Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam!
Za 2 tyg będę fotografował ślub (pierwszy raz) i nie bardzo wiem jak się obchodzić z lampa, czy potrzebny mi dyfuzor?, i jaki program wybrać w aparacie M, czy może być Av?
Kościół jest dość jasny.
Moj sprzęt to: canon 50d + 17-85 f/4,0-5,6 + 17-55 f/2,8 + 10-22 f/3,5-4,5 + speedlite 600EX-RT (lampe posiadam 2 tygodnie i nigdy wcześniej nie robiłem zdjęć z lampa)
Odważny z Ciebie gieroj, skoro chcesz udać się na ślub bez doświadczenia z błyskaniem. Ale cóż, dwa tygodnie to jest 336 godzin czasu na naukę, więc spoko. Na początek proponuję tradycyjny link http://foto.jasiu.pl/ a kiedy przyswoisz ten prosty poradnik, to możesz przejść do bardziej usystematyzowanej wiedzy w postaci kursu Strobist 101, w wersji oryginalnej (dostępna także jako PDF) lub po polsku. Radzę też trochę poćwiczyć „na sucho” w mieszkaniu czy gdzieś.
Ja bym pracował na M, ustawiając parametry takie, żeby światło zastane było niedoświetlone 1-2 EV (na ile warunki pozwolą), lampa w trybie E-TTL. Dyfuzor może się przydać, ale wszystko zależy od typu pomieszczenia, przydałoby się zaopatrzyć w filtry żelowe i nabyć pewne doświadczenie kiedy jaki stosować. Na Canonie 50D nie bać się używania ISO 1600, jeśli chodzi o tę matrycę to lepiej trochę prześwietlić niż niedoświetlić, łatwiej ratować ze świateł niż wyciągać z cieni. Mówię o pracy na plikach RAW, jeśli chodzi o JPG-i to nie mam zupełnie doświadczenia.
Gdyby to był Nikona to byłbym spokojniejszy. Tam wystarczy włączyć auto i da radę. W Canonie, nie mając doświadczenia, robiąc w M, a do tego w Av... może być masakra. Generalnie M w środku, Av ewentualnie na zewnątrz. Bez kilku godzin treningu cienko to widzę...
A jak fotografować na M z lampą, czy wskaźnik swiatlomierza musi być na środku czy może być na minus a lampa sama dobierze siłe blysku?
Zadanie takiego pytania przez osobę chcącą robić zdjęcia ślubne powoduje u mnie nagły opad rąk połączony z ich załamaniem... Poczytałeś sobie choć troszkę to co zalinkowali koledzy?
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 10 Lip, 2012
herman315 napisał/a:
A jak fotografować na M z lampą, czy wskaźnik swiatlomierza musi być na środku czy może być na minus a lampa sama dobierze siłe blysku?
jeżeli tak podchodzisz do tematu, to jak ty w ogóle robisz zdjęcia, bez lampy też zdajesz się na pomiar światłomierza i to jeszcze w canonie ?
herman315, masz już lampę, co stoi na przeszkodzie zrobić 3 pstryki próbne, wciskanie spustu z lampą na stopce nie boli. Chociaz komor już napisał jak generalnie można podejść do sprawy w prawie większości "sytuacji".
Ja bym się nie zdawał na automatykę, przeczytaj linki od komora
Oprócz linku komora można też poczytać książki o fotografowaniu wesel, jest kilka dobrych. Nie robię często wesel ale zawsze robię na M i dopalam tylko trochę lampą. Niestety 50d nie zawsze się sprawdza, ma słabe wysokie iso (raz miałem przypadek restauracji w piwnicy ze ścianami z cegły sufitem z ciemnego drzewa i filary okryte białym mocno odbijającym materiałem, bez lampy 50d nie dawał rady) No i wywoływanie raw w LR z canona to pomyłka, strasznie masakruje pliki lepiej używać capture one lub nawet dpp.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9