuje się że sigma całkowicie zmieniła design obiektyw już nie wygląda jak starsze modele metal pokryty farbą tylko jest plastikowy i lżejszy o 30 gram wiecie coś na ten temat bo zacząłem podejrzewać że to jakiś bubel ,podróbka.Po podpięciu do aparatu nie mam zastrzeżeń Af pracuje bardzo dobrze z ostrością też jest fajnie juz od 1.4 ,później zrobię jeszcze test na tablicy ,no ale ten plastik??
makanaki, sigma jakis czas temu zmienila sposob wykonczenia obiektywow z chropowatego na gladki ale to nie znaczy, ze wszystkie chropowate mialy metalowa konstrukcje, czesc z nich byla plastikowa
makanaki, to nie był metal pokryty farbą w przypadku 30/1.4. Prawdopodobnie nastąpiła ta sama zmiana co w przypadku 50/1.4. Patrz tutaj. Ponieważ temat pewnie będzie wracał, to powtarzam tego posta tutaj:
mozer napisał/a:
komor, o, a możesz rozszerzyć temat tych wersji aksamitnych i gładkich?
Tu masz zdjęcia mojej nastarszej Sigmy 17-70 (a.d. 2007), Sigmy 30 (a.d. 2009) oraz Sigmy 50 (a.d. 2011):
17-70
30
50
I jeszcze dwa zbliżenia 30 i 50.
30
50
Pierwsza wersja 50-tki była jeszcze taka „aksamitna” jak 30mm widoczne na zdjęciach, pamiętam to ze zlotu Optycznych. Ale potem zmienili design na gładki (i być może coś w elektronice?) i od jakiegoś czasu są takie gładkie. Mnie osobiście ta aksamitność się podoba, taki plastik jakby nieco szlachetniej się starzeje, bo wszelkie obtarcia wyglądają na nim naturalnie, a to co robią teraz, gładkie, już jako nowe wygląda dla mnie nieco tandetnie, a obtarcia nie dodają temu uroku.
Uspokoiliście mnie ,a ja już wysłałem maila do sprzedawcy co jest grane moja sigma jest dokładnie jak ta 50 .Prawda ,wygląda nieco tandetnie ,ale pierwsze zdjęcia zrobiły na mnie bardzo dobre wrażenie, a to jest najważniejsze .Nieukrywam że byłem przygotowany na aksamitną wersję ,ale tą też nie pogardzę moronica, komor, dzięki za szybką odpowiedź
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9