Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Robię dla siebie i wąskiej grupy znajomych zdjęcia makro monet (kolekcjonerskich, pozłacanych, posrebrzanych itp.). Oprócz zdjęć 1:1 będę chciał też pokazać powiększone elementy monety (detale, np. "zwróćcie uwagę na brodę tego króla"). Mam prośbę do fachowców o pomoc.
1. Zastanawiam się czy inwestować w obiektyw Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5X Macro czy wystarczą pierścienie Kenko + moja obecna Sigma 17-70 2.8-4.0?
2. Jak zbudowalibyście (tanio) studio, żeby nie wydawać fortuny, a mieć stabilne umocowanie aparatu (stawiam i focę jedną monetę za drugą), przyzwoite oświetlenie a w efekcie wyraźne zdjęcia, które dla osoby z monetą i lupą będą dobrym punktem odniesienia?
intercedo,
Tak duże skale odwzorowania /powiększenia/ jak w Canon MP-E 65mm nie będą ci potrzebne -przy powiększeniu 1x -jest 10cm odległości roboczej -nie najlepiej. Drastycznie spada wraz ze wzrostem odwzorowania -trudno wtedy ustawić światło, bo obiektyw rzuca cień.
Podobnie będziesz miał z Sigmą ustawioną na 70mm + pierścień
Obiektyw wybierz z:
http://www.optyczne.pl/po...dd3=24&add4=402
Najprościej będzie nie wchodzić w większe skale odwzorowania niż 1:1 - gdy będziesz fotografował prostokąt wielkości matrycy wypełni on cały kadr. Powiększanie jeszcze bardziej -proponuję przez wycinanie fragmentu z całego zdjęcia. Masz chyba 50D więc będziesz miał z czego.
Próbowałeś żarówki? Chodzi mi o to, że stawiasz 2 żarówki skierowane w kierunku monet z odbłyśnikami (zwykła lampa stołowa x2). Nawet gdy będziesz musiał użyć dłuższego czasu naświetlania, to mając dobry statyw raczej problemów mieć nie będziesz. Proponuję taki, w którym kolumnę centralną będziesz mógł przesunąc poza oś statywu. Nie wiem jak to inaczej opisać. Zobacz sobie proszę ofertę statywów manfrotto. Jeden z bardziej zaawansowanych 055 ma taką opcję.
intercedo [Usunięty]
Wysłany: Sro 04 Lip, 2012
Dziękuję bardzo za pomoc. Zapowiada się prościej i taniej niż myślałem.
Nie żeby coś, ale to takie mnożenie bytów ponad potrzebę. Po jaką ch....rę obiektyw makro za ciężką (relatywnie) kasę? A zwykły mieszek to co? Przecież do tak nieruchawego obiektu jak monety to można spokojnie statyw rozstawić i parametry na manualu dobrać. I nawet długi czas zadać przy zastanym lampkowym (takim biurkowym) światełku. Ani nic nie ucieknie, ani się nie poruszy. Robiłem kiedyś w ten sposób zdjęcia jakiegoś odznaczenia i w zupełności wystarczy mieszek albo pierścienie plus jakaś stałka i jedziemy. Nawet klina nie trzeba mieć na matówce, bo wszakże zawsze można powtórzyć. A po jednokrotnym ustawieniu nic tylko monety zmieniać.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Wto 10 Lip, 2012
luke130,
Dłuższy obiektyw /85mm/ ze stykami nie będzie wiele tańszy, a z pierścieniami nawet droższy.
Dłuższy obiektyw /85mm/ ze stykami nie będzie wiele tańszy, a z pierścieniami nawet droższy.
A po co? To jupiter, albo inny byleby miał pierścień przysłony, już nie wystarczy? Ja robiłem fotki Nikkorem 50 f/1.8D plus mieszek i było git. Do takich zdjęć naprawdę nie trzeba cudownych rzeczy.
dcs [Usunięty]
luke130,
Jupek 85 kosztuje ze cztery stówy.
Jeśli ktoś wie co robi z pierścieniami/mieszkiem w zupełności wystarczy.
/Lepsza z mieszkiem byłaby chyba 135-tka./
Pytający nie jest zaawansowanym fotografem.
Makrówka 90-105mm i tak będzie kosztować ułamek Canon MP-E nad którym się zastanawiał.
[ Dodano: Wto 10 Lip, 2012 13:09 ]
Krótkim obiektywem będzie ciężko oświetlić przez szybę.
To zależy jakie mamy preferencje. Ja, na przykład, zamiast kupować ściśle wyspecjalizowany zestaw Jupiter plus mieszek za kilka stówek, wolałbym dołożyć do np. Tamrona 2/60, który zrobi to co trzeba w przypadku monet, a jedocześnie będzie świetną portertówką z autofokusem.
Cały problem z tego typu przedsięwzięciami polega na tym, że całkiem niezłe efekty można osiągnąć przy stosunkowo niewielkim nakładzie kosztów. Ale dalsze polepszanie efektu o kilka procent kosztuje już setki procent. Tak zresztą jest w większości zagadnień. Trzeba tylko znaleźć złoty środek.
dcs [Usunięty]
luke130,
Mimo że wiem jak obsłużyć przysłonę i mieszek /używam Multiphot'owego Macro-Nikkora/, to amatorom polecam obiektywy z automatyczną przysłoną -mniej czynności do wykonania, mniejsze ryzyko przesunięcia kadru przy lekkim statywie itd.
Proste.
Tani obiektyw - najlepiej stało ogniskowa 50mm + komplet pierścieni tak 50mm + oświetlenie jedna a najlepiej dwie lampy błyskowe. Tu trzeba uważać, bo nie zawsze dwie lampy są optymalne, mogą zbyt spłaszczyć obraz, lekki cień ma swoje zalety.
Taki zestaw da Ci odwzorowanie w skali 1:1, czyli w kadrze zmieścisz monetę maksymalnej średnicy 18mm dla APSC lub 24mm dla pełnego obrazka. Przy oglądaniu na monitorze da Ci to powiększenia rzędu 10-15 razy i to przy zmniejszonym już kadrze.
Efekt taki (na jednej lampie), kadr zmniejszony 2,5 raza do rozmiaru tapety 1680/1050.
O ile nie chodzi o jakiś szczególny artyzm, da się to zrobić z gołą lampą z bliska i z boku (przy małych odległościach taka lampa staje się już dość dużym źródłem światła), i doświetlaniem małą kartką papieru w ramach blendy z przeciwnej strony.
https://picasaweb.google.com/cezzem/Monety?authkey=Gv1sRgCIL254Dh4emj1gE#
Wszystko EF 50/1,8 + pierścienie (nie pamiętam ile tych pierścieni), F/16 do F/20, AF, z ręki. Cienie mogłyby być wyraźniejsze, ale na przygotowanie miałem tak 15 minut. Tam gdzie nic na monecie nie widać, tam po prostu nic nie było
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9