Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Delta Optical Voyager II 12x50 - wyścigi konne, samoloty
Autor Wiadomość
Wench_ 
Nowy

Wysłany: Pon 09 Lip, 2012   Delta Optical Voyager II 12x50 - wyścigi konne, samoloty

Witam wszystkich wtajemniczonych! :)
Chciałabym sprezentować swojemu chłopakowi lornetkę na urodziny. Myślałam pierwotnie o wyścigach konnych, ale jeśli jej parametry mogłyby posłużyć do oglądania startujących i lądujących samolotów - też byłoby świetnie.
W związku z czym chciałabym zapytać, czy Lornetka Delta Optical Voyager II 12x50 to dobry wybór? Wyselekcjonowałam ją na podstawie parametrów Nikona, jednak ten, mimo, że sprawdzony, jest za drogi jak na moje możliwości finansowe.

Proszę o radę. Będę wdzięczna za każdą pomoc :)

Reklama

septimanus79 
Bywalec

Wysłany: Wto 10 Lip, 2012   

moja propozycja to lornetka Nikon Action VII 7x35 - kosztuje obecnie ok. 180zł - a za parę lat można dokupić do kolekcji dobrą 12x50.

goornik 
Optyczny

Ale 7x to powiększenia turystyczno-żeglarskie, a nie do samolotów.
Sugerowałbym nie schodzić z wyborem poniżej Nikona Actiona EX 10x50, w ostateczności Action VII 10x50.
Lepiej kupić później i coś lepszego, niż dokonać zakupu, z którego nie bedzie sie zadowolonym

tomek34 
Nowy

mam lornetke delte optikal woyager 12x50 i dla mnie jest za slaba i chce kuoic mocniejsza do 300 zl jaka polecacie.

Pengz 
Początkujący

tomek34, masz na myśli powiększenie? Bo jeżeli tak, to wiedz, że przez powiększenia większe niż 12razy trudno ogląda się z ręki. Obraz będzie ci się trząsł i z reguły polecają już do takich lornetek statyw.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wench_, Voyager to słaba lornetka i dość brzydka. Do samolotów EX 12x50 jest dobrym wyborem, do koni 7x35 bedzie lepsza. Dobry jest tez EX 8x40 jeśli priorytet to konie i zmierzch a 10x50 jeśli dzień. Z Action VII 10x40 jest również fajny, ale nie ma porównania z jakością wykonania i obrazu z EX.

Tomek34, nie napisałeś o zastosowaniu. Jakosc to nie tylko powiększenie.
jak chcesz lepszą to jeszcze 15x60 nadaje się do ręki, ale mały jest wybór o takich parametrach a juz zwłaszcza za 300zł. Nikon Action VII 12x czy nawet 16x50 nie da az takiej różnicy w porównaniu z Voyager, zeby bylo warto. Musisz raczej się rozejrzec za Nikonem EX. Największy jest 16x50. W dzien da rade, ale 12x50 to jednak lepszy wybór. W EX 12x50 bedzie widac wiecej niz w Voyager 12x50.
Zastanów sie raczej nad lunetą albo czymś dużym na statyw. Cena niestety sie zwielokrotni.

goornik 
Optyczny

tomek34 napisał/a:
mam lornetke delte optikal woyager 12x50 i dla mnie jest za slaba i chce kuoic mocniejsza do 300 zl jaka polecacie.

Czy dobrze rozumiem, że 300 zl masz na statyw pod lornetkę o dużym powiększeniu?
A ile masz na lornetkę?

Wench_ 
Nowy

Chciałabym zamknąć się w 200zł. Czy to znaczy, że do tej kwoty w ogóle nie opłaca się kupować lornetek pod kątem wyścigów czy samolotów? A już myślałam, że znajdę potwierdzenie, ewentualnie radę i się uda. Droga to impreza jak na amatora.. :(

goornik 
Optyczny

Obawiam się, że nie.
Gdyby do ceny można dopisać zero, wybór byłby ogromny. Za 500-600 ja się coś dobrego (ale nie wybitnego) znaleźć....

jaqb 
Rozmowny

Wench, 7x35 Nikona w 200PLN się zmieści i na początek będzie super :)
Jeśli coś solidniejszego mechanicznie to alledrogo i klasyki polskie lub rosyjskie (PZO i BPC). W razie czego jak chłopak załapie to zostaną do kolekcj, a sam wybierze coś lepszego za inne pieniądze :)

Arek 
Redaktor

Action VII i Delta Optical Entry od biedy się nadadzą. To absolutne minimum.

Abs 
Optyczny

Moim zdaniem watro celować w parametry 10x42 lub 10x50. 12x50 tylko dla tych, którzy spróbowali i wiedzą, że właśnie tego potrzebują (ja do nich należę).

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Sro 11 Lip, 2012   

Mimo wszystko wolałbym Nikon Action EX 7x35 niż Action VII 12x50 jeśli muszą być oszczędności. Ale jeśli dasz radę cenowo z którąś z tych wymienianych VII to też będzie dobrze.

Odpowiedz do tematu